Novica
09.01.2022

Slovenski reprezentant Zoran Dragić je okrepil Cedevito Olimpijo

Na položaju krila se je članska ekipa Cedevite Olimpije pred nadaljevanjem sezone okrepila z enim izmed nosilcev slovenske moške članske reprezentance, Zoranom Dragićem. Slednji bo v ljubljanskem klubu ostal vsaj do zaključka tekmovalne sezone 2021/22. Ljubljanska Cedevita Olimpija se je okrepila z Zoranom Dragićem, enim izmed nosilcev slovenske moške članske reprezentance, in igralcem, ki ima … Continued

Na položaju krila se je članska ekipa Cedevite Olimpije pred nadaljevanjem sezone okrepila z enim izmed nosilcev slovenske moške članske reprezentance, Zoranom Dragićem. Slednji bo v ljubljanskem klubu ostal vsaj do zaključka tekmovalne sezone 2021/22.

Ljubljanska Cedevita Olimpija se je okrepila z Zoranom Dragićem, enim izmed nosilcev slovenske moške članske reprezentance, in igralcem, ki ima izkušnje z igranjem v elitni Evroligi, severnoameriški Ligi NBA, 7DAYS EuroCupu in regionalni ligi. Ljubljančan, mlajši brat enega od najboljših slovenskih košarkarjev vseh časov in nekdanjega igralca našega kluba, Gorana Dragića, je nazadnje nosil dres litovskega Žalgirisa, s katerim se je razšel na zadnji dan minulega koledarskega leta. Dragić bo v Stožicah ostal vsaj do konca te tekmovalne sezone.

»Morda to, da rečem, da smo zadovoljni, da se nam je pridružil Zoran Dragić, ne opiše naših pravih občutkov ob podpisu pogodbe z nosilcem slovenske moške članske reprezentance na položaju krila. Presrečni smo, da lahko končno rečemo, da je Zoran postal član Cedevite Olimpije, in verjamem, da se bo zelo dobro vključil v našo ekipo. S številnimi fanti se pozna iz reprezentance, preostale soigralce pa bo še spoznal v prihodnjih dneh in tednih. Vsi vemo, da Zoran slovi kot borben in energičen igralec, in verjamemo, da nam bo s svojo igro pomagal na poti do tega, da izpolnimo vse cilje, zadane pred začetkom sezone,« je ob podpisu pogodbe z Zoranom Dragićem povedal športni direktor Cedevite Olimpije, Sani Bečirović. Prezadovoljen je bil tudi glavni trener Zmajev, Jurica Golemac: »Zelo veseli, presrečni, smo, da se je Zoran Dragić odločil, da se vrne v Slovenijo, in da imamo v Cedeviti Olimpiji še enega slovenskega reprezentanta, saj je to zelo pomembno za slovensko košarko. Zoran je igralec, ki pozna večino svojih novih soigralcev in se ve, kaj pomeni Cedevita Olimpija. Srečni smo, da k nam prihaja tako izkušen in kakovosten košarkar. Prepričani smo, da bo našo igro v obrambi in napadu dvignil na višjo raven. Komaj čakamo, da Zoran začne z nami trenirati, se spozna z novimi soigralci ter da prvič stopi na parket v našem dresu in nam pomaga na poti do zastavljenih ciljev.«

»Vesel sem, da sem se pridružil Cedeviti Olimpiji. Vemo, da gre za odlično ekipo in verjamem, da ji bom lahko pomagal s svojimi izkušnjami in znanjem. Moj cilj je, da se prebijemo med najboljših osem moštev v 7DAYS EuroCupu in najboljše štiri ekipe v regionalni ligi, če pa sem povsem iskren, so moje ambicije velike in želim, da osvojimo vse, kar se da osvojiti, in kot zmeraj bom dal na parketu vedno vse od sebe,« je ob podpisu pogodbe s Cedevito Olimpijo povedal Zoran Dragić. »Igranje pred domačimi navijači vedno s seboj prinese poseben občutek in tega se neizmerno veselim. Motivacije zagotovo ne bo manjkalo, bo pa potrebno besede prenesti na delo, in zato komaj čakam, da se vse skupaj začne.«

Za slovenskim košarkarjem je pestra kariera, v njej pa je igral tudi za Ilirijo, Janče, Slovan, Krko, Malago, Phoenix Suns, Miami Heat, Sioux Falls Skyforce, Himki, Olimpio Milano, Anadolu Efes, Trst, ratiopharm Ulm, Baskonio in nazadnje za Žalgiris.

V 7DAYS EuroCupu se je Dragić nazadnje predstavljal v dresu nemškega Ulma in na sedmih tekmah v povprečju dosegal 14,1 točko na obračun. V tej sezoni je za Žalgiris v Evroligi zaigral na devetih tekmah in v povprečju beležil 3,9 točke. Skupno je Dragić v Evroligi dosegel kar 1194 točk, to pa je dovolj za povprečje 7,9 točke na tekmo.

Dragić se lahko pohvali z naslovom španskega državnega prvaka iz leta 2020, dvema naslovoma slovenskega državnega (2011, 2012) in pokalnega prvaka (2010, 2011), ob tem pa je bil leta 2011 tudi najkoristnejši igralec finala slovenskega državnega prvenstva. V svojem žepu ima 32-letni in 196 centimetrov visoki košarkar še naslov turškega in italijanskega pokalnega prvaka ter dva italijanska superpokalna naslova.

Zoran je bil vseskozi tudi del slovenskih reprezentanc mlajših starostnih kategorij, leta 2011 pa je na EuroBasketu 2011 prvič oblekel dres članske reprezentance na velikem tekmovanju. Sledil je domači EuroBasket 2013, naslednje leto pa nato še svetovno prvenstvo. Leto kasneje je bil Dragić tudi del reprezentance, ki je nastopila na EuroBasketu 2015, sodeloval pa je tudi v kvalifikacijah za EuroBasket 2017, na katerem zaradi poškodbe kasneje žal ni nastopil.

S slovensko reprezentanco je Dragić minulo poletje premierno zaigral tudi na olimpijskih igrah v Tokiu, v povprečju pa je beležil 12,3 točke, 3,8 skoke in 1,8 asistence. Skupno je Dragić za slovensko člansko reprezentanco zaigral na 52 tekmah, dosegel pa je 581 točk, kar ga trenutno uvršča na osmo mesto med vsemi strelci.

Zoran Dragić #30
Datum in kraj rojstva:
22. junij 1989, Ljubljana (Slovenija)
Višina: 196 cm
Igralni položaj: branilec / krilo
Kariera: Ilirija (Slovenija; 2004-05), Janče (Slovenija; 2005-06), Slovan (Slovenija; 2006-10), Krka (Slovenija; 2010-12), Malaga (Španija; 2012-14), Phoenix Suns (ZDA; 2014-15), Miami Heat (ZDA; 2015), Sioux Falls Skyforce (ZDA; 2015), Khimki (Rusija; 2015), Olimpia Milano (Italija; 2016-17), Anadolu Efes (Turčija; 2017-18), Trieste (Italija; 2019), ratiopharm Ulm (Nemčija; 2019-20), Baskonia (Španija; 2020-21), Žalgiris Kaunas (Litva; 2021), Cedevita Olimpija (Slovenija; 2021).

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji