Kot klub z veliko družbeno odgovornostjo moramo biti pobudnik trajnosti. Slednja vključuje nenehno učenje in razvoj na vseh področjih.

Kdaj, če ne zdaj? Če ne mi, kdo?

Vsi smo odgovorni za »zeleno« družbo. Na podlagi treh Ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov – Cenovno dostopna in čista energija, Odgovorna poraba in proizvodnja, Podnebni ukrepi, smo razvili projekt, s katerim želimo skrbeti za lepši jutri.

Cilj projekta Zelena peterka Cedevite Olimpije je povečati razumevanje pomena trajnosti, v klubu, med navijači, sponzorji in partnerji ter širšo javnostjo.

Pri Cedeviti Olimpiji se zavezujemo za razna trajnostna prizadevanja, ki temeljijo na 5 glavnih stebrih oziroma temeljih. Vsak steber predstavlja enega člana peterke, slednji pa so del Zelene peterke Cedevite Olimpije.


1 – Odpadki in recikliranje 

Vemo, da je ločevanje odpadkov pomembno in odgovorno delo, zato smo v našem klubu pravi mojstri ločevanja. Recikliranje omogoča ponovno uporabo surovin in materialov, kar zmanjšuje izkoriščanje naravnih virov ter prispeva k ohranjanju energije in zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Vse navijače spodbujamo, da na tekmah in v vsakdanjem življenju ločujejo svoje odpadke.

2 – Trajnostni materiali 

Kdo pravi, da mora biti trajnost dolgočasna? Uporabljamo trajnostne in lažje razgradljive materiale, ki so ustrezni za reševanje planeta. Zavzemamo se za uporabo trajnostnih in lažje razgradljivih materialov, saj imajo manjši negativni vpliv na okolje v primerjavi z običajnimi materiali. Zato uporabljamo papirnate in bombažne vrečke ter bidone, ki služijo za večkratno uporabo.

3 – Varčevanje 

Zmaji se zavzemamo za varčevanje z vodo, elektriko, plastiko in drugimi viri, saj želimo zmanjšati negativne vplive na okolje ter prispevati k trajnostnemu razvoju. Varčevanje z vodo in elektriko zmanjšuje porabo dragocenih naravnih virov ter zmanjšuje emisije toplogrednih plinov, ki prispevajo k podnebnim spremembam. Za sabo ugašajmo luči in ostalo elektroniko, zaprimo pipo, ko ne potrebujemo vode… Mali koraki za velik cilj.

4 – Zmanjšanje emisij 

Zavzemamo se za zmanjšanje emisij, saj želimo prispevati k ohranjanju zdravega in stabilnega okolja za generacije, ki prihajajo. Sprejemanje trajnostnih praks in uporaba čistejših energetskih virov je bistvenega pomena za dosego tega cilja. Navijače spodbujamo, da na tekmo hodijo z Mestnim potniškim prometom in mikromobilnostjo.

5 – Digitalizacija 

S prehodom na digitalne procese pri Cedeviti Olimpiji ciljamo na optimizaciji procesov, povečanje učinkovitosti in zmanjšanje porabe naravnih virov. Digitalizacija omogoča prehod na papirnato manj intenzivne delovne procese, kar pripomore k zmanjšanju sečnje gozdov in varčevanju z vodo za proizvodnjo papirja. Spodbujamo navijače, sponzorje, partnerje in širšo javnost, da preidejo na digitalno poslovanje (računi, vstopnice, pogodbe…).

Z veseljem sprejmemo nove predloge in ideje, ob enem pa so vsi dobrodošli ,da se pridružijo našemu projektu. Veseli nas, da so partnerji projekta že Metna občina Ljubljana, Nomago Bikes in Surovina.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji