ARENA STOŽICE

Po desetletjih čakanja športnih navdušencev, dolgoletnih pregovorih in dveletni gradnji so se avgusta 2010 le odprla vrata večnamenske športne dvorane v ljubljanskih Stožicah.

Izjemna dvorana, prava športna lepotica, je bila uradno odprta 10. avgusta, ko sta otvoritveno prijateljsko tekmo odigrali reprezentanci Slovenije in Španije. Sledil je še spektakularen boksarski obračun v nabito polni dvorani, od tedaj pa so se odvijali tudi številni koncerti priznanih glasbenikov kot so One Republic, Bryan Adams, Michael Buble, Leonard Cohen, Joe Cocker, Jose Carreras, David Guetta in mnogi drugi.

Košarkarski klub Cedevita Olimpija je svoj domicil iz legendarnega Tivolija, v katerem se je pisala praktično vsa slovenska košarkarska zgodovina, preselil v ŠRC Stožice. Selitev je potekala tekom sezone 2010/2011. Dvorano si od tedaj lasti skupaj z rokometašicami Krima, ki imajo prav tako kot Zmaji, svoje stalne prostore znotraj objekta. Dvorano si za mednarodne tekme sposoja tudi odbojkarski klub ACH Volley, v njej pa svoje mesto najdejo številna mednarodna tekmovanja in tekme slovenske moške članske košarkarske reprezentance, hkrati pa je Arena Stožice postala nenadomestljiv objekt za različne kulturne prireditve.

Ljubljanski klub je sicer svoje prve tekme odigral v Vurnikovi dvorani na Taboru, od leta 1951 pa na peščenem igrišču pod Cekinovim gradom. Leta 1954 so igrišče asfaltirali, Cedevita Olimpija pa se je leta 1962 preselila na ploščad ob Tivoliju. Na tem prostoru je 1965 zrasla legendarna dvorana Tivoli v kateri so košarkarji ljubljanskega evroligaša našli svoj dom vse do izgradnje dvorane v Stožicah.

Košarkarji Cedevite Olimpije so svojo prvo tekmo v Stožicah odigrali 9. oktobra 2010, evroligaški debi pa je sledil 20. oktobra, ko je v Stožicah po dveh podaljških padel turški velikan Efes Pilsen. Preselitev kluba v Stožice lahko označimo za novo obdobje v zgodovini ljubljanskega kluba.

HALA TIVOLI

Hala Tivoli, znana tudi kot hram ne le ljubljanske, pač pa tudi slovenske košarke, je luč sveta ugledala med letoma 1963 in 1965 in slovi kot legendarna športna dvorana, na katero slovenske športne navdušence vežejo nepozabni spomini.

V mali dvorani, kjer potekajo košarkarske tekme in ki ima danes kapaciteto 4050 sedišč, so rekorden obisk zabeležili leta 1970, ko je v dvorani potekalo svetovno prvenstvo v košarki. Na tekmi med domačo Jugoslavijo in ZDA se je zbralo kar 14.000 gledalcev, Jugoslavija pa je takrat tudi osvojila zlato medaljo.

Dvorana je sicer gostila številna renomirana tekmovanja, poleg domačih tekmovanj v okvirih Jugoslavije in kasneje Slovenije, tudi mednarodna, kot so EuroBasket, Evroliga ter košarkarska Liga prvakov.

Danes dvorano Cedevita Olimpija koristi v terminih, v katerih nima možnosti nastopa v svoji novi matični dvorani, Areni Stožice, kamor se je preselila med sezono 2010/11.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji