KK Cedevita Olimpija ni zgolj člansko moštvo, del kluba so tudi ekipe mlajših starostnih kategorij, ki delujejo pod budnim očesom vrhunskih strokovnjakov za razvoj mladih košarkarjev.

Osnova razvojne piramide KK Cedevita Olimpija Ljubljana je košarkarska šola, ki jo tvorijo klubska košarkarska šola in šole v sklopu Otroške košarkarske šole Ljubljana (OKŠ). V sodelovanju z drugimi košarkarskimi šolami klub organizira številne turnirje in tekme, kjer daje prednost motivaciji, druženju in učenju osnov, sam rezultat pa je drugotnega pomena.

Prva selekcija je sestavljena iz najboljših in najzanimivejših posameznikov košarkarske šole (igralci do 11 let) in dela otroške košarkarske šole. Sledi prehod v selekcijo do 13 let (mlajši pionirji), v kateri klub v slovenskem državnem prvenstvu nastopa z dvema ekipama. Klub ima v kategoriji starejših pionirjev tri tekmovalne ekipe: prva igra v 1. slovenski košarkarski ligi, medtem, ko sta preostali dve sestavljeni iz mlajših igralcev, ki se pripravljajo za igranje v naslednji sezoni in nastopata v 2. slovenski košarkarski ligi. Že v pionirski selekciji skušajo trenerji dopolnjevati ekipo z najbolj nadarjenimi posamezniki iz Slovenije in drugod. Večina igralcev prve pionirske ekipe do 15 let igra tudi v drugi kadetski ekipi v kvalifikacijah za prvo kadetsko ligo. Na podlagi izida kvalifikacij kadetska ekipa nadaljuje tekmovanje v prvi oziroma drugi slovenski kadetski ligi. Glavni namen obstoja druge kadetske ekipe, je nabiranje prepotrebnih izkušenj in igranje čim večjega števila tekem.

S prehodom v kadetsko kategorijo se pričnejo tudi dopoldanski individualni treningi za najbolj nadarjene košarkarje. Kadetska ekipa “A” nastopa v 1. kadetski ligi, v njej pa so najbolj nadarjeni košarkarji iz lastnega pogona ter drugi, s katerimi klub zapolnjuje vrzeli na posameznih igralnih mestih. Večina kadetov predstavlja tudi ogrodje mladinske ekipe. Igralci lastne mladinske ekipe nastopajo v mladi članski ekipi v 4. SKL. Posamezni igralci, ki so v zadnjem mladinskem letu, so lahko ponavadi posojeni v druge klube, ki nastopajo v 1. SKL in 2. SKL, kjer si nabirajo članske izkušnje ali pa so priključeni članski ekipi Cedevite Olimpije.

Ob tekmovanjih v državnem prvenstvu, se ekipe mlajših starostnih kategorij Cedevite Olimpije udeležujejo tudi številnih mednarodnih turnirjev. Mladinsko moštvo tako med drugim sodeluje tudi na kvalifikacijskih turnirjih za preboj na mladinski finalni turnir Evrolige in mladinskem tekmovanju, ki poteka pod okriljem Lige ABA.

V ekipah mlajših starostnih kategorij ljubljanskega kluba so se kalili številni nadarjeni slovenski košarkarji, med njimi tudi Luka Dončić, ki je s slovensko moško člansko reprezentanco leta 2017 osvojil naslov evropskega prvaka in v sezoni 2019/20 nosi dres moštva Dallas Mavericks v Ligi NBA, mladinska šola KK Cedevita Olimpija pa je dala tudi številna druga znana imena, ki jih lahko spremljamo širom Slovenije in Evrope.

V sezoni 2018/19 je znova zaživelo tudi drugo člansko moštvo KK Cedevita Olimpija, in ekipi se je že v prvi sezoni obstoja uspelo prebiti iz 4. SKL v 3. SKL, v kateri nastopa v sezoni 2020/21. Vsi igralci, ki sestavljajo ekipo, ki jo vodi glavni trener in hkrati glavni trener mladinske ekipe Cedevite Olimpije, Borut Fijavž, so rojeni v novem tisočletju, iz klopi pa Fijavžu pomagata Lojze Šiško, vodja ekip mlajših starostnih kategorij KK Cedevita Olimpija, in Andrej Podvršnik, glavni trener kadetske ekipe KK Cedevita Olimpija. Drugo člansko moštvo se v državnem prvenstvu predstavlja pod imenom Cedevita Olimpija mladi.

Ob nastanku KK Cedevita Olimpija leta 2019, je ljubljanski klub dobil novo razvojno jedro za nadarjene košarkarje v Zagrebu, kjer igralci nastopajo za KK Cedevita Junior. KK Cedevita Olimpija je tako del velike zgodbe, ki ima ogromen potencial, in ki lahko v bližnji in daljni prihodnosti tako v Ljubljano, kot tudi v Zagreb, privabi številne talentirane igralce, ki se bodo lahko v prihodnje lahko približali igranju za člansko moštvo v Ljubljani.

Pomemben korak v razvijanju mladih košarkarjev je tudi sodelovanje s Košarkarskim društvom Ilirija, ki bo veljal za kalilnico nadarjenih igralcev v tekmovalni sezoni 2020/21. Mladi Zmaji bodo dobili priložnost, da se v 2. SKL, drugem najmočnejšem članskem tekmovanju, razvijajo in pridobivajo pomembne izkušnje.

Vsekakor je potrebno izpostaviti dejstvo, da je mladinska ekipa Cedevite Olimpije, navkljub temu, da je bila sezona 2020/21 prepletena z različnimi zapleti na račun epidemije koronavirusa, v maju 2021 osvojila naslov državnega prvaka. Za najkoristnejšega igralca finalnega turnirja, ki je potekal v Kranju, je bil izbran mladi Dan Duščak, v prvi peterki turnirja pa je bil tudi Luka Ščuka. Kadetsko moštvo je sezono 2020/21 sklenilo na tretjem mestu.

Glavni cilji dela z ekipami mlajših starostnih kategorij KK Cedevita Olimpija so:

  • izvajati sistematično (vsakoletno) usmerjanje nadarjenih otrok v košarko ter začetno, etapno in dopolnilno selekcioniranje mladih igralcev vseh starostnih kategorij.
  • najbolj nadarjenim mladim košarkarjem, ki to hočejo in zmorejo, omogočiti optimalen športni razvoj, do ravni vrhunske košarkarske ustvarjalnosti;
  • čim več mladih nadarjenih igralcev usposobiti za igranje v članski kategoriji in jih pripraviti na zahtevni preskok iz mladinske selekcije v člansko;
  • konstantno iskanje zelo nadarjenih mladih igralcev iz tujine in njihovo vključevanje v naš klub;
  • nadaljnja širitev sodelovanja s slovenskimi košarkarskimi klubi pri selekcioniranju zelo nadarjenih slovenskih mladih košarkarjev;
  • nadaljnja širitev sodelovanja z ljubljanskimi osnovnimi šolami in košarkarskimi šolami ter s tem povečevanje baze športno nadarjenih otrok, ki bi jih lahko usmerjali v košarko.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji