Začetki KK Olimpija Ljubljana

Košarkarski klub Olimpija Ljubljana je bil ustanovljen leta 1946 v okviru študentskega društva Svoboda. Kasneje se je društvo preimenovalo v Enotnost ter še kasneje v AŠK Olimpija. 27. januarja 1955 so košarkarji združili veliko družino študentov in profesorjev ljubljanske univerze v Akademskem športnem društvu Olimpija.

Klub je v tem času trikrat spremenil ime, od leta 1956 do 1960 se je imenoval AŠK Olympia, od leta 1961 do 1966 AŠK Olimpija ter od leta 1967 do 1975 KK Olimpija. V letih 1955 do 1957 je AŠK Olympia prvič osvojila naslov državnega prvaka v nekdanji državi. Svoj velik uspeh je ponovila kar šestkrat v letih 1959, 1961, 1962, 1966 in v sezoni 1969/1970. V tem obdobju dobro mero k prepoznavnosti kluba dodajo tudi košarkarice, ki so se prebile v finale državnega prvenstva.

V teh letih je bil najprepoznavnejši igralec kluba legendarni Ivo Daneu, ki je svojo bogato športno pot končal leta 1970 po svetovnem prvenstvu v Ljubljani, ko je kot kapetan jugoslovanske reprezentance osvojil naslov svetovnega prvaka.

Novejša zgodovina ljubljanskega kluba

K imenu Olimpija so kasneje začeli dodajati še imena glavnih pokroviteljev. V tem času je klub opustil vse ženske selekcije in od takrat do danes so se v klubu posvetili zgolj moškim ekipam. Tako se je v letih 1975 do 1978 klub imenoval Brest Olimpija, pozneje Iskra Olimpija in Smelt Olimpija od 1985 do 1997. Od leta 1997 dalje je imel klub ime Union Olimpija. Pred začetkom sezone 2017/2018 je klub zamenjal glavnega pokrovitelja in ime, saj je na njegovo mesto prišlo najuspešnejše slovensko podjetje Petrol d.d.. Ob koncu tekmovalne sezone 2018/19 in pred začetkom sezone 2019/20 je prišlo do združitve KK Petrol Olimpija Ljubljana in KK Cedevita Zagreb, zaživel pa je nov klub, po novem znan pod imenom KK Cedevita Olimpija Ljubljana.

Najuspešnejši slovenski košarkarski klub po osamosvojitvi

V letih po slovenski osamosvojitvi je sledila nova doba kluba, ki jo zaznamuje predvsem angažiranje prvih tujih igralcev in era največjih klubskih uspehov z osvojitvijo naslova pokalnega prvaka Evrope v sezoni 1993/1994, hkrati pa je KK Olimpija v tem času postal najbolj prepoznaven slovenski košarkarski klub v Evropi in širnem svetu. V sezoni 1996/1997 se je tedanja Smelt Olimpija prebila na turnir četverice Evrolige, kjer je osvojila tretje mesto, ta uspeh pa predstavlja tudi drugi največji mednarodni uspeh kluba.

V samostojni državi je Olimpija osvajala prva mesta tako v državnem kot tudi v pokalnem tekmovanju. Klub je ob začetku novega tisočletja začel tekmovati tudi v Ligi ABA, nadaljevala se je borba v Evroligi in ostalih evropskih tekmovanjih, v domačem prvenstvu in pokalu. Klub je v nekaj prejšnjih sezonah nastopal v evropskem pokalu (EuroCup), v sezoni 2018/19 pa je še drugo sezono zapored nastopal v Košarkarski Ligi prvakov (Basketball Champions League), ki deluje pod okriljem krovne košarkarske organizacije, FIBE.

Svoj pečat v klubu so pustili izredni igralci, nekateri najboljši slovenski in tuji, ki so v svojih karierah bili del Olimpije, so svoje kariere nadgradili z igranjem v največjih klubih v Evropi. Nekateri izbranci so svojo košarkarsko pot nadaljevali tudi v elitni košarkarski druščini, ki jo poznamo pod imenom Liga NBA.

KK Olimpija Ljubljana je s 17 naslovi slovenskega državnega prvaka, 20 naslovi slovenskega pokalnega prvaka in osmimi naslovi slovenskega superpokalnega prvaka najtrofejnejši slovenski košarkarski klub, uspehi na slovenskih in mednarodnih prizoriščih pa so vsekakor prispevali k dejstvu, da je svetovni košarkarski javnosti ime Olimpija najbolj prepoznano ime med vsemi slovenskimi košarkarskimi klubi. Poleg tega pa je na področju nekdanje Jugoslavije, KK Olimpija Ljubljana drugi najtrofejnejši klub po številu naslovov državnega prvaka v nekdanji skupini državi. Pred njo je zgolj beograjska Crvena zvezda. Podatek je pomemben predvsem iz vidika zgodovine, saj je Jugoslavija pred razpadom veljala za evropsko in svetovno košarkarsko velesilo.

Novejša zgodovina Zmajev

V sezoni 2018/19 je KK Olimpija Ljubljana zakorakala v novo obdobje, ne le na področju igralskega kadra, ki je bil sestavljen iz mladih in nadarjenih košarkarjev, temveč tudi na področju medijske komunikacije. Obvestila navijačem in podpornikom kluba preko besedilnih sporočil na mobilnih telefonih, kampanje preko elektronske pošte, redna promocija športne opreme, ki si jo je možno zagotoviti v spletni trgovini, druženje z navijači pred domačimi tekmami, in spletni prenosu domačih tekem državnega prvenstva, so le nekatere zadeve, ki so v sezoni 2018/19 krojila dogajanje v ljubljanskem klubu.

Košarkarji ekip mlajših starostnih kategorij so z vrnitvijo ekipe KK Olimpija Ljubljana mladi, ki je v tekmovalni sezoni 2018/19 nastopala v 4. SKL, dobili nov prostor, kjer lahko razvijajo svoje košarkarsko znanje in pridobivajo prepotrebne izkušnje, s katerimi bo kasnejši prehod v konkurenco prvega članskega moštva zagotovo lažji. Ob tem je seveda potrebno omeniti, da se je mladim Zmajem že v prvi sezoni delovanja uspelo prebiti v 3. SKL, kjer je ekipa tudi nastopala v tekmovalni sezoni 2019/20, tu pa bo svoje sodelovanje tudi nadaljevala v sezoni 2020/21.

Združitev KK Petrol Olimpija Ljubljana in KK Cedevita Zagreb v KK Cedevita Olimpija Ljubljana

Ob koncu tekmovalne sezone 2018/19, ki je bila za Zmaje sila neuspešna, saj so v Ligi prvakov zabeležili zgolj eno zmago, hkrati pa s šestimi zmagami na 22 tekmah izpadli iz Lige ABA in ostali brez vseh domačih lovorik, pa je v ljubljanskih košarkarskih krogih zavihral nov veter. Napovedana združitev KK Petrol Olimpija Ljubljana in KK Cedevita Zagreb v enotni klub KK Cedevita Olimpija je bila uresničena v ponedeljek, 8. julija, ko sta skupščini obeh klubov potrdili združitev ljubljanskega in zagrebškega kluba. Sedež novo nastalega kluba je v Ljubljani, v vitrinah pa je moč najti trofeje, ki sta jih osvojila tako KK Olimpija Ljubljana, kot tudi KK Cedevita Zagreb.

KK Cedevita Zagreb

Začetki Košarkarskega kluba Cedevita Zagreb segajo v leto 1991, ko je bil ustanovljen KK Botinec, klub pa so ustanovili številni košarkarski zaljubljenci. V začetku obstoja se je kolektiv boril v nižjerangiranih hrvaških košarkarskih tekmovanjih, vse do leta 2002, ko se mu je uspelo prebiti v prvo hrvaško košarkarsko ligo. Vodstvo kluba si je takrat zastavilo nove cilje – preboj v evropska tekmovanja in regionalno tekmovanje, obenem pa poslovati odgovorno in klub graditi na varnih temeljih.

V prvo evropsko tekmovanje, Fibin Pokal, se je Zagrebčanom uspelo prebiti v sezoni 2003/04, cilj uvrstitve v Ligo ABA pa so dosegli leta 2009, štiri leta po tem, ko je Atlantic Grupa postala glavni sponzor kluba, in njegovo ime spremenila v KK Cedevita Zagreb.

Vse do združitve s KK Petrol Olimpija Ljubljana leta 2019, je bil KK Cedevita Zagreb paradni konj hrvaške košarke. Med letoma 2014 in 2018 je zagrebški klub petkrat zapored postal hrvaški državni prvak, osvojil je sedem naslovov pokala Krešimirja Ćosića ter dva naslova hrvaškega superpokalnega zmagovalca. Štirikrat so Zagrebčani nastopili v finalu Lige ABA, naslov zmagovalca Superpokala Lige ABA pa osvojili leta 2017.

Leta 2011 je Cedevita v EuroCupu nastopila na finalnem turnirju četverice v Trevisu in tekmovanje sklenila na tretjem mestu. Tri sezone je zagrebški klub nastopal v Evroligi, v sezoni 2015/16 pa si je izboril tudi nastop med 16 najboljšimi moštvi Stare celine.

Nov začetek, novi cilji

Dres Cedevite in Olimpije so nosili številni košarkarji, ki so na evropskih in svetovnih košarkarskih prizoriščih pustili svoj neizbrisen pečat. Med drugim so to Vlado Ilievski, Mirza Begić, Damjan Rudež, omeniti pa velja tudi Jusufa Nurkića. V tekmovalni sezoni 2017/18 je Cedevito vodil legendarni Jure Zdovc, ki je s takratno Union Olimpijo napolnil stožensko dvorano in Zmaje vodil med najboljših 16 moštev v evroligaški konkurenci, v sezoni 2018/19 pa se je znova usedel na trenerski stolček takratne Petrol Olimpije.

Prvi glavni trener KK Cedevita Olimpija je postal hrvaški strokovnjak Slaven Rimac. Ljubljanski klub je postal model za novo ero v evropskem in svetovnem košarkarskem prostoru, kjer meje ne obstajajo.

Prvi predsednik KK Cedevita Olimpija je postal Tomaž Berločnik, sicer predsednik uprave podjetja Petrol, d.d., podpredsednik pa je postal Emil Tedeschi, ustanovitelj in lastnik podjetja Atlantic Grupa, d.d.. Prvi direktor kluba je postal Davor Užbinec, športni direktor pa Sani Bečirović.

Glavni cilj novo nastalega kluba je znova postati eden izmed najboljših klubov na področju širše regije in v evropskem košarkarskem prostoru, hkrati pa skrbeti za razvoj in produkcijo mladih ter nadarjenih košarkarjev. KK Cedevita Olimpija bo imela dve razvojni košarkarski jedri – v Ljubljani in v Zagrebu. Medtem, ko se bo v slovenski prestolnici zadržalo razvoj in delo v vseh skupinah in selekcijah, kot do sedaj, bo v Zagrebu sedež kluba KK Cedevita Junior.

V tekmovalni sezoni 2019/20 je KK Cedevita Olimpija nastopal v 7Days EuroCup, Ligi ABA, na Superpokalu Lige ABA, v slovenskem državnem prvenstvu, pokalu in na slovenskem superpokalu. V Evropskem pokalu se Zmajem kljub štirim zmagam v prvem delu sezone ni uspelo prebiti v drugi del tekmovanja, v Ligi ABA pa so bili v boju za preboj v končnico vse do zadnjega. Regionalno tekmovanje je bilo kolo pred koncem rednega dela prekinjeno zaradi pandemije koronavirusa. Enako velja za Ligo Nova KBM, ob tem pa je potrebno omeniti, da so se ljubljanski košarkarji tekmovanju priključili v Ligi za prvaka, in na uvodnih dveh preizkušnjah zabeležili dve zmagi. V Pokalu Spar so Zmaji v finalu klonili proti Koper Primorski.

Zagotovo največji uspeh tekmovalne sezone 2019/20 je preboj do finala Superpokala Lige ABA, obenem pa je potrebno omeniti tudi dejstvo, da so se navijači v večjem številu vrnili v Stožice.

SEZONA 2020/21

V sezoni 2020/21 Zmaje čakajo preizkušnje v 7Days EuroCupu, Ligi ABA, Ligi Nova KBM, Pokalu Spar in slovenskem Superpokalu. Glavni trener članske ekipe je Jurica Golemac, ki se je na trenerski stolček usedel januarja 2020.

Ljubljanski košarkarji so sezono 2020/21, ki jo kroji globalna pandemija koronavirusa, začeli izredno uspešno. Na obračunu slovenskega Superpokala v Kranju so z 78:67 premagali novomeško Krko, in se prvič po letu 2017 zavihteli na slovenski superpokalni prestol. Za Zmaje je to osma superpokalna lovorika v samostojni Sloveniji. Najkoristnejši igralec Superpokala je postal ameriški organizator igre Kendrick Perry, ki je dosege 20 točk in temu dodal še sedem skokov in pet asistenc.

Skupinski del 7DAYS EuroCupa je Cedevita Olimpija sklenila s sedmimi zmagami na desetih tekmah, s tem izkupičkom pa so si Ljubljančani prvič v zgodovini, odkar klub nastopa pod imenom KK Cedevita Olimpija, zagotovili mesto med najboljšimi 16 moštvi Evropskega pokala. Zmaji so bili izredno blizu preboju v četrtfinale drugorazrednega evropskega košarkarskega tekmovanja, a sta to uvrstitev žal odnesla poraza v zadnjih dveh kolih drugega dela tekmovanja proti Virtusu iz Bologne in Budućnosti VOLI.

V Ligi ABA je Cedevita Olimpija celotno sezono nastopala izredno uspešno, žal pa v zadnjem kolu ostala brez želenega mesta v končnici tekmovanja. Kljub temu pa je ljubljanski kolektiv sezono v rednem delu Lige ABA prvič po sezoni 2014/15 sklenil na petem mestu. Ob tem ne gre zanemariti dejstva, da se je zagrebški Cedeviti v sezoni 2018/19 uspelo prebiti v polfinale, sezona 2019/20 pa je bila zaradi pandemije koronavirusa predčasno prekinjena in kasneje tudi zaključena, brez končne razvrstitve.

Izvrstne igre kapetana Cedevite Olimpije Jake Blažiča so mu prislužile mesto v idealni peterki Lige ABA za tekmovalno sezono 2020/21, ter mesto v drugi peterki tekmovanja 7DAYS EuroCup.

Cedevita Olimpija se je 30. maja 2021 vrnila #NazajNaVrh slovenske košarke. Prvič po letu 2018, osemnajstič v samostojni Sloveniji in prvič pod imenom Cedevita Olimpija, so se Zmaji razveselili naslova državnega prvaka. Ljubljančani so svoje večne tekmece na slovenskih tleh, novomeško Krko, odpravili po treh tekmah v finalni seriji Lige Nova KBM, zadnjo zmago pa so Zmaji zabeležili v Stožicah (80:68) in tako na najlepši možen način zaključili tekmovalno sezono 2020/21.

Četa glavnega trenerja Jurice Golemca je končnico sklenila brez enega samega poraza na sedmih odigranih tekmah. Prvič po sezoni 2008/09 je ljubljanski klub v finalu svoje tekmece premagal po treh srečanjih. Za Zmaje je naslov državnega prvaka, ob osvojenem Superpokalu 2020, druga lovorika v tej sezoni.

Za Cedevito Olimpijo je tako druga sezona, odkar sta moči združila ljubljanska Olimpija in zagrebška Cedevita. Zmajem je prvič uspel preboj med najboljših 16 moštev 7DAYS EuroCupa, regionalno Ligo ABA pa so sklenili na petem mestu po tem, ko so bili vse do zadnjega v boju za mesto v končnici. Enako velja tudi za boje v Evropskem pokalu, v obeh tekmovanjih pa je bila usodno zadnjo kolo rednega dela tekmovanja.

Dejstvo pa je, da se Ljubljana prvič po letu 2018 lahko veseli naslova košarkarskega državnega prvaka. Za najkoristnejšega igralca finalnega niza državnega prvenstva je bil izbran Kendrick Perry.


VELIKANI KK CEDEVITA OLIMPIJA

IVO DANEU

Ivo Daneu ni le legendarni košarkar ljubljanskega kluba, brez težav lahko poleg njegovega imena zapišemo tudi to, da velja za enega izmed najboljših slovenskih, evropskih in svetovnih košarkarjev vseh časov.

Sam sicer ne mara, da ga ljudje imenujejo legenda, saj naj bi to človek postal, ko ni več med živimi, a priznanja in nagrade govorijo zase. Na velikih tekmovanjih je osvojil kar osem medalj. Leta 1970 je pred ljubljanskimi navijači Jugoslaviji priboril prvo zlato medaljo iz svetovnega prvenstva. Tri leta pred tem je z jugoslovansko reprezentanco na svetovnem prvenstvu v Urugvaju, kjer je bil med drugim izbran tudi za najkoristnejšega igralca prvenstva, osvojil srebrno medaljo.

V svoji karieri je osvojil toliko nagrad in osvojil toliko prvenstev, da mu zagotovo zavida marsikateri košarkar. A Daneuu je najljubše olimpijsko srebro iz leta 1968 v Mehiki.

Zanimivo je, da Ivova prva ljubezen ni bila košarka. Kot otrok je želel igrati tenis, v otroštvu pa je rad igral tudi nogomet, a ko je na enem izmed treningov pri izvajanju enajstmetrovk prejel žogo v glavi, se je posvetil le oranžnemu usnju. Svojo košarkarsko pot je začel v Mariboru, njegov veliki talent pa ga je po koncu gimnazije leta 1956 vodil v Ljubljano.

S svojo višino 184 cm in izjemno motorično in strelsko sposobnostjo je igral na mestu organizatorja in branilca. Ivo je od rojstva skoraj popolnoma slep na desno oko, navkljub temu je bil pri metu na koš med najboljšimi.

Po maturi se je odločil zaigrati za takratni klub AŠK Olimpija. V Ljubljani že prvo leto postane prvak nekdanje skupne države Jugoslavije. V štirinajstih sezonah igranja za Olimpijo osvoji šest državnih prvenstev. Za jugoslovansko reprezentanco je odigral kar 209 mednarodnih tekem in z njo nastopil na treh olimpijskih igrah, na treh svetovnih in na šestih evropskih prvenstvih.

Svojo košarkarsko pot je leta 1970 sklenil z naslovom državnega prvaka z Zmaji in naslovom svetovnega prvaka z Jugoslavijo. Ljubljana je takrat dihala za košarko, Ivo pa je kot kapetan reprezentance zmagoslavno dvignil pokal za najboljšega na svetu pred domačim občinstvom. Daneu je skoraj celotno prvenstvo zaradi poškodbe mišice na desni nogi spremljal s klopi, a ko je bil čas za to, da jugoslovanska reprezentanca tekmo dobi, je selektor Žeravica vedel, na koga se lahko obrne. Daneu je tako na obračunu z reprezentanco Združenih držav Amerike v igro vstopil v zadnjih minutah in dosegel dva odločilna koša, s katerima je Jugoslaviji zagotovil zlato medaljo.

Zanimivo, Daneu je vedno našel način, kako stopiti na parket. Ustavila ga ni niti višja sila. Tako je v Beogradu na evropskem prvenstvu leta 1951 Ivo na dan tekme zamudil avtobus z igralci, ki naj bi moštvo pripeljal do dvorane. Avtobusa nikjer, tekma pa že čez nekaj ur. Ivo je preprosto priklical taksi, ko pa je taksi ostal v gneči na cesti, pa je Daneu preprosto tekel do dvorane. Ivo je brez ogrevanja stopil v igro.

Prav zanimivo bi bilo videti, kateri od zdajšnjih košarkarjev kateregakoli kluba ali reprezentance, bi danes storil enako.

Navijaška oprema

Ženska majica retro napis Cedevita Olimpija

V trgovino

Adidas CORE 19 HOODIE z logotipom

V trgovino

Adidas CORE 18 SWEATSHIRT z logotipom

V trgovino

Majica Dragon Heart

V trgovino

Dres Adidas 2021/2022 - zelen

V trgovino
AdidasUradni opremljevalec
KK Cedevita Olimpija
Free deliveryBrezplačna dostava
pri nakupu nad 80 EUR

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji