Novica
30.09.2020

Priprava na tekmo: Nanterre 92 – Cedevita Olimpija

Ob 20.00 bodo košarkarji Cedevite Olimpije v Parizu uradno odprli novo tekmovalno sezono v Evropskem pokalu. V prvem kolu skupinskega dela jim bodo nasproti stali košarkarji Nanterrja 92, tekmo pa bo možno v neposrednem prenosu spremljati na Šport TV 1. Pred tekmo: Za košarkarje glavnega trenerja Jurice Golemca bo sredina tekma prva uradna tekma v … Continued

Ob 20.00 bodo košarkarji Cedevite Olimpije v Parizu uradno odprli novo tekmovalno sezono v Evropskem pokalu. V prvem kolu skupinskega dela jim bodo nasproti stali košarkarji Nanterrja 92, tekmo pa bo možno v neposrednem prenosu spremljati na Šport TV 1.

Pred tekmo:

Za košarkarje glavnega trenerja Jurice Golemca bo sredina tekma prva uradna tekma v mednarodnih tekmovanjih po 9. marcu, ko je v Areni Stožice v 21. kolu Lige ABA sezone 2019/20 gostovala Budućnost VOLI, in prvo gostovanje v tuji državi po 1. marcu in dvoboju s Crveno zvezdo mts v Beogradu. V nedeljo so vsi igralci in člani strokovnega štaba članske ekipe uspešno prestali test na koronavirus, v torkovih dopoldanskih urah pa v Parizu že prvič preizkusili parket Palače športa Mauricea Thoreza.

»Že nekaj časa se pripravljamo na naše tekmece. Košarkarji Nanterrja 92 so zelo dobro pripravljeni, gre za igralce z odličnimi atletskimi predizpozicijami. Največja nevarnost bodo francoski zunanji igralci, ki imajo v svojih rokah veliko točk. Visoki igralci odlično skačejo. Parižani imajo kar nekaj nevarnih košarkarjev, pozorni pa moramo biti tudi na njihove protinapade,« je pred odhodom v Pariz povedal kapetan Zmajev, Jaka Blažič.

Začetek nove tekmovalne sezone bodo spremljali ukrepi v času pandemije koronavirusa. V nedeljo so igralci prestali še tretje testiranje na COVID-19 v tej sezoni, vsi rezultati pa so bili negativni.

»Zaenkrat se dobro držimo protokolov. V nedeljo smo prestali testiranje na koronavirus, smo brez pozitivnih primerov, in upam, da tako ostane, da ne bo prišlo do nepotrebnih zapletov. Vseskozi nosimo maske, razkužujemo roke, naše druženje pa je omejeno na majhno število ljudi,« o epidemioloških smernicah govori Blažič.

Ob tem je potrebno omeniti, da bo lahko obračun na obrobju francoskega glavnega mesta s tribun spremljalo 1000 obiskovalcev. V Sloveniji bo možno tekmo v neposrednem prenosu spremljati na Šport TV 1.

FOTOGALERIJA TORKOVEGA POTOVANJA V PARIZ IN PRVEGA TRENINGA V PARIZU (29. SEPTEMBER 2020)

Ključ do zmage:

»Faza spoznavanja je za nami. Drug drugega smo začutili. Verjamem, da bomo to pokazali že na prvi tekmi. Kot ekipa moramo igrati od prve do zadnje sekunde v sezoni. Le tako bomo lahko dosegli nek rezultat.«

To je na zadnjem treningu v Stožicah povedal najbolj učinkovit košarkar Cedevite Olimpije v minuli sezoni, Jaka Blažič. Ključ do zmage je torej povsem preprost – ekipna igra v napadu in v obrambi. Prav s takšnim igranjem so košarkarji ljubljanskega kluba že navduševali v letošnjem pripravljalnem obdobju.

Duel najučinkovitejših igralcev:

»To je moštvo, ki ga je potrebno spoštovati. Vedno je pri samem vrhu francoske košarke. Imajo odličnega reprezentanta Isaio Cordinierja, ki lahko igra na položajih ena, dva in tri. Je podoben košarkar kot Fournier, atletski, močan in samozavesten. Krije najboljše nasprotnikove igralce, v napadu pa organizira in zadeva. Imajo odlične izkušene Američane. Na enki je Chris Warren, potem sta tu še Dwight Buycks, ki je vedno na meji Lige NBA, in Tyler Stone, ki je že zelo dolgo v Evropi. Le s timsko igro in obrambo lahko pridemo do pozitivnega rezultata,« je na kratko povzel največje nevarnosti, ki v sredo pretijo Cedeviti Olimpiji, glavni trener Zmajev, Jurica Golemac.

Nanterre 92 ima tako kar nekaj košarkarjev, ki lahko dosežejo točke, ljubljanski klub pa se bo skušal Parižanom zoperstaviti z ekipno igro v napadu in obrambi.

Medsebojni obračuni v sezoni 2020/21:

Sredina tekma v Parizu bo prvi medsebojni obračun Cedevite Olimpije in Nanterrja 92 v sezoni 2020/21. V minuli sezoni sta se moštvi med seboj pomerili dvakrat, obakrat pa so zmago slavili Parižani.

Več o tekmecu

Parižani so se v 7Days EuroCup v sezoni 2019/20 vrnili prvič po letu 2016, za vsemi navijači pariškega kluba pa je izredno zanimiva sezona, saj je na kar sedmih od desetih tekem košarkarjev Nanterrja 92, odločala razlika sedmih točk, ali manj.

V sezoni 2013/14 se je Nanterrju 92 uspelo prebiti celo do četrtfinala elitne evrolige, skupni izkupiček zmag (12) v treh sezonah v dveh najelitnejših evropskih tekmovanjih pa je za štiri manjši od števila porazov (16).

Zgodovina kluba sega devet desetletij v preteklost, Jeunesse Sportive des Fontenelles de Nanterre je bil namreč ustanovljen leta 1927. Več desetletij so Parižani nastopali v nižjih ligah, leta 1987 pa se je začel vzpon navzgor. Leta 2013 je Nanterre 92 osvojil naslov francoskega državnega prvaka, v sezoni 2013/14 pa so pariški košarkarji debitirali v elitni Evroligi in se prebili do četrtfinala.

Od naslovov v evropskih tekmovanjih lahko v vitrini Nanterrja 92 nademo naslov prvaka Fibinega Evropskega pokala iz leta 2017, ter naslov iz Fibinega EuroChallengea iz leta 2015. Zdaj so Parižani pripravljeni na to, da v Evropskem pokalu napravijo korak naprej.


Tekmovanje: 7DAYS EuroCup (1. kolo)
Dan: Sreda, 30. september 2020
Začetek tekme: 20.00
Sodniki: Carlos Peruga, Marcin Kowalski, Luka Kardum.
Dvorana: Palača športa Maurice Thorez
Mesto: Pariz (Francija)
Vstopnice: /
Prenos tekme: Šport TV 1
Radio: Val 202

Navijaška oprema

Ženska majica retro napis Cedevita Olimpija

V trgovino

Adidas CORE 19 HOODIE z logotipom

V trgovino

Adidas CORE 18 SWEATSHIRT z logotipom

V trgovino

Majica Dragon Heart

V trgovino

Dres Adidas 2021/2022 - zelen

V trgovino
AdidasUradni opremljevalec
KK Cedevita Olimpija
Free deliveryBrezplačna dostava
pri nakupu nad 80 EUR

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji