Novica
20.03.2022

Nedeljski derbi s Partizanom bo imel pridih zgodovine

V nedeljo ob 17.00 se bo Cedevita Olimpija na derbiju 26. kola regionalne lige v legendarni Hali Tivoli pomerila z beograjskim Partizanom NIS. Obračun bo imel velik pridih zgodovine, saj se bosta moštvi pomerili v dresih iz obdobij, ko sta kluba prednjačila na prostorih nekdanje Jugoslavije. Marčevska norost s Cedevito Olimpijo bo svoj vrhunec doživela … Continued

V nedeljo ob 17.00 se bo Cedevita Olimpija na derbiju 26. kola regionalne lige v legendarni Hali Tivoli pomerila z beograjskim Partizanom NIS. Obračun bo imel velik pridih zgodovine, saj se bosta moštvi pomerili v dresih iz obdobij, ko sta kluba prednjačila na prostorih nekdanje Jugoslavije.

Marčevska norost s Cedevito Olimpijo bo svoj vrhunec doživela v nedeljo, 27. marca, ob 17.00, ko se bodo aktualni slovenski državni, pokalni in superpokalni prvaki v legendarni Hali Tivoli na obračunu 26. kola regionalne lige pomerili z beograjskim Partizanom NIS. Ob dejstvu, da bo četa glavnega trenerja Jurice Golemca prvič v tej sezoni, ki jo obeležuje tudi praznovanje 75-letnice nastanka kluba, gostila v Hramu slovenske košarke, bo imel obračun z izbranci legendarnega glavnega trenerja Željka Obradovića tudi pridih zgodovine.

Cedevita Olimpija bo v nedeljo zaigrala v dresu, ki so ga v ljubljanskem klubu poimenovali dres Vintage Olimpija. Aktualni državni prvaki so dres prvič predstavili v sezoni 2021/22, vsi navijači pa si repliko dresa, ki je nastal v poklon eri, ko je Olimpija vladala jugoslovanski košarki, lahko zagotovijo v spletni trgovini (www.shop.olimpija.com). Košarkarji Partizana NIS se bodo zbranim navijačem in regionalni ter evropski košarkarski javnosti predstavili v dresu iz tekmovalne sezone 1978/79.

Ob vseh aktivnostih, ki so že postale stalnica na vseh domačih preizkušnjah Cedevite Olimpije, se bo klub iz Stožic med glavnim odmorom tekme s Partizanom priklonil nekdanjim igralcem Olimpije, ki so bili del ekip, ki so osvojile naslove jugoslovanskega državnega prvaka. Člani moštev iz obdobja, ko je bila Ljubljana eno od glavnih središč jugoslovanske košarke, si bodo tekmo tudi ogledali in skupaj z ostalimi navijači, ki se bodo zbrali v Tivoliju, stiskali pesti za Cedevito Olimpijo.

Medtem, ko je ljubljanski kolektiv osvojil šest naslovov jugoslovanskega prvaka, se je Partizan NIS na jugoslovanski košarkarski prestol zavihtel štirikrat. Na večni lestvici lastnikov naslova jugoslovanskega prvaka si Olimpija skupaj s Splitom in Zadrom deli drugo mesto, takoj za njimi pa najdemo Partizan in OKK. Na vrhu lestvice je Crvena zvezda, ki si lasti 12 naslovov jugoslovanskega državnega prvaka.


ZGODBE IZ ARHIVA: ŠEST NASLOVOV JUGOSLOVANSKEGA DRŽAVNEGA PRVAKA

Ljubljanska Olimpija je svoj prvi naslov jugoslovanskega državnega prvaka osvojila leta 1957. Naslednjo sezono je tekmovanje sklenila kot podprvak, leta 1959 pa je bila znova na vrhu lestvice jugoslovanskega državnega prvenstva. Po vnovičnem padcu na drugo mesto leta 1960, je naslov prvaka v Ljubljani zatem ostal kar dve leti (1961, 1962), leta 1963 pa je ljubljanski kolektiv tekmovanje sklenil na tretjem mestu. Leto kasneje je sledil padec na četrto mesto, toda leta 1965 je bila Olimpija znova v boju za naslov prvak, a je slednji odšel v Zadar.

V prihodnjih petih letih je Olimpija nato osvojila dva naslova jugoslovanskega državnega prvaka, trikrat pa je prvenstvo sklenila na drugem mestu. Svoj zadnji naslov je ljubljanski kolektiv osvojil leta 1970, ko je na vrhu lestvice po ostrem troboju za jugoslovanski košarkarski prestol prehitel Split oz. Jugoplastiko in Crveno zvezdo.


SKOK V PRETEKLOST: LETO, KO JE BILA LJUBLJANA SREDIŠČE JUGOSLOVANSKE KOŠARKE

Po upokojitvi Iva Daneua po domačem svetovnem prvenstvu leta 1970 je sledil padec rezultatov Olimpije, na sceno pa se je počasi začel prebijati beograjski Partizan, ki je svoj prvi naslov jugoslovanskega državnega prvaka osvojil v sezoni 1975/76. Za eno od najbolj uspešnih, če ne celo najuspešnejšo v času nekdanje Jugoslavije, pri Partizanu štejejo sezono 1978/79. Beograjski kolektiv je takrat osvojil naslov prvaka Jugoslavije in pokalnega prvaka Jugoslavije, v svoje vitrine pa je pospravil še naslov zmagovalca Koračovega pokala. Črno-beli so zatem osvojili še dva naslova jugoslovanskega državnega prvaka, v sezonah 1980/81 in 1986/87.

Vse do razpada nekdanje Jugoslavije sta ljubljanski in beograjski klub tako skupaj osvojila kar 10 naslovov jugoslovankega državnega prvaka, Olimpija je ob tem osemkrat prvenstvo sklenila na drugem mestu, Partizanu je to uspelo desetkrat.


Vstopnice za ogled nedeljske tekme bodo v spletni trgovini (www.shop.olimpija.com) ter na platformah Petrol Ticket (www.petrol-ticket.si) in Moje karte (www.mojekarte.si) na voljo od četrtka dalje. Vsi športni navdušenci si jih bodo lahko zagotovili tudi na vseh bencinskih servisih Petrol po celotni Sloveniji.
Vsi obiskovalci tekme si boste lahko navijaško opremo KK Cedevita Olimpija zagotovili v trgovini, ki bo postavljena v prostoru pred zahodno tribuno Hale Tivoli.
Za navijače gostujoče ekipe bo v dvorani organiziran tudi poseben sektor.
Ljubljanski klub pripravlja oblico aktivnosti, namenjenih navijačem, za največjo popestritev pa bo znova poskrbela Zavarovalnica Triglav, saj še naprej poteka tudi Triglav Met s sredine igrišča, ki lahko srečnežu prinese kar 5.000 EUR.
Med odmorom med prvo in drugo četrtino se bodo navijači lahko potegovali za nagrado podjetja Gorenje v vrednosti 500 EUR.
Vnovič bo odprt tudi NLB ‘Hitri vhod’, ki obiskovalcem, ki pred vstopom v dvorano predložijo bančno kartico NLB, omogoča hitrejši dostop v stožensko dvorano.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji