Novica
07.01.2022

Skok v preteklost: Leto, ko je bila Ljubljana središče jugoslovanske košarke

Leto 1970 je bilo zgodovinsko v več pogledih, Ljubljana pa je bila košarkarsko središče nekdanje skupne države. Ob dejstvu, da je Olimpija osvojila svoj šesti in hkrati zadnji naslov jugoslovanskega državnega prvaka, se je jugoslovanska moška članska reprezentanca prvič v zgodovini povzpela na svetovni košarkarski prestol, od aktivnega igranja košarke pa se je poslovil najboljši … Continued

Leto 1970 je bilo zgodovinsko v več pogledih, Ljubljana pa je bila košarkarsko središče nekdanje skupne države. Ob dejstvu, da je Olimpija osvojila svoj šesti in hkrati zadnji naslov jugoslovanskega državnega prvaka, se je jugoslovanska moška članska reprezentanca prvič v zgodovini povzpela na svetovni košarkarski prestol, od aktivnega igranja košarke pa se je poslovil najboljši slovenski košarkar vseh časov, Ivo Daneu.

Po tem, ko je Olimpija leta 1966 osvojila svoj peti naslov prvaka nekdanje skupne države, je ljubljanski kolektiv tri leta zapored prvenstvo zaključil kot podprvak. Do naslova pa so prišli na dramatičen način.

V tej sezoni je Olimpija na 22 tekmah zabeležila 18 zmag, zmago več od beograjske Crvene zvezde in splitske Jugoplastike. Zanimivo, sezono poprej so se prav Beograjčani povzpeli na jugoslovanski prestol, Olimpija pa je tekmovanje zaključila na drugem mestu, Jugoplastika pa je svoj prvi naslov jugoslovanskega državnega prvaka osvojila sezono zatem.

Pred začetkom sezone 1969/70 so za glavne favorite za osvojitev naslova jugoslovanskega državnega prvaka veljali aktualni prvaki, košarkarji Crvene zvezde, podprvaki, košarkarji Olimpije iz Ljubljane, ter košarkarji Zadra. Štrene je kljub vsemu beograjskemu in ljubljanskemu klubu pomešala Jugoplastika iz Splita.

Prvenstvo se je začelo 1. novembra 1969, Olimpija pa je v prvem kolu visoko, s 108:72 premagala Lokomotivo. Tudi v drugem kolu so Ljubljančani zabeležili visoko zmago, s 113:56 je padel Maribor. Prvič so ljubljanski košarkarji resneje trepetali za zmago v petem kolu, ko so v Karlovcu zanesljivo vodili praktično celotno tekmo, nato pa v zadnjih minutah skoraj pustili, da se jim zmaga izmuzne iz rok. Kljub temu je četa Zmajev slavila zmago s 75:74. Železničar je sicer imel napad za zmago, a so se domači košarkarji zapletli pri poskusu, da vzamejo skalp ljubljanskim. Šesto kolo je s seboj prineslo prvi derbi med Jugoplastiko in Olimpijo in že tedaj je bilo jasno, da bo po tej tekmi le ena ekipa ostala neporažena. Na koncu je novo zmago, s 103:78, slavila Olimpija. V devetem kolu je v Ljubljani gostovala Crvena zvezda, ljubljanski košarkarji pa so slavili zanesljivo zmago s 95:82.

V desetem kolu, po devetih zaporednih zmagah, je Olimpija doživela prvi poraz. V Skopju ji ga je zadal domači Rabotnički, ki je zanesljivo vodil skozi celotno tekmo, tudi že z 20 točkami razlike, a borbeni košarkarji Olimpije so se v zaključku obračuna vrnili v igro za zmago in izsilili podaljšek. Glavni igralci Rabotničkega so morali zaradi težav z osebnimi napakami zapustiti igrišče in zdelo se je, da bo Olimpija vpisala novo zmago, a domači košarkarji so kljub temu uspeli priti do zmage z rezultatom 101:96.

Enajsto kolo je v Halo Tivoli prineslo derbi z Zadrom in obiskovalci tekme so bili priča izjemni košarkarski predstavi obeh ekip, zmaga z 88:87, pa je ostala doma. Ljubljančani so se zmage veselili predvsem po zaslugi kapetana Daneua, potrebno pa je omeniti, da je organizatorjem tekme ponagajal tudi semafor v dvorani, ki se je štiri minute pred koncem pokvaril. Tekma je bila večkrat prekinjena, ob koncu pa so čas merili kar s štoparico.

Po dveh zanesljivi zmagah je v 14. kolu v Ljubljani gostoval beograjski Partizan, ki se je z Radničkim in Zadrom boril za to, da se ne pridruži Mariboru v drugi ligi v prihodnji sezoni. V Hali Tivoli se je odvijala prava drama, v kateri je Olimpija vodila tudi že z desetimi točkami razlike, a so se Beograjčani vseskozi vračali v igro za zmago. Na koncu so imeli celo priložnost, da izenačijo, a je zmaga s 87:85 ostala na tivolskem parketu.

V 15. kolu je Olimpija doživela svoj drugi poraz, pri OKK Beogradu je bilo 86:75 za domačine, v 16. kolu pa nato zanesljivo, z 92:74 premagala Železničar.

Naslednje kolo je s seboj prineslo nov derbi med ekipama iz Ljubljane in Splita. Pred tekmo je imela Olimpija na svojem računu 14 zmag in dva poraza, Jugoplastika pa 13 zmag in tri poraze. V kolikor bi Ljubljančani zabeležili novo zmago bi bila bitka za naslov prvaka že praktično odločena.

Tekma v legendarni dvorani Gripe se je začela kasneje, kot pričakovano, saj je ogromno ljudi čakalo, da vstopijo v dvorano, zaradi navala navijačev pa se je moralo stanje najprej umiriti, šele nato pa se je tekma lahko tudi uradno začela. Domačini so tekmo začeli silovito, na glavni odmor s seboj odnesli 19 točk naskoka, na koncu pa slavili zanesljivo zmago z 92:77. Kljub temu, da se je zdelo, da je Jugoplastika na ta način rešila sezono, pa so Splitčani že v naslednjem kolu doživeli poraz v Beogradu proti Crveni zvezdi (98:104). Olimpija je visoko, s 119:74 premagala Borac.

Tudi v 19. kolu je Olimpija zabeležila visoko zmago proti Radničkemu, semafor je kazal 121:91, a na tekmi se je poškodoval Daneu. To je bil velik hendikep za košarkarje ljubljanskega kluba, ki so v 20. kolu gostovali v Beogradu pri Crveni zvezdi, in klonili s 83:87. Ljubljančani so na uvodu v tekmo še vodili, nato pa so Beograjčani potek tekme preobrnili v svojo korist, in tako znova obudili svoje upe o naslovu državnega prvaka.

Dve koli pred zaključkom sezone sta se Jugoplastika in Crvena zvezda Olimpiji približali na le zmago zaostanka. V kolikor bi vse tri ekipe sezono sklenile z enakim izkupičkom zmag in porazov, bi bilo potrebno pogledati medsebojna srečanja, v tem pogledu pa je bila najboljša Crvena zvezda, ki je dvakrat premagala Jugoplastiko, z Olimpijo pa si je razdelila zmago in poraz na dveh tekmah.

V 21. kolu so vse tri ekipe zabeležile zmago. Olimpija je s 95:80 premagala Rabotnički, Jugoplastika je ugnala Lokomotivo (93:79), Crvena zvezda pa Radnički (91:85).

V zadnjem kolu je bilo glavno vprašanje le še eno – bo naslov osvojila Olimpija ali Crvena zvezda. Obe ekipi sta gostovali, Olimpija v Zadru, Crvena zvezda pa v Skopju. Beograjčani so Rabotnički premagali z 78:67 in čakali na novice iz Dalmacije.

Gostitelji so bili v veliki prednosti, saj je bil teren v Zadru vedno vroč, tudi na račun domačih navijačev, ki je bilo vseskozi izredno agresivno. Na tekmi pa je bilo takrat tudi večje število Slovencev, vojakov, ki so bili v Zadru na služenju vojaškega roka.

Na nepredvidljivi tekmi, napeti vse do konca, je osrednjo vlogo odigral Vinko Jelovac, ki je izredno dobro metal iz igre. Ljubljančani so vodili vse od začetka tekme, ki jo je na koncu odločil Dušan Verbič. Osem sekund pred koncem je Verbič vrgel na koš, obkrožen s tremi igralci Zadra, in dosegel svoji edini točki na tekmi. Po košu je dvorana za trenutek obnemela, sledilo pa je navdušenje slovenskih navijačev, saj je Olimpija z zmago z 78:77 še šestič osvojila naslov jugoslovanskega prvaka.

Osvojeni naslov leta 1970 je pomenil tudi nekakšno prelomnico v zgodovini ljubljanskega kluba, saj se mu po tem nikoli več ni uspelo vrniti na jugoslovanski košarkarski prestol. Obenem pa so štafetno palico od Daneua prevzeli Borut Bassin, Vinko Jelovac in Aljoša Žorga.

Olimpija: Andrej Osterc, Marko Gvardijančič, Vital Eiselt, Borut Bassin, Jože Fišer, Peter Marter, Jure Božić, Pavle Polanec, Dušan Verbić, Vinko Jelovac, Darko Hočevar, Đuro Lemajić, Ivo Daneu, Emil Logar in Aljoša Žorga. Trener: Milan Tošić.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji