Novica
16.09.2020

#ZeleniSpomini: Zmaji in Superpokal Slovenije

Cedevita Olimpija je osemkratni zmagovalec Superpokala Slovenije. Pred obračunom s Krko, na katerem lahko Zmaji osvojijo prvo lovoriko v sezoni 2020/21, se navijačem ponuja priložnost za obujanje spominov na superpokalne uspehe ljubljanskega moštva. Košarkarski Superpokal Slovenije vsako leto predstavlja priložnost, da moštva nadgradijo uspešno uvrstitev iz pretekle sezone ter z osvojeno lovoriko vstopijo v nov … Continued

Cedevita Olimpija je osemkratni zmagovalec Superpokala Slovenije. Pred obračunom s Krko, na katerem lahko Zmaji osvojijo prvo lovoriko v sezoni 2020/21, se navijačem ponuja priložnost za obujanje spominov na superpokalne uspehe ljubljanskega moštva.

Košarkarski Superpokal Slovenije vsako leto predstavlja priložnost, da moštva nadgradijo uspešno uvrstitev iz pretekle sezone ter z osvojeno lovoriko vstopijo v nov tekmovalni cikel. Obračun za superpokalno lovoriko je po navadi prvo tekmovalno srečanje nove sezone, ki prekine sproščen ritem pripravljalnih tekem. Košarkarji lahko z zmago požanjejo plodove truda, odrekanj ter napornih treningov, ki so jih složno prestali v pripravljalnem obdobju ter v zmagovitem ritmu vstopijo v tekmovalno sezono.

V prid pomembnosti superpokalnega tekmovanja govori tudi tradicija. V vsej zgodovini tekmovanja so se moštva, ki so v svojo vitrino na začetku sezone pospravila trofejo Superpokala Slovenije, v kar desetih primerih veselila naslova državnih prvakov dobrih osem mesecev kasneje. V dosedanjih šestnajstih izvedbah superpokalnega tekmovanja, je državno prvenstvo samo petkrat osvojilo moštvo, ki šampionske sezone ni začelo z zmago v Superpokalu. Najtrofejnejši slovenski klub v omenjenem tekmovanju, ki poteka pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije, je Cedevita Olimpija. Zmaji so osvojitev superpokalnega naslova slavili osemkrat, letos se bodo obračuna za trofejo ob uvodu v tekmovalno sezono udeležili štirinajstič.

Letošnji tekmeci, košarkarji Krke, so se z ljubljanskimi košarkarji pomerili tudi na zgodovinskem, prvem srečanju za Superpokal Slovenije leta 2003 . Na obračunu v Postojni so Ljubljančani z 81:63 odpravili Novomeščane ter začeli zmagoviti niz šestih zaporednih osvojenih superpokalnih naslovov. Leto kasneje so v Mariboru s 67:61 premagali Pivovarno Laško, naziv najkoristnejšega igralca tekme pa je prejel sedanji koordinator ekip mlajših starostnih kategorij KK Cedevita Olimpija in športni direktor KK Cedevita Junior, Marino Baždarić. Naslednje leto so jim v škofjeloški dvorani Poden nasproti ponovno stali Laščani, Zmaji pa so vnovič bili uspešnejši tekmeci, tokrat z rezultatom 88:79.

Po letu 2006, ko se superpokalno tekmovanje ni izvedlo, so košarkarji ljubljanskega moštva šampionski niz nadaljevali leta 2007 z zmago z 90:71 nad domžalskim Heliosom na Polzeli. Najboljši strelec srečanja je z 20 doseženimi točkami bil Ronell Taylor, 18 pa jih je dosegel trener naših košarkarjev pri KD Iliriji, Saša Dončić. Z Domžalčani so ljubljanski košarkarji moči merili tudi leta 2008 v Postojni, ko je zasedba Zmajev z zmago 67:56 osvojila že svojo peto zaporedno trofejo Superpokala Slovenije. Najboljša strelca tekme sta bila Vlado Ilievski in Marko Milič, ki sta dosegla po 14 točk. V Tivoliju je leto kasneje pokal za superpokalnega zmagovalca dvignil Sani Bečirović, danes športni direktor Cedevite Olimpije, po visoki zmagi ljubljanskega moštva nad Elektro Esotech z 95:62.

Tudi v letih 2010, 2011 in 2012 so se Zmaji potegovali za zmago na Superpokalu Slovenije. Trikrat zapored je ljubljanskim košarkarjem načrte prekrižalo moštvo Krke, katerega član je v tem obdobju bil današnji Zmaj Edo Murić. Najbolj napeto je bilo v Grosuplju, ko je moštvo z grbom zmaja na prsih kljub 25 točkam Jake Blažiča za las ostalo brez zmage. Prvo tekmovalno srečanje sezone 2012/13 se je končalo z zmago Novomeščanov s 84:81.

Svojo jubilejno, deseto uvrstitev na obračun pokalnega ter ligaškega zmagovalca pretekle sezone so Zmaji leta 2013 kronali z osvojitvijo sedmega naslova zmagovalcev Superpokala. V Portorožu so bili s 63:60 boljši od lanskoletnih superpokalnih prvakov iz Dolenjske. Krka se jim je za poraz oddolžila naslednje leto v Šenčurju pri Kranju, ko je semafor ob koncu tekme ponovno kazal razliko treh točk, tokrat v korist moštva iz Novega mesta, ki je slavilo zmago z 68:65.

Svoj zadnji, osmi naslov superpokalnih prvakov je moštvo iz zmajevega gnezda osvojilo v Hali Tivoli leta 2017. Zmaji so v zadnji četrtini strli odpor Krke ter na tradicionalnem uvodu v sezono slavili zmago s 94:76. Naziv MVP-ja je za svojo predstavo prejel Devin Oliver. Na parket Hale Tivoli so se za tekmo slovenskega Superpokala košarkarji ljubljanskega kluba ponovno vrnili leto kasneje, ko sta obračun kot zmagovalca končala Alen Hodžić in Ivan Marinković, takrat še v dresu Sixt Primorske pod taktirko Jurice Golemca.

Zmaji se bodo v Kranju borili za svoj deveti naslov superpokalnih prvakov, ob enem pa skušali izboljšati statistiko medsebojnih srečanj s Krko v tem tekmovanju. Na sedmih obračunih slovenskega Superpokala z moštvom iz Novega mesta so Ljubljančani zmagali trikrat, štirikrat so bili uspešnejši Krkaši. Če gre verjeti statistiki bo na obračunu v Športni dvorani Planina ključnega pomena zbranost ter borben pristop skozi celotno srečanje. Ljubljansko moštvo je vse zmage v superpokalnih obračunih proti Krki začelo z dobljeno prvo četrtino, ob zmagah Dolenjcev pa so si Ljubljančani zaostanek v prvi četrtini tekme nabrali na kar treh od štirih srečanj. Nič manj niso bili pomembni zaključki superpokalnih dvobojev teh dveh tekmecev. Zmagovalno moštvo je zadnjih deset minut tekme dobilo z razliko petih ali več točk na petih izmed sedmih obračunov, nikoli pa ni izgubilo zadnje četrtine srečanja

Zgodovina se bo ponovno pisala v četrtek, 17. septembra 2020, ob 20:00 v Kranju. Zaradi ukrepov, povezanih z omejitvami zbiranja večjega števila oseb, vstopnic za ogled tekme Superpokala ne bo v prodaji. Navijači bodo lahko srečanje med Krko in Cedevito Olimpijo spremljali v neposrednem prenosu na Sportklubu, za še več informacij pa lahko vsi navijači Zmajev še naprej spremljajo www.cedevita.olimpija.com.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji