Novica
16.09.2021

Zeleni spomini: Zmaji v boj za jubilejno deseto superpokalno lovoriko

Cedevita Olimpija je devetkratni zmagovalec Superpokala Slovenije. Pred obračunom s Krko, na katerem lahko Zmaji osvojijo prvo lovoriko v sezoni 2021/22, se navijačem ponuja priložnost za obujanje spominov na superpokalne uspehe ljubljanskega moštva. Košarkarski Superpokal Slovenije vsako leto predstavlja priložnost, da moštva nadgradijo uspešno uvrstitev iz pretekle sezone ter z osvojeno lovoriko vstopijo v nov … Continued

Cedevita Olimpija je devetkratni zmagovalec Superpokala Slovenije. Pred obračunom s Krko, na katerem lahko Zmaji osvojijo prvo lovoriko v sezoni 2021/22, se navijačem ponuja priložnost za obujanje spominov na superpokalne uspehe ljubljanskega moštva.

Košarkarski Superpokal Slovenije vsako leto predstavlja priložnost, da moštva nadgradijo uspešno uvrstitev iz pretekle sezone ter z osvojeno lovoriko vstopijo v nov tekmovalni cikel. Obračun za superpokalno lovoriko je po navadi prvo tekmovalno srečanje nove sezone, ki prekine sproščen ritem pripravljalnih tekem. Košarkarji lahko z zmago požanjejo plodove truda, odrekanj ter napornih treningov, ki so jih složno prestali v pripravljalnem obdobju ter v zmagovitem ritmu vstopijo v tekmovalno sezono.

V prid pomembnosti superpokalnega tekmovanja govori tudi tradicija. V vsej zgodovini tekmovanja so se moštva, ki so v svojo vitrino na začetku sezone pospravila trofejo Superpokala Slovenije, v kar desetih primerih veselila naslova državnih prvakov dobrih osem mesecev kasneje. V dosedanjih šestnajstih izvedbah superpokalnega tekmovanja, je državno prvenstvo samo petkrat osvojilo moštvo, ki šampionske sezone ni začelo z zmago v Superpokalu. Najtrofejnejši slovenski klub v omenjenem tekmovanju, ki poteka pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije, je Cedevita Olimpija. Zmaji so osvojitev superpokalnega naslova slavili devetkrat, letos se bodo obračuna za trofejo ob uvodu v tekmovalno sezono udeležili petnajstič.

Tekmeci Zmajev, košarkarji Krke, so se z ljubljanskimi košarkarji pomerili tudi na zgodovinskem, prvem srečanju za Superpokal Slovenije leta 2003. Na obračunu v Postojni so Ljubljančani z 81:63 odpravili Novomeščane ter začeli zmagoviti niz šestih zaporednih osvojenih superpokalnih naslovov. Leto kasneje so v Mariboru s 67:61 premagali Pivovarno Laško, naziv najkoristnejšega igralca tekme pa je prejel sedanji koordinator ekip mlajših starostnih kategorij Cedevite Olimpije in športni direktor Cedevite Junior, Marino Baždarić. Naslednje leto so jim v škofjeloški dvorani Poden nasproti ponovno stali Laščani, Zmaji pa so vnovič bili uspešnejši tekmeci, tokrat z rezultatom 88:79.

Po letu 2006, ko se superpokalno tekmovanje ni izvedlo, so košarkarji ljubljanskega moštva šampionski niz nadaljevali leta 2007 z zmago z 90:71 nad domžalskim Heliosom na Polzeli. Najboljši strelec srečanja je z 20 doseženimi točkami bil Ronell Taylor, 18 pa jih je dosegel trener naših košarkarjev pri Nutrispoint Iliriji, Saša Dončić. Z Domžalčani so ljubljanski košarkarji moči merili tudi leta 2008 v Postojni, ko je zasedba Zmajev z zmago 67:56 osvojila že svojo peto zaporedno trofejo Superpokala Slovenije. Najboljša strelca tekme sta bila Vlado Ilievski in Marko Milič, ki sta dosegla po 14 točk. V Tivoliju je leto kasneje pokal za superpokalnega zmagovalca dvignil Sani Bečirović, danes športni direktor Cedevite Olimpije, po visoki zmagi ljubljanskega moštva nad Elektro Esotech z 95:62.

Tudi v letih 2010, 2011 in 2012 so se Zmaji potegovali za zmago na Superpokalu Slovenije. Trikrat zapored je ljubljanskim košarkarjem načrte prekrižalo moštvo Krke, katerega član je bil v tem obdobju današnji Zmaj Edo Murić. Najbolj napeto je bilo v Grosuplju, ko je moštvo z grbom zmaja na prsih kljub 25 točkam Jake Blažiča za las ostalo brez zmage. Prvo tekmovalno srečanje sezone 2012/13 se je končalo z zmago Novomeščanov s 84:81.

Svojo jubilejno, deseto uvrstitev na obračun pokalnega ter ligaškega zmagovalca pretekle sezone so Zmaji leta 2013 kronali z osvojitvijo sedmega naslova zmagovalcev Superpokala. V Portorožu so bili s 63:60 boljši od lanskoletnih superpokalnih prvakov iz Dolenjske. Krka se jim je za poraz oddolžila naslednje leto v Šenčurju pri Kranju, ko je semafor ob koncu tekme ponovno kazal razliko treh točk, tokrat v korist moštva iz Novega mesta, ki je slavilo zmago z 68:65.

Svoj osmi naslov superpokalnih prvakov je moštvo iz zmajevega gnezda osvojilo v Hali Tivoli leta 2017. Zmaji so v zadnji četrtini strli odpor Krke ter na tradicionalnem uvodu v sezono slavili zmago s 94:76. Naziv MVP-ja je za svojo predstavo prejel Devin Oliver. Na parket Hale Tivoli so se za tekmo slovenskega Superpokala košarkarji ljubljanskega kluba ponovno vrnili leto kasneje, ko je obračun kot zmagovalec končal Alen Hodžić, takrat še v dresu Sixt Primorske pod taktirko Jurice Golemca.

Lansko leto v Kranju so se Ljubljančanom zopet zoperstavili novomeški košarkarji, po hudem boju pa je superpokalni naslov znova potoval v Ljubljano. Po 40 minutah uvodnega dejanja nove tekmovalne sezone 2020/21 je semafor v Športni dvorani Planina kazal 78:67 v korist Cedevite Olimpije, naslov najkoristnejšega igralca tekme pa je v svoj žep pospravil Kendrick Perry. Ljubljančani so imeli v svojih rokah v drugi četrtini že 16 točk naskoka (37:21), nato pa so Novomeščani prednost zeleno-oranžnih počasi začeli topiti. Vodstva kljub vsemu Golemčevi varovanci vse do konca tekme niso izpustili iz rok, veselili pa so se zaslužene in težko prigarane zmage.

Kapetan Cedevite Olimpije Jaka Blažič je dosegel 18 točk, na poti do svojega prvega superpokalnega naslova, Edo Murić, ki je osvojil že svojega četrtega, pa je v statistiko vpisal devet točk in osem skokov.

Priložnost za zapis novega poglavja v zgodovini Cedevite Olimpije se torej glavnem trenerju Jurici Golemcu, vsem članom strokovnega štaba in igralcem ponuja v petek ob 20.30 v legendarni Hali Tivoli. Na slovenski košarkarski praznik, 17. septembra 2017 je namreč slovenska članska reprezentanca sedla na evropski košarkarski prestol, ter rojstni dan legendarnega ostrostrelca Dušana Hauptmana, bodo Zmaji skušali v svoje vitrine pospraviti še svoj deseti naslov slovenskega superpokalnega prvaka.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji