Novica
03.04.2023

Zeleni spomini: Zmaga v Milanu za pot v Rim

Četrtek, 3. april 1997, je z zlatimi črkami zapisan v zgodovino KK Cedevita Olimpija. V dvorani Forum v predmestju Milana, je takratna Smelt Olimpija spisala zgodovino, in se uvrstila na finalni turnir četverice najboljših ekip Stare celine, ki je med 22. in 24. aprilom 1997 potekal v Rimu. Smelt Olimpija v četrtfinalnem nizu Fibine Evrolige … Continued

Četrtek, 3. april 1997, je z zlatimi črkami zapisan v zgodovino KK Cedevita Olimpija. V dvorani Forum v predmestju Milana, je takratna Smelt Olimpija spisala zgodovino, in se uvrstila na finalni turnir četverice najboljših ekip Stare celine, ki je med 22. in 24. aprilom 1997 potekal v Rimu.

Smelt Olimpija v četrtfinalnem nizu Fibine Evrolige ni veljala za favorita. Nasproti ji je namreč stal močni Stefanel, ki je tesno dobil prvo medsebojno tekmo (94:90), na drugi pa so zmago s 73:69 slavili Zmaji. Vse je bilo pripravljeno za odločilno tretjo tekmo v Forumu v Milanofiori.

Ljubljanski košarkarji so prikazali odlično igro v obrambi. Gregor Fučka, as Stefanela, je vse do 12. minute tekme dosegel le dve točki, dvoboj pa je zaključil z 20 doseženimi točkami. Ljubljančani so imeli uravnotežen napad, izstopal pa je le Marko Milić s 17 točkami. Pri rezultatu 57:47 v korist Smelta Olimpije je bilo slutiti, da se v Italiji obeta ‘žurka’ Green Dragonsov, z mirno končnico pa so Zmaji svojo prednost še povečali, in se na koncu veselili zaslužene zmage s 77:61.

»Odigrali smo briljantno obrambo, pokazali smo svojo igro, medtem ko je domači niso in menim, da se je na finalni turnir četverice uvrstila boljša ekipa. Vedel sem, da bodo v drugem polčasu začeli popuščati, zato sem igralcem naročil, da naj še bolj pritisnejo. Na turnir v Rim potujemo povsem neobremenjeni, toda enako je bilo tudi proti Ciboni in Stefanelu. Imamo mlado ekipo, ki zelo niha v igri, tako da se ne upam česar koli napovedati,« je po tekmi in veliki zmagi dejal trener Ljubljančanov, Zmago Sagadin. Marko Milić je dodal: »Bil sem zelo nesrečen zaradi svoje slabe igre v zadnjem obdobju, mislim pa, da sem zdaj dokazal, da znam dobro igrati. Ključ naše zmage je bila igra v obrambi.«

Le nekaj tednov kasneje so se Zmaji veselili tretjega mesta v Večnem mestu.

FIBA EVROLIGA, 3. TEKMA ČETRTFINALA

Dvorana Forum (Milano, Italija), četrtek, 3. april 1997:
STEFANEL – SMELT OLIMPIJA 61:77 (31:29)
Smelt Olimpija:
Stepania 8, Daneu 9, Kraljevič 9, Tušek 6, Milič 17, Jurkovič 5, McDonald 12, Henrie 11.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji