Novica
14.10.2021

Zeleni spomini: Prve uradne tekme med gimnazijci v Ljubljani

Leta 1945, natančneje 14. oktobra, so v Ljubljani na košarkarsko igrišče prvič stopili gimnazijci I. in IV. gimnazije, in odigrali prvi uradni košarkarski tekmi v Sloveniji. V Ljubljani se je košarka prvič igrala leta 1945, na prvem zletu Zveze fizkulturnih društev Slovenije. V avgustu so se predstavili igralci Pirana, Trsta in vojaškega moštva IV. Armade, … Continued

Leta 1945, natančneje 14. oktobra, so v Ljubljani na košarkarsko igrišče prvič stopili gimnazijci I. in IV. gimnazije, in odigrali prvi uradni košarkarski tekmi v Sloveniji.

V Ljubljani se je košarka prvič igrala leta 1945, na prvem zletu Zveze fizkulturnih društev Slovenije. V avgustu so se predstavili igralci Pirana, Trsta in vojaškega moštva IV. Armade, ekipe pa so na igrišče stopile na teniških igriščih Ilirije ob Celovški cesti v Ljubljani.

Dva meseca kasneje sta se na košarkarskem igrišču prvič pomerili dve gimnazijski moštvi, I. gimnazija (Vegova) in IV. gimnazija (Bežigrad). Pisal se je 14. oktober 1945, zmago, s 30:20, pa je slavila ekipa I. gimnazije, ki jo je vodil Miloš Kosec, nastopila pa je v postavi Tine Supančič, Peter Breznik, Miran Počkar, Danilo Zakrajšek, Savo Lancoš in Podlogar. Že dva dneva kasneje sta si moštvi znova stali nasproti, Bežigrajčani pa so tokrat tekmece iz Vegove premagali z 20:19. IV. gimnazija se je predstavila v postavi Pavel Ciglar, Miro Vozelj, Dušan Remic, Dušan Mravlje, Fedja Škrlep in Bogdan Muller.

Obe tekmi med ljubljanskimi gimnazijci tako veljata za prvi uradni košarkarski tekmi v Sloveniji. Isti igralci so že naslednje leto, natančneje 20. marca 1946, odigrali prvo uradno tekmo dveh košarkarskih klubov v Sloveniji. Nasproti sta si stala FD Udarnik in FD Svoboda, slednji pa velja za prvega predhodnika današnjega Košarkarskega kluba Cedevita Olimpija.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji