Novica
01.12.2020

Zeleni spomini: Poklon legendam iz leta 1994

Pri KK Cedevita Olimpija smo se 1. decembra 2019 poklonili zlatemu moštvu Smelta Olimpije, ki je v torek, 15. marca 1994, v švicarski Lozani osvojila naslov evropskega pokalnega prvaka. Hkrati so Zmaji na dvoboju devetega kola Lige ABA s 75:64 premagali aktualne regionalne prvake, košarkarje Crvene zvezde mts. Več kot 5.000 obiskovalcev se je 1. … Continued

Pri KK Cedevita Olimpija smo se 1. decembra 2019 poklonili zlatemu moštvu Smelta Olimpije, ki je v torek, 15. marca 1994, v švicarski Lozani osvojila naslov evropskega pokalnega prvaka. Hkrati so Zmaji na dvoboju devetega kola Lige ABA s 75:64 premagali aktualne regionalne prvake, košarkarje Crvene zvezde mts.

Več kot 5.000 obiskovalcev se je 1. decembra 2019 zbralo v stoženski lepotici in počastilo Zlate Zmaje, ki so leta 1994 poskrbeli za največji uspeh ljubljanskega kluba. Prav leto 2019 je beležilo 25. obletnico osvojitve naslova evropskega pokalnega prvaka s strani Smelta Olimpije, košarkarski praznik v Ljubljani pa je počastila tudi Cedevita Olimpija, ki je s 75:64 premagala Crveno zvezdo mts, aktualno prvakinjo Lige ABA in edino moštvo iz regije, ki nastopa v elitni Evroligi.

Ljubljanski klub je v švicarski Lozani, 15. marca 1994, dosegel enega izmed največjih uspehov v zgodovini slovenske košarke. Z izjemno igro v drugem polčasu ter odličnima Romanom Horvatom in Dušanom Hauptmanom, ki sta skupaj dosegla kar 63 od ljubljanskih 91 točk, je na koncu takratna Smelt Olimpija z 91:81 premagala Taugres.

Glavni junak tekme je bil Horvat, ki je na poti do 36 točk zadel 10 metov za tri točke, od tega šest v drugem polčasu. Uspeh v Lozani je bil zgolj pika na i že sicer izvrstni sezoni, v kateri so Zmaji osvojili vse, kar se je dalo osvojiti.

V Lozani je takrat vladalo izjemno vzdušje, ki so ga znali prirediti slovenski navijači.

»Ne spomnim se, koliko navijačev se je takrat zbralo v dvorani v Lozani. Že takrat jih je bilo ogromno, še več pa jih je bilo v Ljubljani, ko smo se vrnili nazaj v domovino. Že na letališču so nam priredili sprejem, nato še pred Halo Tivoli, in občutek je še danes neverjeten,« je povedal Horvat, in dodal: »Najboljši spomin je prav zagotovo ta, da se te ljudje še vedno spomnijo, ko te srečajo na ulici. Še vedno se spomnijo vsakega dogodka, vsake poteze, preprosto je v Sloveniji takrat vladala evforija, saj so vsi živeli za Olimpijo. Domače tekme smo takrat igrali v Hali Tivoli. Navijači so za vstopnice čakali do takratnega Horse Burgerja.«

Podobe navijačev v olimpijski dvorani v Lozani bodo za vedno ujete v spominu vseh slovenskih košarkarskih navdušencev, ljudje po celotni Sloveniji pa so se v devetdesetih letih prejšnjega stoletja enostavno zaljubili v košarko in ljubljanski klub. Tega se zelo dobro spominja tudi arhitekt največjih uspehov Olimpije in eden izmed najboljših evropskih trenerjev vseh časov, Zmago Sagadin.

»V tistih časih smo imeli veliko skupino navijačev, ki je z nami potovala z avtobusi po celotni Evropi. Resnično noro, kako veliko skupino smo imeli, sestavljali pa so jo tako Green Dragonsi, kot tudi nekateri poslovneži. Ljubljana je dobila vrhunski športni kolektiv, in če ga nisi spremljal, si bil kar nekoliko odrinjen ali pa odrezan od družbe. To danes manjka. Na športnem zemljevidu Evrope na žalost ljubljanskega kluba, ki bi dostojno zastopal to mesto, trenutno ni. Upam, da je poden dosežen, in da bo lahko prav s projektom, kot je Cedevita Olimpija, ta zgodba in vse skupaj šlo zgolj in samo navzgor,« pove Sagadin in hkrati omeni, kaj mu je najbolj ostalo v spominu: »Najbolj mi je v spominu ostal sprejem pred Halo Tivoli. Tam je bila prava norišnica. Že na letališču, pa nato v mestu je bilo noro. Takrat sem resnično začutil, da je večina Slovenije spremljala našo zgodbo, odziv pa je bil fantastičen. Zame je bila to obveza, da je potrebno še bolj trdo garati, saj sem videl, da imamo ogromno navijačev, in da so ljudje sprejeli košarko za svojo. Razveseljevat tedensko ljudi je zelo velika obveza.«

Vsi skupaj seveda upamo, da bodo Zmaji v prihodnosti znova dosegali rezultate, kot je bil ta iz leta 1994, za vedno pa jih bo na enega od največjih uspehov slovenske košarke spominjal šampionski prapor, ki visi pod stropom Arene Stožice.

Ob parketu so se 1. decembra lani zbrali Dušan Hauptman, Roman Horvat, Marijan Kraljević, Jaka Daneu, Nebojša Razić, Klemen Zaletel, vsi člani strokovnega štaba na čelu z legendarnim trenerjem Zmagom Sagadinom in njegovim pomočnikom Tomom Mahoričem, ter direktorjem takratne Smelt Olimpije, Radovanom Lorbkom, in Zmaji, ki so leta 1994 poskrbeli za enega največji uspehov v zgodovini slovenske košarke so lahko skupaj s navijači, ki so lepo napolnili tribune največje dvorane v Sloveniji, spremljali sedmo zmago Cedevite Olimpije v sezoni Lige ABA.

Cedevita Olimpija je na parketu stoženske dvorane vseskozi prevladovala in na vsak poskus košarkarjev Crvene zvezde mts, da prevzamejo pobudo na igrišču, našla odgovor. Na koncu so se zeleno-oranžno veselili več kot zaslužene zmage s 75:64.

Navijaška oprema

Uradni adidas dres za sezono 2022/23 - zelen

V trgovino

Majica Cedevita Olimpija 2022 - Siva

V trgovino

Majica Cedevita Olimpija Basketball - zelena

V trgovino

Majica Cedevita Olimpija 2022 - Zelena

V trgovino

Uradni adidas dres za sezono 2022/23 - oranžen

V trgovino

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji