Novica
01.04.2021

Zeleni spomini: Četrto mesto v evropskem košarkarskem pokalu

Prvi aprilski dan obeležuje 54. obletnico osvojitve četrtega mesta v Fibinem tekmovanju za evropski košarkarski pokal. Na tekmi za tretje mesto v španskem Madridu je bila takrat od košarkarjev AŠK Olimpije z 88:83 boljša praška Slavija. V Madridu so bili takratni češkoslovaški prvaki v vodstvu praktično vso tekmo in šele z boljšo igro v drugem … Continued

Prvi aprilski dan obeležuje 54. obletnico osvojitve četrtega mesta v Fibinem tekmovanju za evropski košarkarski pokal. Na tekmi za tretje mesto v španskem Madridu je bila takrat od košarkarjev AŠK Olimpije z 88:83 boljša praška Slavija.

V Madridu so bili takratni češkoslovaški prvaki v vodstvu praktično vso tekmo in šele z boljšo igro v drugem polčasu je Zmajem uspelo nekoliko ublažiti poraz. V uvodnem delu tekme so igralci Slavije presenetili Ljubljančane, ki so zaspano začeli tekmo. Slabši so bili zlasti v skoku, ob tem pa je Slavija uspešno zadevala mete z razdalje, in si priigrala 16 točk naskoka.

Po glavnem odmoru je takratna AŠK Olimpija zaigrala veliko bolje. Glavni trener Boris Kristančič je košarkarjem med odmorom dal vetra, opozoril jih je tudi na napake, ki so jih delali na uvodu v tekmo. Ivo Daneu je s štirimi zaporednimi točkami uspel razliko zmanjšati na vsega osem točk, dve minuti pred koncem tekme pa je zaostanek Zmajev znašal le še pet točk. Žal je bilo prepozno, da bi ljubljanskim košarkarjem lahko uspel popoln preobrat, Daneu in Borut Bassin pa sta imela pri ostalih soigralcih enostavno premalo podpore.

Ivo Daneu je tekmo sklenil s kar 39 točkami, Bassin jih je vknjižil 20. Po zaključku tekme je Kristančič izpostavil, da so bili igralci utrujeni po prvi tekmi z Realom, ki je kasneje tudi osvojil naslov prvaka.

Zagotovo pa je potrebno omeniti dejstvo, da je AŠK Olimpija zgolj dva dneva pred tem Real Madrid držala v šahu praktično vse do zaključka tekme. Ob polčasu so Zmaji vodili s 43:40, na koncu pa je semafor kazal 88:86 v korist gostiteljev turnirja. Borut Bassin je tekmo sklenil s 34 točkami, Ivo Daneu pa se je ustavil pri 24 točkah.

FIBA EVROPSKI POKAL, TEKMA ZA 3. MESTO

Pabellón de la Ciudad Deportiva (Madrid, Španija), sobota, 1. april 1967:
AŠK OLIMPIJA – TJ SLAVIA VŠ PRAHA 83:88 (36:52)
AŠK Olimpija:
Bassin 20, Daneu 39, Logar 4, Žorga 4, Dermastija 2, Eiselt 6, Hočevar 8, Osterc, Božič, Muller, Verbič.

Navijaška oprema

Uradni adidas dres za sezono 2022/23 - zelen

V trgovino

Majica Cedevita Olimpija 2022 - Siva

V trgovino

Majica Cedevita Olimpija Basketball - zelena

V trgovino

Majica Cedevita Olimpija 2022 - Zelena

V trgovino

Uradni adidas dres za sezono 2022/23 - oranžen

V trgovino

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji