Novica
17.08.2023

Zeleni spomini: 78 let od prvih košarkarskih tekem v Ljubljani

Na današnji dan, 17. avgusta, mineva natanko 78 let od prvih košarkarskih tekem v Ljubljani. Tekme so gostila teniška igrišča Ilirije ob Celovški cesti v Ljubljani. Fizkulturni odbor za Slovenijo je bil v nekdanji Jugoslaviji ustanovljen 3. junija 1945. Z ustanovitvijo so se povečali možnosti in hkrati pokazale nove možnosti za športno udejstvovanje mladih fantov … Continued

Na današnji dan, 17. avgusta, mineva natanko 78 let od prvih košarkarskih tekem v Ljubljani. Tekme so gostila teniška igrišča Ilirije ob Celovški cesti v Ljubljani.

Fizkulturni odbor za Slovenijo je bil v nekdanji Jugoslaviji ustanovljen 3. junija 1945. Z ustanovitvijo so se povečali možnosti in hkrati pokazale nove možnosti za športno udejstvovanje mladih fantov in deklet. Ko se je Fizkulturni odbor za Slovenijo preimenoval v Fizkulturno zvezo Slovenije, se je prvič začelo organizirano delati tudi v košarki.

Uradni začetek košarke v Sloveniji torej sega v leto 1945, saj so bile takrat odigrane tudi prve uradne košarkarske tekme.

V Ljubljani se je košarka prvič igrala leta 1945, na prvem zletu Zveze fizkulturnih društev Slovenije. V avgustu so se predstavili igralci Pirana, Trsta in vojaškega moštva IV. Armade, ekipe pa so na igrišče stopile na teniških igriščih Ilirije ob Celovški cesti v Ljubljani. Za prvo uradno košarkarsko tekmo v zgodovini Slovenije pa, zanimivo, velja dvoboj med dvema gimnazijskima moštvoma, I. gimnazijo (Vegova) in IV. gimnazija (Bežigrad), ki je bil 14. oktobra 1945. Zmago s 30:20, je slavila ekipa I. gimnazije.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji