Novica
17.08.2021

Zeleni spomini: 76 let od prvih košarkarskih tekem v Ljubljani

Na današnji dan, 17. avgust, mineva natanko 76 let od prvih košarkarskih tekem v Ljubljani. Tekme so gostila teniška igrišča Ilirije ob Celovški cesti v Ljubljani. Fizkulturni odbor za Slovenijo je bil v nekdanji Jugoslaviji ustanovljen 3. junija 1945. Z ustanovitvijo so se povečali možnosti in hkrati pokazale nove možnosti za športno udejstvovanje mladih fantov … Continued

Na današnji dan, 17. avgust, mineva natanko 76 let od prvih košarkarskih tekem v Ljubljani. Tekme so gostila teniška igrišča Ilirije ob Celovški cesti v Ljubljani.

Fizkulturni odbor za Slovenijo je bil v nekdanji Jugoslaviji ustanovljen 3. junija 1945. Z ustanovitvijo so se povečali možnosti in hkrati pokazale nove možnosti za športno udejstvovanje mladih fantov in deklet. Ko se je Fizkulturni odbor za Slovenijo preimenoval v Fizkulturno zvezo Slovenije, se je prvič začelo organizirano delati tudi v košarki. Uradni začetek košarke v Sloveniji torej sega v leto 1945, saj so bile takrat odigrane tudi prve uradne košarkarske tekme.

V Ljubljani se je košarka prvič igrala leta 1945, na prvem zletu Zveze fizkulturnih društev Slovenije. V avgustu so se predstavili igralci Pirana, Trsta in vojaškega moštva IV. Armade, ekipe pa so na igrišče stopile na teniških igriščih Ilirije ob Celovški cesti v Ljubljani.

Za prvo uradno košarkarsko tekmo v zgodovini Slovenije pa, zanimivo, velja dvoboj med dvema gimnazijskima moštvoma, I. gimnazijo (Vegova) in IV. gimnazija (Bežigrad), ki je bil 14. oktobra 1945. Zmago s 30:20, je slavila ekipa I. gimnazije.

Navijaška oprema

Ženska majica retro napis Cedevita Olimpija

V trgovino

Adidas CORE 19 HOODIE z logotipom

V trgovino

Replika uradnega dresa - Jaka Blažič

V trgovino

Majica Dragon Heart

V trgovino

Adidas ESSENTIALS 3-STRIPES TEE z logotipom

V trgovino
AdidasUradni opremljevalec
KK Cedevita Olimpija
Free deliveryBrezplačna dostava
pri nakupu nad 80 EUR

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji