Novica
22.09.2022

Zeleni spomini: 75 let od prve uradne mednarodne tekme FD Enotnost

Košarkarski klub Cedevita Olimpija izhaja iz FD Svoboda, ki je bil ustanovljen leta 1946. Že leto poprej, torej leta 1945, se je v Ljubljani v okviru FD Železničar že organizirano trenirala košarka. Leto po ustanovitvi FD Svoboda, natančneje 22. septembra, je v Ljubljani predhodnica zdajšnje Cedevite Olimpije odigrala tudi svojo prvo uradno mednarodno tekmo, takrat … Continued

Košarkarski klub Cedevita Olimpija izhaja iz FD Svoboda, ki je bil ustanovljen leta 1946. Že leto poprej, torej leta 1945, se je v Ljubljani v okviru FD Železničar že organizirano trenirala košarka. Leto po ustanovitvi FD Svoboda, natančneje 22. septembra, je v Ljubljani predhodnica zdajšnje Cedevite Olimpije odigrala tudi svojo prvo uradno mednarodno tekmo, takrat pod imenom FD Enotnost.

Košarka se je na samem začetku igrala povsod in na različnih podlagah. Treniralo se je v telovadnici v Vegovi gimnaziji, na odprtem igrišču na Taboru, večkrat pa tudi v tamkajšnji telovadnici.

Vse priprave so vodile v veliki obračun med ekipama Svobode in Udarnika, do katerega je prišlo 20. marca 1946. Zmago s 37:14 so slavili košarkarji Svobode (Kosec, Supančič, Škrlep, Ciglar, Breznik, Počkar, Zakrajšek, Lancoš, Steiner). Velik izziv v uvodnih letih obstoja je predstavljala oprema za treninge. Košarkarji, in tudi košarkarice, so imeli za treninge na voljo le veliko dvorano, brez košev. Toda mladi in zagnani košarkarji so sami izdelali koše, obroče in lesene table. Seveda je bilo vse odvisno od improvizacije, saj je bil prvi koš izdelan povsem enostavno. Med šaro, ki so jo našli pri hišniku, so vzeli star železen obroč, koš pritrdili na steno, in začeli trenirati.

Že leta 1946 so se košarkarji Svobode prvič pomerili tudi z ekipami, izven Slovenije. Tako so 14. aprila 1946 na Reki odigrali tekmi z ekipama Torpeda in Romsa. Moška ekipa je tekmo izgubila z 12:91, dekleta pa so proti Romsu klonila s 4:100. Na letnem telovadišču v Tivoliju je 17. in 18. avgusta 1946 potekalo prvo uradno slovensko prvenstvo v košarki. V obeh konkurencah, moški in ženski, so zmago slavili košarkarji Svobode.

Prvaki Slovenije so septembra 1946 prvič dobili priložnost, da zaigrajo na državnem prvenstvu v Beogradu. Tekme so potekale na zunanjem igrišču na Kalemegdanu, državni prvak pa je postala Crvena zvezda. Košarkarji Svobode so tekmovanje sklenili na sedmem mestu, edino zmago pa so zabeležili proti skopski Makedoniji (19:10).

Kot enega od pomembnih mejnikov v začetnih letih delovanja ljubljanskega kluba, je vsekakor potrebno izpostaviti prvo mednarodno tekmo, na kateri se je Enotnost 22. septembra 1947 pomerila s SK Železničar iz Bratislave, in jo tudi dobila z rezultatom 54:22. V jugoslovanskem državnem prvenstvu je Enotnost prvič nastopila septembra 1948 in izgubila proti Crveni zvezdi (26:43).

Že kaj kmalu je bilo jasno, da je košarka takrat postala najbolj priljubljena športna igra, sledili pa so prvi premiki. Svojo zadnjo tekmo je Svoboda odigrala 13. oktobra 1946 proti Partizanu, jo dobila s 17:10, nato pa se je FD Svoboda preimenovala v FD Enotnost.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji