Novica
13.03.2022

Zeleni spomini: 25 let od odločilnega meta Stepanie za zmago nad Cibono

V soboto bo minilo natanko 25 let od zmage takratne Smelt Olimpija nad košarkarji Cibone na eni izmed najbolj dramatičnih tekem osmine finala v zgodovini Evrolige. V zagrebškem Domu Dražena Petrovića se je v četrtek, 13. marca 1997, odvila prava drama na tretji tekmi osmine finala Evrolige. Košarkarji takratne Smelt Olimpije so poskrbeli za pravo … Continued

V soboto bo minilo natanko 25 let od zmage takratne Smelt Olimpija nad košarkarji Cibone na eni izmed najbolj dramatičnih tekem osmine finala v zgodovini Evrolige.

V zagrebškem Domu Dražena Petrovića se je v četrtek, 13. marca 1997, odvila prava drama na tretji tekmi osmine finala Evrolige. Košarkarji takratne Smelt Olimpije so poskrbeli za pravo senzacijo, saj so sredi Zagreba z 62:61 premagali favorizirano Cibono, in se prebili med najboljših osem ekip v Evropi. Z uspehom so si Zmaji v četrtfinalu zagotovili zmenek s tržaškim Stefanelom.

Dom Dražena Petrovića je bil pripravljen na slavje Cibone, a ljubljanski košarkarji pod vodstvom glavnega trenerja Zmaga Sagadina so imeli drugačne načrte. Prava drama se je odvila v samem zaključku srečanja. Naprej je Arriel McDonald dosegel dragocen koš 27 sekund pred koncem, po minuti odmora pa je 13 sekund kasneje na drugi strani s trojko vrnil nekdanji glavni trener Cedevite Olimpije, Slaven Rimac. Zagreb je ponorel, vsi domači navijači pa so že slavili preboj med najboljših osem moštev Stare celine.

Toda v zadnjem napadu je McDonald uspel spraviti žogo do Vladimirja Stepanie, ki je dosegel odločilni koš, ob tem pa je bil nad njim storjen še prekršek. Stepania je dodaten prosti met zgrešil, tri desetinke sekunde pa so bile premalo, da bi Cibona lahko prišla do preobrata.

»To je druga največja zmaga Smelta Olimpije v zgodovini kluba, zase pa bi težko rekel katera mi je ljubša, ali tista v Lozani, ali ta v Zagrebu,« je bil po zaključku obračuna izredno zadovoljen trener Sagadin.

EVROLIGA, 3. TEKMA OSMINE FINALA

Dom Dražena Petrovića (Zagreb, Hrvaška), četrtek, 13. marec 1997:
CIBONA – SMELT OLIMPIJA 61:62 (33:28)
Smelt Olimpija:
Horvat 2, Stepania 10, Daneu 1, Kraljević 4, Hauptman 7, Tušek 5, Milić 8, Jurković 5, McDonald 13, Henrie 7.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji