Novica
19.01.2023

Užbinec: Smo klub, ki želi ravnati odgovorno

Po zadnjem porazu v enajstem kolu 7DAYS EuroCupa je svoje misli strnil direktor KK Cedevita Olimpija Davor Užbinec. Ob dejstvu, da se v javnosti porajajo številna vprašanja o okrepitvah, je direktor ljubljanskega kluba spregovoril o tej temi in o dosedanjem poteku tekmovalne sezone 2022/23. Člansko moštvo Cedevite Olimpije v sezoni 2022/23 v obeh mednarodnih tekmovanjih, … Continued

Po zadnjem porazu v enajstem kolu 7DAYS EuroCupa je svoje misli strnil direktor KK Cedevita Olimpija Davor Užbinec. Ob dejstvu, da se v javnosti porajajo številna vprašanja o okrepitvah, je direktor ljubljanskega kluba spregovoril o tej temi in o dosedanjem poteku tekmovalne sezone 2022/23.

Člansko moštvo Cedevite Olimpije v sezoni 2022/23 v obeh mednarodnih tekmovanjih, v katerih nastopa, kaže dve različni podobi. Medtem, ko so ljubljanski Zmaji v AdmiralBet Ligi ABA po 14 odigranih tekmah pri 12 zmagah in pri samem vrhu lestvice, so v 7DAYS EuroCupu na 11 tekmah uspeli zbrati le dve zmagi. V sredo so slovenski prvaki doživeli boleč poraz na domačem parketu proti romunskemu Cluju, s katerim so si še bolj otežili pot do mesta v končnici tekmovanja.

Ljubljanski kolektiv kljub vsemu še ne želi metati puške v koruzo, ob vseh izzivih, s katerim se sooča, pa je svoje misli zbral direktor Cedevite Olimpije, Davor Užbinec.

“Sezona v Evropskem pokalu še ni izgubljena, zavedamo pa se, da je pot do končnice v tem trenutku težja, kot kadarkoli do sedaj. Če smo pred začetkom sezone optimistično pričakovali začetek sezone, z zavedanjem, da nam bodo nasproti povečini stale ekipe z višjim proračunom od našega, moramo zdaj strniti vrste in iz nas iztisniti še zadnje atome moči, s katerimi bi lahko napravili skok proti končnici. Povsem drugačen položaj je v regionalni ligi, kjer imamo najboljši izkupiček zmag v skoraj dveh desetletjih. Z izkupičkom zmag v Evropskem pokalu nismo zadovoljni, nasprotno velja za regionalno ligo, v kateri že vrsto sezon nizamo dobre rezultate, in v tej sezoni lahko resnično trdimo, da smo postali eno od vodilnih moštev regije, skupaj z obema ekipama, ki nastopata v Evroligi in Budućnostjo, ki nastopa v Evropskem pokalu. Prihaja pa odločilni del sezone, na katerega želimo biti pripravljeni, a ob vseh zdravstvenih težavah žal ni vse v naših rokah.”

Ob vseh zdravstvenih težavah se je v javnosti večkrat pojavilo vprašanje potencialnih okrepitev članskega moštva. Direktor Užbinec izpostavi, da teh do zaključka sezone ne bo.

“V sestavo ekipe z dodatkom novih igralcev ne bomo posegali. Verjamem, da so številni pričakovali, da bomo ob vseh težavah moštvu dodali še kakšnega igralca. To smo tudi napravili na začetku sezone, ko smo po poškodbi Zorana Dragića pripeljali Aarona Harrisona, ki pa se žal ni izkazal. Pridružil se nam je tudi Matic Rebec, ki bo z nami zaključil sezono. Ne bomo lagali, pogledovali smo po trgu, kontaktirali agente, naš proračun, predviden za to sezono, pa nam enostavno ne dopušča možnosti dodatka igralca, ki bi si ga želeli, in ki bi nam lahko priskočil na pomoč v takšni meri, kot si to želijo in kot to od nas pričakujejo navijači, in v končni fazi mi sami. Sezono bomo zaključili z igralci, ki so trenutno del naše ekipe, obenem pa upamo, da se vsi, ki imajo zdravstvene težave, vrnejo na parket čim prej in v čim bolj optimalnem stanju. Ker pa nikoli ne veš, kaj lahko še prinese sezona, si vseeno puščamo malček manevrskega prostora, ki vključuje to, da bomo v skladu z našimi zmožnostmi skušali pripeljati igralca, v kolikor bo okrevanje pri fantih, ki trenutno ne morejo pomagati ekipi v polni moči, dolgotrajno. Smo klub, ki želi vselej delovati odgovorno, saj se moramo zavedati, da so naša sredstva omejena. Večino sredstev za svoje delovanje klub prejme preko sponzorskih pogodb, slednjih pa se ne da kar tako spreminjati tekom sezone, saj so večinoma sklenjene dolgoročno. Ne želimo nerazumno in po nepotrebnem ustvarjati dolgov, ki bi lahko vplivali na sestavo moštva in posledično delovanje kluba v prihajajočih sezonah. Na takšen način smo vedno delovali in želimo si, da javnost to razume in nas pri tem podpira, saj je bil glavni cilj, ko je leta 2019 prišlo do združitve med Cedevito in Olimpijo, napraviti stabilen klub, ki bo konkurenčen v evropskem merilu. Zavedati se moramo, da se trenutnih okoliščin, s katerimi se soočamo, torej vseh zdravstvenih težav znotraj moštva, ne da predvidevati vnaprej. Začrtali smo si jasno strategijo, za katero smo vedeli, da bo lahko s seboj prinesla vzpone in padce, kot to velja za vsak projekt, naš cilj pa vselej ostaja enak, ob podpori naših navijačev in naših sponzorjev. Vsi namreč vemo, da se lahko drugačen način dela hitro maščuje in ogrozi obstoj kluba.”

Zdravstvene težave v moštvu so se začele že tekom priprav na novo sezono, saj sta se z lanskega evropskega prvenstva v Ljubljano poškodovana vrnila Zoran Dragić in Karlo Matković, ki sta bila predvidena kot nosilca igre Zmajev.

“Vsi vemo, kaj Zoran pomeni za našo ekipo. Zaradi zdravstvenih težav je v tej sezoni zaigral le na petih tekmah in ko eden od projektiranih nosilcev igre manjka takšno obdobje, se to seveda pozna na igri. Vsi skupaj si želimo, da se čim hitreje znova vrne na parket, saj vemo, kaj Zoran lahko da tej ekipi v obrambi in napadu. Tako, kot Zoran, tudi Karlo v tej sezoni nima sreče s poškodbami. Po tem, ko se je z evropskega prvenstva vrnil poškodovan, je sicer zaigral na več tekmah, kot Zoran, a še vedno ni to to, kar smo želeli. Na tekmah, na katerih je lahko zaigral s polno močjo in zdrav, je dokazal, kaj pomeni za našo ekipo. Ne le, da lahko Alen Omić, ki v tej sezoni igra izjemno, dobi nekaj minut počitka, Karlo naši igri doda popolnoma novo dimenzijo. Trenutno smo se znašli v situaciji, v kateri ne vemo, kdaj nam bo lahko priskočil na pomoč s polnimi močmi. Celoten strokovni štab, predvsem pa zdravstveno osebje, ga skuša optimalno pripraviti za tekme in treninge, a, kot smo videli na zadnji tekmi s Clujem, smo vsi dani v položaj, kjer se lahko sprva ogreva z ekipo, nato pa začuti vrtoglavico, zaradi katere ne more stopiti na parket in pomagati soigralcem. Vsi vemo, česa je zmožen, zato si vsi želimo, da bodo zdravstvene težave, s katerimi se sooča v zadnjem obdobju, kmalu preteklost. Ne želimo pa v tej situaciji tvegati zdravja igralca, ki mora biti na prvem mestu.”

Ob Dragiću in Matkoviću sta daljše obdobje s parketa odsotna tudi Marko Radovanović in Jan Kosi, če pa k temu prištejemo še Blaža Habota, ki še ni pripravljen na napore treningov in tekem, vidimo, da ima ljubljanski kolektiv v tej sezoni resnično smolo. Velik del sezone sta zaradi poškodbe izpustila tudi Rok Radović in Lovro Gnjidić. Oba sta se sicer v zadnjem obdobju vrnila na parket in sta velik del rotacije članskega moštva.

V uradnem poročilu 7DAYS EuroCupa o zdravstvenem stanju posameznih ekip znotraj tekmovanja po polovici sezone, sicer Cedevita Olimpija izstopa po številu zdravstvenih težav in poškodb v primerjavi z ostalimi moštvi, kar le potrjuje dejstvo, da se ljubljanskega kolektiva v tej sezoni resnično drži smola.

“Večkrat smo že povedali, da je ta sezona ob vseh zdravstvenih težavah, s katerimi se soočamo, resnično posebna, a ne v pozitivnem smislu. Ne želimo iskati izgovorov, toda pride do točke, ko enostavno ne moreš več verjeti, da se vse to dogaja. Ob tej priložnosti je potrebno pohvaliti našo zdravniško službo, fizioterapevte in trenerja za telesno pripravo, ki se že od samega začetka sezone vsakodnevno trudijo in skrbijo za igralce, ne smemo pa pozabiti niti na strokovni štab na čelu z glavnim trenerjem Jurico Golemcem, ki je zaradi vseh okoliščin v tej sezoni večkrat stežka našel deseterico igralcev, ki bodo sodelovali na treningu. Ne smemo pa zapostaviti niti nekaterih igralcev, ki so zdravi celotno sezono, ali pa se soočajo z manjšimi zdravstvenimi težavami, a kljub temu stiskajo zobe, ne glede na morebitno utrujenost in preobremenjenost. Še veliko težje je v takšnih okoliščinah odigrati tekmo, a vselej se je celotna ekipa brez strahu zoperstavila vsem tekmecem. Resnično, kapo dol igralcem in strokovnemu štabu za to celotno sezono, v kateri praktično niti enega treninga, kaj šele tekme, nismo prestali v popolni postavi, ki je bila sestavljena tekom poletja, in ki bi bila mešanica mladih ter nadarjenih in izkušenih igralcev. Stali bomo za njimi vse do konca, saj verjamemo vanje in se hkrati zavedamo, da so se znašli v položaju, iz katerega marsikdo morda ne vidi izhoda in bi že zdavnaj obupal. Kljub temu se vsi vsakič znova prikažejo v dvorani in dajo vse od sebe, da iz teh, ki so na treningu, pridobijo maksimum.”

Z dodatkom Gregorja Glasa, ki je v začetku koledarskega leta v Cedevito Olimpijo prišel iz Partizana, a nato odšel na posojo v Mornar-Barsko zlato, je ljubljanski kolektiv pridobil pomemben člen ekipe za prihajajočo sezono 2023/24. Mnogi so se spraševali, zakaj Glas ni prišel neposredno v Ljubljano in se je Cedevita Olimpija odločila, da bo mladi in nadarjeni branilec sezono zaključil v Baru.

“Gregor v tem obdobju svoje kariere nujno potrebuje igro. V trenutku, ko je bilo vse dogovorjeno, da se nam pridruži v Ljubljani, mu tega žal nismo mogli ponuditi v tej meri, kot je sam želel, zato smo se z Mornarjem dogovorili, da bo sezono zaključil pri njih. Veseli smo, da je zgodba z Gregorjem dolgoročna, in komaj čakamo, da se nam v prihodnji sezoni pridruži v Ljubljani. Gregor je le še en kamenček v našem mozaiku mladih igralcev, pri tem pa imamo v mislih še Roka Radovića, Karla Matkovića, Lovra Gnjidića, Luko Ščuko, Blaža Habota, Sašo Cianija in Žigo Daneua. Vsi te fantje so prihodnost Cedevite Olimpije in regionalne ter evropske košarke. Ponosni smo, da so del našega kluba. Če bi vedeli, s kakšnimi težavami se bomo soočali v tem obdobju, bi seveda lahko spremenili našo odločitev in bi se nam Gregor takoj pridružil v Ljubljani. Izredno težko pa je takšne zadeve predvidevati vnaprej.”

Cedevita Olimpija v prihajajočih tednih vstopa v sklepni del tekmovalne sezone. Pred Zmaji je ponedeljkovo gostovanje pri beograjski Crveni zvezdi v AdmiralBet Ligi ABA in sredin gostujoči obračun pri Joventutu v Badaloni. Prihodnjo nedeljo nato sledil spektakel z Budućnostjo VOLI v Stožicah, na tekmi pa bo ljubljanski klub upokojil legendarno številko 10, ki jo je na dresu nosil Dušan Hauptman.

“Želimo si, da navijači prepoznajo naš trud, še posebej to velja za trud in napore igralcev in članov strokovnega štaba, in nas podpirajo na vseh tekmah do zaključka te sezone. Sezona je ob vseh preizkušnjah v obeh mednarodnih tekmovanjih ter zdravstvenih težavah izredno zahtevna za vse nas. Verjamem, da tudi navijačem ni lahko, a s pomočjo publike v Stožicah in Tivoliju je tudi našim fantom veliko lažje stopiti na parket. Fantje in strokovni štab si zaslužijo našo podporo. Upam, da se nam bodo navijači v čim večjem številu pridružili na obračunu z Budućnostjo, da bomo lahko skupaj s stoječimi ovacijami pozdravili velikana slovenske košarke, Dušana Hauptmana. Veseli smo, da se nam bodo na tribunah stoženske dvorane pridružili tudi člani navijaške skupine Green Dragons. Verjamem, da lahko sezono sklenemo v pozitivnem vzdušju in s pozitivnimi rezultati.”

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji