Novica
29.11.2020

Druga zmaga Slovencev, Hrvaška že na EuroBasketu 2022

Slovenska članska reprezentanca je v nedeljo na stoženskem parketu zabeležila še drugo zmago drugega kvalifikacijskega cikla za EuroBasket 2022. Slovenci so s 77:64 premagali Avstrijo in si povsem odprli vrata, ki vodijo na evropsko prvenstvo. Svoje mesto na EuroBasketu si je že zagotovila Hrvaška, ki je v nedeljo ob petih točkah Roka Lenija Ukića, s … Continued

Slovenska članska reprezentanca je v nedeljo na stoženskem parketu zabeležila še drugo zmago drugega kvalifikacijskega cikla za EuroBasket 2022. Slovenci so s 77:64 premagali Avstrijo in si povsem odprli vrata, ki vodijo na evropsko prvenstvo. Svoje mesto na EuroBasketu si je že zagotovila Hrvaška, ki je v nedeljo ob petih točkah Roka Lenija Ukića, s 87:72 v Carigradu premagala Švedsko.

Slovenija z Jako Blažičem, Edom Murićem, Alenom Hodžićem in Luko Bassinom, ki v slovenski izbrani vrsti predstavljajo Cedevito Olimpijo, je uspešno sklenila drugi kvalifikacijski cikel za EuroBasket 2022. Drugo zmago, skupno tretjo zaporedno v kvalifikacijah, so si Slovenci v nedeljo na stoženskem parketu priigrali proti reprezentanci Avstrije (77:64). V kolikor bo Ukrajina na zadnji tekmi ljubljanskega mehurčka v ponedeljek premagala Avstrijce, pa bodo imeli aktualni evropski prvaki svoje mesto na EuroBasketu že zagotovljeno.

Članska reprezentanca Hrvaške pa si je v nedeljo v Carigradu že zagotovila svoje mesto na evropskem prvenstvu, ki bo čez dve leti. Hrvati so slavili še četrto zaporedno zmago, tokrat so s 87:72 premagali Švedsko. Roko Leni Ukić, ki je kapetan hrvaške reprezentance, je v statistiko vpisal pet točk, pet asistenc in en skok.

V drugem kvalifikacijskem ciklu pa ne smemo zanemariti dobrih iger Marka Simonovića, ki se kot posojeni košarkar Cedevite Olimpije še drugo sezono zapored mudi v Megi Soccerbet. Simonović je s črnogorsko reprezentanco v petek z 80:74 premagal Nemčijo, in dosegel osem točk ter zbral pet skokov. V nedeljo Črnogorci žal niso bili uspešni proti Veliki Britaniji (59:74), Marko pa je tokrat tekmo sklenil s 14 točkami in osmimi skoki.

Nedeljski košarkarski večer so z zmago nad Avstrijo zaključili reprezentanti Slovenije. Slovenci so na krilih Zmajev, Jake Blažiča, Eda Murića in Alena Hodžića z rezultatom 77:64 premagali košarkarje Avstrije. Slovensko moštvo je na parket Arene Stožice zakorakalo po manj kot 24 urah počitka po sobotni tekmi z Ukrajino, kar so Avstrijci izkoristili in srečanje odprli z delnim rezultatom 6:0. A tehtnica igre se je hitro prevesila na stran evropskih prvakov iz leta 2017, zlasti po tem, ko sta prvih šest točk slovenske zasedbe z meti za tri točke dosegla Blažič in Murić. Gostitelji kvalifikacijskega turnirja v Ljubljani so prvi polčas dobili s 25 točkami razlike, v drugem delu igre pa spet nekoliko padli, a obračun pripreljali do mirne končnice. Srečanje v stoženski areni se je končalo z rezultatom 77:64 v korist čete selektorja Aleksandra Sekulića.

Tudi na tekmi petega kola kvalifikacij za EuroBasket 2022 v skupini F so se z odličnimi predstavami v dresu z državnim grbom izkazali košarkarji Cedevite Olimpije. Jaka Blažič je bil s 16 točkami ponovno najboljši strelec slovenske zasedbe. Edo Murić je zabeležil devet točk, Alen Hodžić pa se je ustavil pri šestih, oba Zmaja sta svoje točke zbrala z meti za tri točke.

Edo Murić, košarkar Cedevite Olimpije in reprezentant Slovenije:
“Tekme smo se malo bali. Vedeli smo, da so Avstrijci sveži, in da so se na nas pripravljali več časa kot mi na njih. V soboto smo odigrali težko srečanje, čeprav morda po rezultatu ni izgledalo tako. Vsi vemo, da tekma proti Ukrajini ni bila lahka. Naš nocojšnji cilj je bil, da v srečanje stopimo z enako energijo in ne podcenimo tekmecev. Trenerski štab nas je dobro pripravil in motiviral, kar smo pokazali z energijo v prvem polčasu. Nato smo padli, k temu je botrovala tudi utrujenost in zgrešeni meti, ki so vzrok za živčnost. Glavno je, da smo opravili našo nalogo in dosegli dve zmagi. Čakata nas še dve tekmi, na katerih moramo pokazati, da smo najboljše moštvo v naši skupini. Dali bomo vse od sebe, da kvalifikacijski cikel končamo na prvem mestu.”

KVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET 2022, 2. CIKEL

SKUPINA F (Arena Stožice, Ljubljana; Slovenija)

5. KOLO

Nedelja, 29. november:
AVSTRIJA – SLOVENIJA 64:77 (12:20, 13:30, 15:11, 24:16)

STATISTIKA

Jaka Blažič (Slovenija) – 28 minut, 16 točk (3/4 za dve, 3/7 za tri, 1/2 PM), 4 skoki, 1 asistenca, 1 pridobljena in 3 izgubljene žoge.
Edo Murić (Slovenija) – 26 minut, 9 točk (0/2 za dve, 3/8 za tri), 4 skoki, 2 asistenci in 2 izgubljeni žogi.
Alen Hodžić (Slovenija) – 13 minut, 6 točk (2/3 za tri).


SKUPINA D (Sinan Erdem Arena, Carigrad; Turčija)

4. KOLO

Nedelja, 29. november:
ŠVEDSKA – HRVAŠKA 72:87 (16:22, 15:26, 22:20, 19:19)

STATISTIKA

Roko Leni Ukić (Hrvaška) – 16 minut, 5 točk (1/1 za dve, 1/4 za tri), 1 skok in 5 asistenc.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji