Novica
10.01.2021

Tri stvari pred tekmo: Zadar – Cedevita Olimpija

Nedelja, 17.00. Košarkarji Cedevite Olimpije se bodo takrat znova vrnili na parket in se na zaostali tekmi devetega kola Lige ABA v Dvorani Krešimirja Ćosića pomerili z Zadrom. PRESTAVLJENE TEKME Globalna pandemija koronavirusa še naprej močno vpliva na vsakdanje življenje slehernega posameznika, enako pa velja za športna tekmovanja in ekipe, ki so del teh tekmovanj. … Continued

Nedelja, 17.00. Košarkarji Cedevite Olimpije se bodo takrat znova vrnili na parket in se na zaostali tekmi devetega kola Lige ABA v Dvorani Krešimirja Ćosića pomerili z Zadrom.

PRESTAVLJENE TEKME

Globalna pandemija koronavirusa še naprej močno vpliva na vsakdanje življenje slehernega posameznika, enako pa velja za športna tekmovanja in ekipe, ki so del teh tekmovanj. Cedevita Olimpija in Zadar sta zadnje dejstvo v sezoni 2020/21 okusili mnogokrat, nenazadnje je bil prav zaradi okužb s COVID-19 pri Zadarčanih prestavljen prvotni termin nedeljske tekme.

V tednu, ki je za nami, so bile zaradi okužb pri moštvih v Ligi ABA prestavljene številne tekme, Zmaji pa so specifičnost sezone 2020/21 večkrat občutili na svoji lastni koži. Že minuli konec tedna je bilo znano, da se v torek v Hali Tivoli ne bodo pomerili z Budućnostjo VOLI, ter da bo ta konec tedna minil brez predvidenega dvoboja z novomeško Krko. Medtem, ko je že znano, da se bodo ljubljanski košarkarji z moštvom iz Podgorice udarili v četrtek, 21. januarja, in še dva dneva pred tem prav tako, v drugem kolu 7DAYS EuroCupa, pa termin prestavljene tekme s Krko zaenkrat še ni znan.

Tudi Zadar je imel v zadnjem tednu precej težav zaradi prestavljenih tekem, a, v nasprotju s Cedevito Olimpijo, na račun okužb znotraj moštva. Kluba sta se kljub vsemu dogovorila, da nedeljska tekma bo, tudi testiranje na COVID-19 pri obeh moštvih pa je dalo vedeti, da Zmaje v nedeljo čaka vedno zahtevno gostovanje v Zadru. Na sever Dalmacije pa se je ljubljanska ekipa podala brez Ivana Marinkovića, ki je zaradi bolezni ostal doma (COVID-19 test je bil pri Marinkoviću negativen).

SLAB SPOMIN NA ZADNJE GOSTOVANJE V ZADRU

Nedelja, 24. november 2019, ni ostala v najlepšem spominu pri ljubljanskemu klubu. Pred malo več kot letom dni je Cedevita Olimpija namreč gostovala v zadarski Dvorani Krešimirja Ćosića, semafor pa je po 40 minutah igre kazal kar 101:63 v korist Zadra. Za Zmaje je bil to najhujši poraz v tekmovalni sezoni 2019/20.

Pozitivno dejstvo: Od moštva, ki je 24. novembra 2019 stopilo na parket v Zadru, so v ekipi Cedevite Olimpije ostali le trije košarkarji – Edo Murić, Mikael Hopkins in Jaka Blažič. Trojica je takrat skupno dosegla 21 točk od 63 točk Zmajev. Vsi skupaj verjamemo, da bodo vsi trije igralci, skupaj s preostalimi Zmaji, v nedeljo izredno motivirani, da se predlanski spodrsljaj ne ponovi.

LOV NA OSMO ZMAGO

Skupaj z Budućnostjo VOLI in Zadrom ima Cedevita Olimpija trenutno najmanjše število odigranih tekem med vsemi moštvi, ki v tej sezoni nastopajo v Ligi ABA. Ljubljansko in podgoriško moštvo sta odigrali deset tekem, Zadar pa je na parket stopili le devetkrat. Četa glavnega trenerja Jurice Golemca bo v nedeljo v Dalmaciji lovila svojo osmo zmago v regionalni sezoni, uspeh v Zadru pa bi bil odlična popotnica pred potjo v Bologno. Že v sredo se bodo namreč Zmaji v prvem kolu drugega dela 7DAYS EuroCupa v Italiji udarili s prvimi favoriti za osvojitev končne zmage v tem drugorazrednem evropskem košarkarskem tekmovanju, košarkarji Virtusa Segafredo Bologne.

Tekmovanje: Liga ABA, 9. kolo
Datum: 10. januar 2021
Ura: 17.00
Lokacija: Zadar, Hrvaška
Dvorana: Dvorana Krešimir Ćosić
TV prenos: Arena Sport 1
Medsebojna srečanja v sezoni 2020/21: /
Medsebojna srečanja v sezoni 2019/20: 2 (Dvorana Krešimir Ćosić – 101:63; Arena Stožice – 90:82)

STATISTIKA PRED ZAČETKOM 14. KOLA LIGE ABA (Cedevita Olimpija z Zadrom igra zaostalo tekmo devetega kola)

S povprečnim valorizacijskim indeksom 20,89 je Jaka Blažič drugi najboljši košarkar Lige ABA v tej statistični kategoriji.
Blažič v povprečju dosega 17,33 točke na tekmo, s tem izkupičkom pa je tretji najboljši strelec v tekmovanju. Kendrick Perry je s povprečjem 14,22 točke na tekmo na desetem mestu v tej statistični kategoriji.
S povprečjem 6,56 skokov je Mikael Hopkins peti najboljši skakalec Lige ABA.
Kendrick Perry je s povprečjem 5,56 asistence na tekmo, tretji najboljši asistent regionalnega tekmovanja.
Rion Brown v povprečju ukrade 1,63 žoge na tekmo in je najboljši kradljivec žog v Ligi ABA.
Kendrick Perry iz protinapadov v povprečju dosega 5,44 točke na tekmo, s tem izkupičkom pa je najboljši igralec regionalnega tekmovanja. Na sedmem mestu v tej statistični kategoriji je Rion Brown (2,5), na osmem pa Jaka Blažič (2,44).

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji