Novica
24.01.2021

Tri stvari pred tekmo: Split – Cedevita Olimpija

Nedeljsko popoldne bo za ljubljanske košarkarske navdušence obarvano v barve Cedevite Olimpije, saj se bodo Zmaji ob 15.00 v Splitu v 16. kolu Lige ABA udarili z domačo ekipo. ZNANI OBRAZI Blaž Mesiček in Roko Leni Ukić sta stara znanca ljubljanskih košarkarskih parketov. Medtem, ko je Mesiček v dresu Zmajev preživel kar lepo obdobje svoje, … Continued

Nedeljsko popoldne bo za ljubljanske košarkarske navdušence obarvano v barve Cedevite Olimpije, saj se bodo Zmaji ob 15.00 v Splitu v 16. kolu Lige ABA udarili z domačo ekipo.

ZNANI OBRAZI

Blaž Mesiček in Roko Leni Ukić sta stara znanca ljubljanskih košarkarskih parketov. Medtem, ko je Mesiček v dresu Zmajev preživel kar lepo obdobje svoje, še vedno mlade kariere, pa je Ukić v Ljubljano prišel pred začetkom sezone 2020/21, a se nato v začetku januarja vrnil v Split, kjer je tudi začel svojo kariero. Zdaj sta oba ključna košarkarja ekipe Splita, ki velja za izredno nevarno vsakemu, ki se ji postavi po robu.

Mesiček je s povprečjem 11,46 točke na tekmo drugi najboljši strelec svoje ekipe, praktično takoj za Markom Lukovićem. A tokrat bo Mesičku nasproti stal izjemni kapetan Cedevite Olimpije Jaka Blažič, ki je s povprečjem 18,82 točke na obračun celo drugi najboljši strelec Lige ABA. Vsi pa vemo, da bomo lahko na položaju organizatorja igre spremljali dvoboj med odličnim Kendrickom Perryjem in Ukićem, ki sicer, odkar se je vrnil v Split, igra zelo dobro.

TRETJA TEKMA TEDNA

Ljubljanski Zmaji bodo v nedeljo v Splitu sklenili izjemno naporen ritem treh tekem v vsega šestih dneh. Če ob tem dodamo še pot v Dalmacijo in nazaj, bo košarkarjem in članom strokovnega štaba še kako ustrezal prihajajoči teden, v katerem Cedevito Olimpijo sicer čakata dva zahtevna preizkusa, a oba na domačem parketu stoženske dvorane.

Obe tekmi z Budućnostjo VOLI sta ljubljanskim košarkarjem vzeli precej moči in energije, saj so se do dveh zmag lahko dokopali le s popolno osredotočenostjo in izpolnjevanjem nalog, ki so bile zastavljene pred v začetku tedna. Dejstvo pa je, da so si Zmaji zmagi zagotovili tudi na račun dveh izjemnih strelskih večerov, saj so z meti z razdalje dodobra prerešetali mrežico ekipe iz Podgorice.

STIK Z VRHOM LESTVICE

Glavni cilj Cedevite Olimpije pred začetkom sezone 2020/21 v Ligi ABA je bil večkrat javno izpostavljen. Po tem, ko je sezono 2019/20 predčasno prekinila in kasneje tudi zaključila pandemija koronavirusa, so Zmaji v novo sezono vstopili silovito in brez razmišljanja o preteklosti. V minuli sezoni so bili na robu preboja med najboljše štiri ekipe v regiji, o mestih, ki vodijo v končnico pa bi moralo odločati zadnje kolo rednega dela, ki pa nikoli ni bilo odigrano.

Zdaj so Zmaji v odličnem položaju, da z zmago nad Splitom še nekoliko bolj učvrstijo svoje mesto v zgornji polovici lestvice, in si na ta način zagotovijo odlično izhodišče pred odločilnimi boji, ki jih prinašajo prihajajoči meseci. Že prihajajoči konec tedna Cedevito Olimpijo tako čaka zahteven obračun s Partizanom NIS, ki si je v zadnjem obdobju sicer privoščil nekaj spodrsljajev, Beograjčani pa ne glede na vse še vedno veljajo za izredno nevarne tekmece, saj bodo v Ljubljano zagotovo prispeli visoko motivirani. Zanimivo pa bo videti, kako se bo pri beograjski ekipi razvijala situacija okoli okužb s COVID19, saj so morali zaradi nevarnosti prestaviti sobotno tekmo z FMP-jem.

Tekmovanje: Liga ABA, 16. kolo
Datum: 23. januar 2021
Ura: 15.00
Lokacija: Split, Hrvaška
Dvorana: Dvorana Gripe
TV prenos: Arena Sport 1
Medsebojna srečanja v sezoni 2020/21: 94:66 (Ljubljana, 16. oktober 2020)
Medsebojna srečanja v sezoni 2019/20: /

S povprečnim valorizacijskim indeksom 21,55 je Jaka Blažič pred začetkom 16. kola drugi najučinkovitejši igralec Lige ABA.
Blažič v povprečju dosega 18,82 točke na tekmo, s tem pa je drugi strelec regionalnega tekmovanja.
Mikael Hopkins v povprečju zbere 6,64 skoke na tekmo in je peti skakalec lige.
Kendrick Perry je tretji najboljši asistent Lige ABA (5,27 asistence na tekmo).
S povprečjem 1,6 ukradene žoge na tekmo je Rion Brown najboljši ‘kradljivec’ žog v regiji.
V povprečju Kendrick Perry doseže 4,73 točke na tekmo samo iz protinapadov, v tej statistični kategoriji pa je najboljši igralec Lige ABA.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji