Novica
27.02.2021

Tri stvari pred tekmo: Cedevita Olimpija – FMP

Moštvo Cedevite Olimpije v soboto na domačem parketu stoženske lepotice gosti zasedbo beograjskega FMP-ja. Dvoboj 19. kola Lige ABA z rdeče-belo četo z Železnika se bo začel ob 19.00. ARENA STOŽICE – NEOSVOLJIVA TRDNJAVA Velikani evropske košarke so se v preteklosti iz gostovanj v Ljubljani pogosto vračali sklonjenih glav. Na podlagi niza neporaženosti na domačem … Continued

Moštvo Cedevite Olimpije v soboto na domačem parketu stoženske lepotice gosti zasedbo beograjskega FMP-ja. Dvoboj 19. kola Lige ABA z rdeče-belo četo z Železnika se bo začel ob 19.00.

ARENA STOŽICE – NEOSVOLJIVA TRDNJAVA

Velikani evropske košarke so se v preteklosti iz gostovanj v Ljubljani pogosto vračali sklonjenih glav. Na podlagi niza neporaženosti na domačem parketu, ki je v letu 2020 trajal od januarja pa vse do zadnjega tedna decembra, lahko sklepamo, da obračuni pod žarometi Arene Stožice gostujočim moštvom dan pred tekmo še zmeraj povzročajo nemiren spanec.

Izkupiček FMP-ja na obračunih v slovenski prestolnici je odlična ponazoritev “trdnosti” stoženske trdnjave. Od uvrstitve v Ligo ABA v sezoni 2016/17 Panterji v Ljubljani še niso zabeležili zmage. V svoji krstni sezoni so premoč ljubljanskim košarkarjem morali priznati ob končnem rezultatu 89:85, še bolje pa so se Ljubljančani odrezali sezono za tem, ko so v Hali Tivoli slavili zmago s 73:64. Zmaji so Beograjčane v sezoni 2018/19 ugnali z izidom 88:86, na zadnjem medsebojnem srečanju v mestu ob Ljubljanici pa so gostje iz Srbije klonili s 93:89. Zmaga na sobotnem obračunu bi za Zmaje torej pomenila podaljšanje niza na pet zaporednih domačih zmag nad tekmeci iz beograjskega predmestja.

SKOK ZA VSAKO ŽOGO

“Znova nismo odgovorili na tekmečev skok, s katerim smo imeli težave,” je po decembrskem porazu na gostovanju pri zasedbi FMP-ja komentiral glavni trener Ljubljančanov, Jurica Golemac. Košarkarji iz Stožic so na srečanju v Beogradu skupno ulovili 25 odbitih žog, osem manj od domačinov, ki so svojih devet napadalnih skokov kronali s 15 točkami iz drugih priložnosti.

Kontrola skoka bo proti košarkarjem v rdeče-beli športni opravi zagotovo eden izmed ključev do zmage na sobotni tekmi. Beograjčani so s povprečjem 33,92 skoka na srečanje vodilna ekipa Lige ABA v tem segmentu košarkarske igre. Kako pomembna bo bitka za nadzor prostora pod obročema govori tudi podatek, da so tekmeci Zmajev med vsemi moštvi regionalnega tekmovanja prvi po številu točk, doseženih iz območja rakete (37,54 na tekmo). Navijače Zmajskega moštva lahko z upanjem navdaja trenutna forma varovancev Jurice Golemca. Na zadnjih petih obračunih so ljubljenci ljubljanskega občinstva v povprečju zbrali 35,8 skokov na tekmo.

NOV OBRAZ NA KLOPI GOSTOV

Goste bo na srečanju v Stožicah v vlogi glavnega trenerja prvič vodil Vanja Guša. V Zadru rojeni srbski košarkarski strokovnjak se je v klub, s katerim je kot vodja mladinskih selekcij osvojil dva naslova mladinske Evrolige, vrnil sredi februarja, svoj debi pa bo dočakal prav v Ljubljani. Guša je kot selektor srbskih reprezentanc do 16 in do 17 let osvojil srebrno medaljo na evropskem ter bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu. Po epizodi na Bližnjem vzhodu je svoj povratek v evropsko košarko zaznamoval z uvrstitvijo v končnico srbske Superlige kot glavni strateg Zlatibora. Bojan Đerić, ki je košarkarje FMP-ja vodil na prvem obračunu Zmajev in Panterjev v tej sezoni, bo v Stožicah moštvu s klopi pomagal v vlogi pomočnika trenerja.

Tekmovanje: Liga ABA, 19. kolo
Datum: 27. februar 2021
Ura: 19.00
Lokacija: Ljubljana, Slovenija
Dvorana: Arena Stožice
TV prenos: Arena Sport 1
Medsebojna srečanja v sezoni 2020/21: 1 (Košarkaška dvorana FMP – 91:88)
Medsebojna srečanja v sezoni 2019/20: 2 (Arena Stožice – 93:89; Košarkaška dvorana FMP – 100:105)

Jaka Blažič je s povprečjem 19 točk na tekmo trdno usidran na druge mesto lestvice strelcev Lige ABA.
Mikael Hopkins na srečanje v povprečju zbere 7 skokov, kar ga uvršča na četrto mesto najboljših skakalcev.
Kendrick Perry je peti najboljši podajalec regionalnega tekmovanja. Soigralcem podeli 4,93 podaje na tekmo.
Rion Brown na obračun povprečno beleži 1,38 ukradene žoge, kar je četrti najboljši dosežek med vsemi košarkarji Lige ABA.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji