Novica
19.01.2021

Tri stvari pred tekmo: Cedevita Olimpija – Budućnost VOLI

Odštevamo zadnje ure do prve domače tekme najboljših 16 moštev 7DAYS EuroCupa v zgodovini Cedevite Olimpije. V Areni Stožice prihaja podgoriška Budućnost VOLI. REGIONALNI RIVALI Prvič v zgodovini Evropskega pokala si bosta Cedevita Olimpija in Budućnost VOLI stali nasproti. Ob dejstvu, da gre za dve moštvi, ki ju je možno spremljati tudi v Ligi ABA, … Continued

Odštevamo zadnje ure do prve domače tekme najboljših 16 moštev 7DAYS EuroCupa v zgodovini Cedevite Olimpije. V Areni Stožice prihaja podgoriška Budućnost VOLI.

REGIONALNI RIVALI

Prvič v zgodovini Evropskega pokala si bosta Cedevita Olimpija in Budućnost VOLI stali nasproti. Ob dejstvu, da gre za dve moštvi, ki ju je možno spremljati tudi v Ligi ABA, bo imel torkov obračun poseben, jadranski pridih, saj bo tekma drugega kola drugega dela 7DAYS EuroCupa hkrati uvertura v četrtkov zaostali obračun petega kola regionalne lige. A glavni trener Zmajev Jurica Golemac opozarja, da bo šlo za dve povsem drugačni tekmi.

»Na drugi tekmi bomo zaigrali brez Luke Rupnika. Menjala se bosta koncept igre in rotacija. Torej isti nasprotnik, a dva različna obračuna. Morali bomo biti pozorni, kako bomo delili minutažo in rotirali igralce na terenu,« opozarja Golemac, ki je na klopi Cedevite Olimpije v 7DAYS EuroCupu na domačem igrišču še brez poraza. »Budućnost je v odlični formi, kar nam ne gre na roko, po drugi strani pa se morda ekipa po dveh tako dobrih rezultatih malo sprosti in mogoče tudi naslednjega nasprotnika lahko nekoliko podcenjuje. Če želimo zmagati, bomo morali odigrati eno najboljših tekem v sezoni.«

Na uvodnem obračunu drugega dela 7DAYS EuroCupa je Budućnost VOLI namreč na domačem parketu visoko, s 108:80, premagala JL Bourg en Bresse, Cedevita Olimpija pa je v Bologni doživela poraz proti Virtusu Segafredo Bologni.

ŽELJA PO VRNITVI V EVROLIGO

Še v tekmovalni sezoni 2018/19 smo lahko košarkarje Budućnosti VOLI spremljali v elitni Evroligi. Vsi vemo, kdaj so Zmaji nazadnje stopili na evroligaški parket. Obe organizaciji ne skrivata ambicij po vrnitvi na najvišjo evropsko košarkarsko raven. Morda pa mnogi ne vedo, da sta se ljubljanski in podgoriški klub enkrat že srečala v elitni Evroligi.

To se je zgodilo v daljni sezoni 2002/03, ko sta se moštvi srečali dvakrat, enkrat v Hali Tivoli, nato pa še v Morači. 24. oktobra 2002 je bilo v Hramu slovenske košarke 83:71 za Zmaje, v Podgorici pa so Ljubljančani 9. januarja 2003 slavili zmago s 100:81.

A preteklost v torek na stoženskem parketu ne bo imela prevelikega vpliva na dogajanje na igrišču.

KLJUČ DO ZMAGE: IGRA V OBRAMBI

»Mentaliteta mora biti prava. Poskrbeti moramo za vsako posest, za vsako žogo. Najslabše je, ko igraš dobro obrambo 20 sekund, potem pa izgubiš skok. To je velik udarec za vsako ekipo. Obrambni skok je naša šibka točka že kar nekaj časa. Moramo biti bolj osredotočeni na naše naloge. Vsak posameznik mora biti pozoren, da ne dopusti, da bo igralec, ki ga pokriva, dobil skok. Ko nam bo to konstantno kolektivno uspevalo na tekmah, bomo videti precej bolje,« je na nedeljskem druženju z mediji povedal Kendrick Perry. Golemac je dodal: »Z obrambo ne moremo biti zadovoljni. Imamo precej lukenj. Predvsem moramo biti boljši v fizičnem stiku in pri zapiranju skoka. Veliko se posvečamo temu in poudarjamo na treningih. Prepričan sem, da bomo boljši, a verjetno potrebujemo več časa. Ne morem reči, da fantje nočejo. Rezultat zaradi teh težav precej trpi. Nismo dovolj agresivni, saj dopustimo preveč lahkih košev. Ne naredimo male osebne napake, s katero bi prekinili ritem. Ko odigramo dobro obrambo, pa dobimo veliko košev iz teh drugih napadov, kar dvigne nasprotnikovo samozavest in negativno vpliva na našo. Garaš v obrambi, potem pa dobiš koš iz teh nikogaršnjih žog.«

Je potrebno dodati več? No, ja, le še to, da bodo Zmaji znova nastopili brez Ivana Marinkovića, ki ga še vedno pesti bolezen.


Tekmovanje: 7DAYS EuroCup, 2. kolo 2. dela
Datum: 20. januar 2021
Ura: 20.30
Lokacija: Ljubljana, Slovenija
Dvorana: Arena Stožice
TV prenos: Šport TV 1
Medsebojna srečanja v sezoni 2020/21: /
Medsebojna srečanja v sezoni 2019/20: 93:80 (Podgorica, 7. december 2019); 81:79 (Ljubljana, 9. marec 2020)

Kendrick Perry je dosegel vsaj deset točk na vseh 11 tekmah 7DAYS EuroCupa.
Na zadnjih osmih tekmah je Perry vselej ukradel vsaj eno žogo.
Mikael Hopkins je na zadnjih osmih tekmah vselej zbral vsaj pet skokov.
Na zadnjih sedmih tekmah 7DAYS EuroCupa je Edo Murić vsakič zadel vsaj en met za tri točke.
Jaka Blažič v obračun z Budućnostjo VOLI vstopa z nizom petih zaporednih tekem v Evropskem pokalu, na katerih je vselej dosegel vsaj 15 točk.
Na zadnjih petih tekmah je Blažič vsakič zadel vsaj en met za tri točke.
Jaka Blažič (35) in Rion Brown (30) sta s časom, ki sta ga preživela na parketu proti Virtusu Segafredo Bologni, postavila svoj osebni rekord v 7DAYS EuroCupu.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji