Novica
09.03.2021

Tri stvari pred tekmo: Budućnost VOLI – Cedevita Olimpija

Le še ena tekma je preostala košarkarjem Cedevite Olimpije v drugem delu 7DAYS EuroCupa. Kot v drami, spisani v Hollywoodu, pa bo prav torkov obračun z Budućnostjo VOLI v Podgorici odločal o zadnjem potniku v četrtfinale Evropskega pokala v skupini G. TEORIJA NAPREDOVANJA Kako si lahko Cedevita Olimpija zagotovi svoje mesto v četrtfinalu? Pred zadnjim … Continued

Le še ena tekma je preostala košarkarjem Cedevite Olimpije v drugem delu 7DAYS EuroCupa. Kot v drami, spisani v Hollywoodu, pa bo prav torkov obračun z Budućnostjo VOLI v Podgorici odločal o zadnjem potniku v četrtfinale Evropskega pokala v skupini G.

TEORIJA NAPREDOVANJA

Kako si lahko Cedevita Olimpija zagotovi svoje mesto v četrtfinalu? Pred zadnjim obračunom v Podgorici so ljubljanski košarkarji v boljšem izhodišču, kot podgoriški košarkarji, saj so na prvi medsebojnem dvoboju v Ljubljani slavili zmago s 74:71. Zmaji imajo v svoji lasti tudi boljšo razliko v doseženih in prejetih točkah na vseh dosedanjih tekmah drugega dela tekmovanja (+5/-4). To pa pomeni, da četo glavnega trenerja Jurice Golemca v četrtfinale 7DAYS EuroCup peljejo zmaga na torkovi tekmi ter poraz z največ tremi točkami razlike. V kolikor bi domačini slavili zmago z najmanj štirimi točkami razlike, bi se preboja v četrtfinale veselila Budućnost VOLI.

Zmagovalec torkovega dvoboja v Podgorici si bo v četrtfinalu Evropskega pokala zagotovil ‘zmenek’ z Monakom, ki je že zmagovalec skupine E. Budućnost je na domačem parketu izgubila štiri od zadnjih petih tekem, Zmaji pa so na gostovanjih v tej sezoni na sedmih tekmah trikrat zmagali.

»Razmišljal sem o tem, ali nam ta mala prednost prinaša dejansko prednost na igrišču. Prišel sem do zaključka, da je razlika tako majhna, da bomo enostavno v torek morali igrati z vsemi močmi in priti do zmage. Če bo končnica tesna, bo razlika faktor, a v tekmo moramo vstopiti z namenom, da po 40 minutah igre slavimo zmago,« je pred začetkom tekme povedal kapetan Cedevite Olimpije, Jaka Blažič.

Moštvi se bosta v torek pomerili še četrtič od lanskega avgusta. Srečali sta se namreč že v pripravljalnem obdobju na pripravljalni tekmi v Kranjski Gori, kjer je zmago slavila Budućnost VOLI, v Stožicah pa so bili v razmaku treh dni dvakrat boljši Ljubljančani.

»Novi glavni trener je malenkost spremenil rotacijo igralcev ekipe Budućnosti VOLI. Nujno bomo morali prikazati dobro igro v obrambi, saj gre za izredno kakovostno ekipo. Več ali manj nekih razlik, v primerjavi s tekmama v Stožicah, ni. Individualne kvalitete in karakteristike igralcev so še naprej enake, kot takrat. S taktičnimi zamislimi zelo težko ena ekipa preseneti drugo, bolj pomembno je, da se na dvoboj pripravimo individualno, torej na posameznike in njihove značilnosti,« poudarja glavni trener Zmajev, Jurica Golemac.

Prvi medsebojni obračun v 7DAYS EuroCupu je v korist Cedevite Olimpije odločil Edo Murić z zadetim metom za tri točke, 46 sekund pred koncem dvoboja. To je bila zadnja izmenjava od sedmih izmenjav v vodstvu v zadnji četrtini na januarski tekmi v stoženski lepotici. Murić je tekmo sklenil s 16 točkami, prav tako 16 jih je v statistiko vpisal Kendrick Perry, ki je zabeležil še 10 asistenc.

JAKA BLAŽIČ PRED ZGODOVINSKIM DOSEŽKOM

Kapetan Zmajev je pred začetkom tekem šestega kola drugega dela najboljši strelec tega dela 7DAYS EuroCupa. Skupno je na petih tekmah dosegel 109 točk, to pa zadošča za povprečno 21,8 točke na tekmo. Še toliko večjo težo ima dejstvo, da je Blažič med vsemi košarkarji, ki so v sezoni 2020/21 stopili na parket v Evropskem pokalu, trenutno absolutno najboljši strelec, saj je skupno dosegel že 288 točk, kar 41 več od prvega zasledovalca, Chrisa Warrena iz Nanterrja 92.

»Neprestano poudarjam, da sem zadovoljen, da lahko s svojimi igrami pomagam ekipi do uspešnih rezultatov. Celotna sezona, ne le v 7DAYS EuroCupu, je za nas zelo uspešna. Imamo možnost napredovanja med osem najboljših ekip Evropskega pokala,« pove Blažič, in doda: »Osebna priznanja mi ne pomenijo dosti, veliko več bi mi pomenilo, če bi se uspeli s Cedevito Olimpijo prebiti v četrtfinale. Verjamem, da bomo v torek prikazali dobro predstavo, in si svoje mesto med najboljšimi osmimi ekipami tudi zagotovili.«

TEKMA SEZONE

Mediji radi pred izredno pomembnimi obračuni zapišejo, da gre za tekmo sezone. Zmaji so z napredovanjem med najboljših 16 moštev 7DAYS EuroCupa izpolnili enega od ciljev, ki so si ga zadali pred začetkom sezone 2020/21. Dejstvo pa je, da Ljubljana še nikoli ni imela priložnosti spremljati bojev najboljših osmih moštev Evropskega pokala, in da se Cedeviti Olimpiji ponuja izvrstna priložnost, da želje ljubljanskih košarkarskih navdušencev izpolni.

»Prednost Budućnosti vidim predvsem v tem, da so igralci vajeni okolja, dvorane in košev. Zagotovo pa ta prednost ni tako velika, kot bi bila, če bi igrali v normalnih okoliščinah, torej z navijači v dvorani. Menim, da naša ekipa premore dovolj kvalitete, da lahko Budućnost premagamo,« pred tekmo v moštvo verjame Blažič. Golemac doda: »Tri točke prednosti niso malo, a vse bo odvisno od tega, kako bo tekma potekala. Imamo prednost, zagotovo pa o tem ne smemo preveč razmišljati. Če pa nas v torek v Podgorici čaka tesna končnica, je vedno dobro imeti takšnega asa v rokavu. Na vsako tekmo se pripravljamo, kot da je zadnja tekma sezone. Na igralce skušamo vršiti manjši pritisk za vsak obračun. Dati bomo morali vse od sebe, se boriti, in po 40 minutah pogledati na semafor ter videti, kaj nam je to prineslo. Nihče nas ni videl med najboljšimi 16 ekipami v 7DAYS EuroCupu. Zdaj imamo realne možnosti, da se prebijemo med najboljših osem moštev. Skušali se bomo prebiti čim dlje, in tudi če nam uspe priti v četrtfinale, vsi skupaj verjamemo, da to ne bo naše zadnje dejanje v tej sezoni Evropskega pokala.«

Tekmovanje: 7DAYS EuroCup, 6. kolo 2. dela
Datum: 9. marec 2021
Ura: 19.00
Lokacija: Podgorica, Črna gora
Dvorana: Morača
TV prenos: Šport TV 1
Medsebojna srečanja v sezoni 2020/21 (7DAYS EuroCup): 1 (Arena Stožice – 74:71)
Medsebojna srečanja v sezoni 2019/20: /

Nobeno drugo moštvo, ki nastopa v drugem delu 7DAYS EuroCupa, ni vrglo (159) in zadelo (62) več metov za tri točke, kot Cedevita Olimpija.
Jaka Blažič je na zadnjih devetih tekmah v Evropskem pokalu vselej dosegel dvomestno število točk ter zadel vsaj en met za tri točke.
Na vseh 15 tekmah 7DAYS EuroCupa je Kendrick Perry dosegel vsaj 10 točk.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji