Novica
27.05.2023

Tri generacije ljubljanskega kluba v soboto v Hram slovenskih športnih junakov

Sobotna druga tekma finalnega niza državnega prvenstva s Helios Suns bo imela poseben nostalgičen pridih, saj bo Društvo športnih novinarjev Slovenije v Hram slovenskih športnih junakov častno sprejelo kar tri generacije igralcev ljubljanskega kluba. Vstop na sobotno tekmo, ki se bo začela ob 20.00, bo brezplačen za vse obiskovalce! Prvič v zgodovini bo Društvo športnih … Continued

Sobotna druga tekma finalnega niza državnega prvenstva s Helios Suns bo imela poseben nostalgičen pridih, saj bo Društvo športnih novinarjev Slovenije v Hram slovenskih športnih junakov častno sprejelo kar tri generacije igralcev ljubljanskega kluba. Vstop na sobotno tekmo, ki se bo začela ob 20.00, bo brezplačen za vse obiskovalce!

Prvič v zgodovini bo Društvo športnih novinarjev Slovenije v Hram slovenskih športnih junakov sprejelo ekipo oz. moštvo. V sodelovanju s Košarkarskim klubom Cedevita Olimpija bo Društvo športnih novinarjev Slovenije v soboto med slovenske športne junake sprejelo tri ekipe oz. tri generacije ljubljanskega kluba – generacijo, ki je šestkrat postala prvak Jugoslavije, generacijo, ki je leta 1994 osvojila naslov prvaka Evropskega pokala, ter generacijo, ki je leta 1997 na zaključnem turnirju Evrolige v Rimu osvojila tretje mesto.

Ljubljanski koletiv je šestkrat posegel po naslovu prvaka nekdanje skupne države. To se je zgodilo v letih 1957, 1959, 1961, 1962, 1966 in 1970. Po osamosvojitvi Slovenije je ljubljanski klub veljal za paradnega konja slovenske košarke, leta 1994 pa so Zmaji poskrbeli za največji uspeh slovenske košarke do takrat, saj so v Lozani na krilih 36 točk Romana Horvata in 27 točk Dušana Hauptmana z rezultatom 91:81 premagali Taugres in osvojili naslov prvaka Evropskega pokala. Tri leta kasneje so Ljubljančani v Rimu na finalnem turnirju Evrolige na tekmi za tretje mesto z rezultatom 86:79 premagali francoski Asvel in znova poskrbeli za to, da je celotna Slovenija rajala v ritmu košarke.

V Hram slovenskih športnih junakov so bili v preteklih letih sprejeti najbolj uspešni slovenski športniki, od velecenjenih telovadcev Leona Štuklja in Mira Cerarja, del Hrama pa so tudi odlični košarkarji Ivo Daneu, Vinko Jelovac, Aljoša Žorga, Peter Vilfan in Jure Zdovc. Člane Hrama slovenskih športnih junakov lahko vsak obiskovalec Arene Stožice pobliže spozna tudi v zelenem predelu dvorane.

KK Cedevita Olimpija ob tej priložnosti pripravlja tudi posebno razstavo športne opreme in pokalov iz obdobij, ko so bili člani vseh treh generacij strah in trepet košarkarskih parketov širom Evrope. Vsak obiskovalec bo lahko razstavo našel v neposredni bližini uradne klubske trgovine v zelenem predelu dvorane.

Vstop na tekmo bo brezplačen za vse športne in košarkarske navdušence, ki si bodo želeli ogledati boj Cedevite Olimpije in Helios Suns na drugi tekmi finalnega niza, obenem pa počastiti tri generacije igralcev ljubljanskega kluba, ki so bili del največjih uspehov v zgodovini kluba.


Počastitev članov ekip Olimpije, ki so osvojile šest naslovov državnega prvaka v Jugoslaviji (sezona 2021/22)

Osvojitev naslova Evropskega pokalnega prvaka v Lozani leta 1994

Zmaga nad Asvelom in končno tretje mesto na finalnem turnirju Evrolige leta 1997

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji