Novica
26.01.2021

Spoznajte JL Bourg en Bresse

Sreda v Areno Stožice prinaša nov obračun 7DAYS EuroCupa, košarkarji Cedevite Olimpije pa se bodo ob 20.30 udarili s francosko ekipo JL Bourg en Bresse. Tekmo bo možno v neposrednem prenosu spremljati na Šport TV 1. Zgodba francoskih tekmecev Zmajev se je začela, ko je športni klub iz mesta Bourg en Bresse, ustanovljen leta 1910, … Continued

Sreda v Areno Stožice prinaša nov obračun 7DAYS EuroCupa, košarkarji Cedevite Olimpije pa se bodo ob 20.30 udarili s francosko ekipo JL Bourg en Bresse. Tekmo bo možno v neposrednem prenosu spremljati na Šport TV 1.

Zgodba francoskih tekmecev Zmajev se je začela, ko je športni klub iz mesta Bourg en Bresse, ustanovljen leta 1910, dve leti po koncu druge svetovne vojne dobil svojo košarkarsko sekcijo. Moštvo iz jugovzhodne francoske pokrajine Rona-Alpe je v prvih desetletjih svojega obstoja tekmovalo na nižjih ravneh francoske košarke in ob koncu osemdesetih padlo celo do šestega ranga tekmovanja.

Vzpon kluba iz Bourga (ime mesta se v francoščini izgovori »Burh an Bres«, v lokalnem dialektu pa »Bôrg«) se je začel v devetdesetih letih. Leta 1994 je zasedba, sestavljena pretežno iz lokalnih košarkarjev, osvojila četrto francosko ligo, dve leti kasneje pa z uvrstitvijo med drugoligaško konkurenco stopila na pota profesionalizma.

Uvrstitev v najvišji razred francoske košarke je rdeče-belim uspela na prelomu tisočletja. V elitni diviziji so se uspeli zadržati sedem sezon, nato pa so se ponovno vrnili v drugo ligo. Slast prvoligaških srečanj so za eno sezono znova okusili v sezoni 2014/15. Pred vnovično vrnitvijo med najboljše košarkarske kolektive v Franciji so leta 2016 osvojili LNB Pro B Leaders Cup, leto kasneje pa z osvojenim naslovom v ligi LNB Pro B napovedali pohod do nastopanja na evropski sceni.

Od sezone 2017/18 naprej je JL Bourg postal stalnica med francoskimi prvoligaši. V svoji prvi sezoni po vrnitvi v najboljši kakovostni rang, jim je do uvrstitve v končnico zmanjkala zgolj ena zmaga, tudi v naslednji sezoni pa so redni del tekmovanja končali na devetem mestu. Med drugim so se v sezoni 2018/19 uvrstili še v finale francoskega pokala, kjer so klonili proti zasedbi Strasbourga.

V pretekli sezoni je moštvo Bourga doseglo zgodovinski uspeh. Predčasno ustavljeno sezono v francoskem prvenstvu so z izkupičkom 16 zmag in devetih porazov končali na petem mestu in si prvič zagotovili uvrstitev v evropsko tekmovanje.

V sezoni 2020/21 so Francozi presenetili s pozitivnimi rezultati in si v krstni udeležbi v Evropskem pokalu napredovanje iz skupinskega dela zagotovili že dva kola pred koncem rednega dela. Po dvakrat so premoč morali priznati Unicsu iz Kazana in zmagovalcu skupine, Juventutu, a ohranili stoodstotni izkupiček proti moštvom Partizana NIS, Umane Reyerja iz Benetk ter Bahcesehirja Koleji Istanbula.

Najboljši strelec čete črnogorskega stratega Sava Vučevića je bil na desetih srečanjih prvega dela 7Days EuroCupa Danilo Andjušić, ki je v povprečju dosegal 17,7 točk na obračun. Udeleženca Evropskega prvenstva 2013 z reprezentanco Srbije je od ‘kluba 50-40-90’ (50% uspešnost meta za dve točki, 40% uspešnost meta za tri točke, 90% uspešnost prostih metov) ločil en zadet prosti met. Druga in tretja strelca francoske zasedbe sta bila v prvem delu sezone francoski center Pierre Pelos (12,1 točke na tekmo) ter nekdanji najkoristnejši igralec lige LNB Pro A, Zachery Peacock (10,1 točke na tekmo). Ameriški center je eden izmed staroselcev v slačilnici Bourga, klubu se je namreč pridružil še v njegovih drugoligaških časih. V vrstah Bourga pa lahko spremljamo tudi nekdanja Zmaja, Alena Omića in Zacka Wrighta, žal pa Omića tokrat zaradi poškodbe ne bomo videli na parketu stoženske dvorane.

OSEBNA IZKAZNICA:

Ustanovitev kluba: 1910 (košarkarska sekcija 1947)
Lokacija: Bourg en Bresse (Francija)
Dvorana: Ekinox
Kapaciteta: 3.548 sedežev
Predsednik: Julien Desbottes
Tekmovanja v sezoni 2020/21: LNB Pro A JEEP Elite (Francosko državno prvenstvo), Evropski pokal (7Days EuroCup).

Največji uspehi:

Naslov prvaka LNB Pro B (1): 2017
Naslov prvaka LNB Pro B Leaders Cup (1): 2016

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji