Novica
09.11.2020

Priprava na tekmo: Cedevita Olimpija – Frutti Extra Bursaspor

Oči slovenskih košarkarskih navdušencev bodo v ponedeljek ob 18.30 usmerjene v televizijske sprejemnike, vklopljen pa bo Šport TV 1. Cedevita Olimpija se bo namreč na ‘domači’ gostujoči tekmi drugega kola 7DAYS EuroCupa udarila z Bursasporjem. Pred tekmo: Po tem, ko so košarkarji Cedevite Olimpije še drugič v zadnjih 14 dneh zaradi okužb s COVID-19 pri … Continued

Oči slovenskih košarkarskih navdušencev bodo v ponedeljek ob 18.30 usmerjene v televizijske sprejemnike, vklopljen pa bo Šport TV 1. Cedevita Olimpija se bo namreč na ‘domači’ gostujoči tekmi drugega kola 7DAYS EuroCupa udarila z Bursasporjem.

Pred tekmo:

Po tem, ko so košarkarji Cedevite Olimpije še drugič v zadnjih 14 dneh zaradi okužb s COVID-19 pri tekmecih ostali brez tekme v Ligi ABA, so Zmaji vse svoje misli preusmerili v dva zaporedna obračun z ekipo Frutti Extra Bursaspor. V Turčijo so ljubljanski košarkarji in člani strokovnega štaba odpotovali v nedeljskih jutranjih urah, še prej pa so opravili kratek postanek na dunajskem letališču, od koder so nato odleteli proti Carigradu, z avtobusom pa opravili še dvourno vožnjo do Burse.

V nedeljo zvečer so Ljubljančani spoznali dvorano v Bursi, v ponedeljek ob 20.30 po lokalnem in 18.30 po slovenskem času, pa bodo ‘poravnali dolgove’ iz drugega kola 7DAYS EuroCupa. Spomnimo, četa glavnega trenerja Jurice Golemca takrat ni stopila na parket, tekma je bila sprva registrirana z rezultatom 20-0 v korist Bursasporja, nato pa je vodstvo Evrolige sprejelo spremembe v pravilniku tekmovanja. Cedevita Olimpija bo tako skušala na svoji peti tekmi v Evropskem pokalu v tej sezoni, zabeležiti še tretjo zmago, drugo zaporedno, s katero bi Ljubljančani napravili nov odločen korak proti preboju med najboljših 16 moštev 7DAYS EuroCupa.

Potrebno pa je omeniti tudi dejstvo, da je bila Bursaspor, v nasprotju z Zmaji, v soboto zelo aktivna. Moštvo iz Burse se je udarili s košarkarji Turk Telekoma, in izgubilo s 107:108. Pri Bursi sta blestela Kenny Kadji, ki je dosegel kar 34 točk, ter Xavier Munfor, ki je v statistiko vpisal 31 točk, sedem podaj in pet skokov. Dvomesten je bil s 13 točkami še Oguz Savas.

Ključ do zmage:

Novinci iz Turčije, ki v Evropskem pokalu v tej sezoni nastopajo prvič, v povprečju dosegajo kar 81,5 točke na tekmo. S tem izkupičkom se nahajajo na visokem 12. mestu med vsemi moštvi, košarkarji Cedevite Olimpije pa bodo tako morali vnovič prikazati dobro igro v obrambi, če želijo v Bursi računati ne le na eno, temveč na dve zmagi. Košarkarji Burse bodo zagotovo zelo motivirani, saj jim je bila prva zmaga v zgodovini v 7DAYS EuroCupu na nek način ‘vzeta’ iz rok, a to ne sme zmesti Ljubljančanov, ki lovijo svoje mesto v drugem delu tekmovanja.

Duel ključnih igralcev:

Turško moštvo bo veliko svojih upov polagalo v Metina Turena, ki je s povprečjem 14,7 točke in 6,0 skokov trenutno najbolj učinkovit košarkar Burse v tej sezoni. Kar nekoliko zastrašujoče deluje pogled na njihovo statistiko, ki pravi, da za dve točki iz igre meče kar 83,3-odstotno, za tri točke pa 62,5-odstotno, v mislih pa je potrebno imeti dejstvo, da je zaigral na treh tekmah. Z Turenom se bodo na igrišču spopadli Edo Murić, Mikael Hopkins in Jarrod Jones. Murić je v sredo proti Nanterrju 92 zadel štiri mete za tri točke na poti do 12 točk, Hopkins je v svojo statistiko vpisal 11 točk in sedem skokov, Jones pa je devetim točkam dodal pet skokov. Nezanemarljivo dejstvo pa je, da so prav vsi košarkarji Burse izjemno nadarjeni, in pravi ubijalci, ko stopijo na parket. Temu dejstvu v prid govorita točkovna izkupička Kadjija in Munforja iz sobotnega obračuna s Turk Telekomom.

Medsebojni obračuni v sezoni 2020/21:

Moštvi se bosta v ponedeljek srečali prvič v sezoni 2020/21, v sredo pa se bosta udarili še drugič.

Več o tekmecu:

Moštvo Frutti Extra Bursaspor v sezoni 2020/21 prvič v svoji zgodovini nastopa v evropskem tekmovanju. Klub iz četrtega največjega turškega mesta Burse je bil ustanovljen leta 2014 in je v pretekli sezoni premierno igral v najvišjem rangu turškega prvenstva Basketbol Süper Ligi, kjer je do prekinitve prvenstva nizal solidne rezultate in sezono končal na 10. mestu z 11 zmagami na 23 tekmah.

Skalp so košarkarji Bursasporja uspeli vzeti tudi bolj uveljavljenim tekmecem, kot sta Darüşşafaka in Beşiktaş. Med najboljšimi posamezniki moštva v sezoni 2019/20 je bil ameriški organizator igre Chris Jones, ki je ob 15,3 točkah na srečanje v povprečju beležil še 6,8 asistenc.

Od ljubljanskih Stožic Burso loči približno 1350 kilometrov zračne razdalje. Podporniki Olimpije se imena Bursaspor morda spomnite še iz časov, ko je za nogometno sekcijo tega multi-športnega kluba igral nekdanji kapetan nogometne Olimpije Boban Jović.

Dan: Ponedeljek, 9. november 2020
Začetek tekme: 20.30 (18.30 SLO)
Dvorana: Tofas Spor Salonu
Mesto: Bursa (Turčij)
Prenos tekme: Šport TV 1
Radio: Val 202

Navijaška oprema

Ženska majica retro napis Cedevita Olimpija

V trgovino

Adidas CORE 19 HOODIE z logotipom

V trgovino

Adidas CORE 18 SWEATSHIRT z logotipom

V trgovino

Majica Dragon Heart

V trgovino

Dres Adidas 2021/2022 - zelen

V trgovino
AdidasUradni opremljevalec
KK Cedevita Olimpija
Free deliveryBrezplačna dostava
pri nakupu nad 80 EUR

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji