Novica
15.11.2020

Priprava na tekmo: Cedevita Olimpija – Borac

Nedelja prinaša prvo domačo tekmo Cedevite Olimpije v Areni Stožice v Ligi ABA po več kot mesecu dni. V Ljubljano prihaja Borac iz Čačka, dvoboj sedmega kola regionalnega tekmovanja pa se bo začel ob 17.00. Pred tekmo: Cedevita Olimpija in Borac se bosta v nedeljo pomerila prvič v zgodovini Lige ABA. Dejstvo pa je, da … Continued

Nedelja prinaša prvo domačo tekmo Cedevite Olimpije v Areni Stožice v Ligi ABA po več kot mesecu dni. V Ljubljano prihaja Borac iz Čačka, dvoboj sedmega kola regionalnega tekmovanja pa se bo začel ob 17.00.

Pred tekmo:

Cedevita Olimpija in Borac se bosta v nedeljo pomerila prvič v zgodovini Lige ABA. Dejstvo pa je, da zgodovina medsebojnih obračunov moštev iz Ljubljane in Čačka sega še v čase nekdanje Jugoslavije. Nazadnje sta se tako ekipi srečali v daljni sezoni 1988/89, ko je ljubljansko moštvo slavilo zmago s kar 137:84. Toda to so bili neki drugi časi, zdaj je čas za prvo regionalno ligo, v katero se je Borac prebil s širitvijo tekmovanja iz 12 na 14 moštev, obenem pa je minulo sezono zasedel prvo mesto v Ligi ABA 2.

Ljubljansko moštvo v nedeljski obračun vstopa po turški avanturi in dveh zaporednih zmagah proti ekipi Frutti Extra Bursaspor, obenem pa imajo Zmaji na svojem računu še evropsko zmago proti Nanterrju 92 iz minule srede. Stoženski parket tekme Lige ABA ni videl že vse od 4. oktobra, ko je Cedevita Olimpija s 77:69 premagala novomeško Krko, četa glavnega trenerja Jurice Golemca pa je v regionalnem tekmovanju nazadnje nastopila 25. oktobra, ko so se Ljubljančani v Beogradu udarili s Partizanom NIS (77:86), nato pa na zadnjih dveh kolih Zmaji sploh niso stopili na parket, zaradi okužb s COVID-19 v vrstah Budućnosti VOLI in FMP-ja.

Ključ do zmage:

Ob dejstvu, da imajo Zmaji po štirih odigranih tekmah v Ligi ABA na svojem računu tri zmage, Borac pa po petih tekmah štiri poraze, obenem pa Ljubljančani v dvoboj vstopajo na krilih treh zaporednih zmag, bi vsi lahko pričakovali, da Cedevito Olimpijo v nedeljo čaka lahko delo. Toda košarkarji Borca so, tako kot pravi ime kluba, pravi borci, in navkljub štirim zaporednim porazom v Ligi ABA, so svojo kvaliteto pokazali na tekmi prvega kola s Partizanom NIS. Ljubljanske košarkarje tako v nedeljo čaka izredno zahtevno delo, in le s pravim pristopom in osredotočenostjo skozi celotnih 40 minut srečanja, se bodo na koncu lahko veselili novega uspeha.

Duel ključnih igralcev:

Zagotovo bo izredno zanimivo spremljati neposredni obračun dveh ameriških organizatorjev igre, Kendricka Perryja v dresu Zmajev, in Brycea Jonesa v dresu Borca. Slednji v povprečju dosega 14,2 točki in 4,0 asistence na tekmo, v obeh statističnih kategorijah pa je najboljši igralec moštva iz Čačka. Perry v tej sezoni beleži 12,5 točke na tekmo (tretji strelec Cedevite Olimpije), s povprečjem 6,3 asistence na tekmo pa je glavni kreator igre ljubljanske ekipe.

Medsebojni obračuni v sezoni 2020/21:

Moštvi se bosta v nedeljo srečali prvič v sezoni 2020/21.

Več o tekmecu:

Prvo žogo so v Čačak leta 1943 prinesli Bolgari, dve leti kasneje pa je v mestu ob Moravi zrastel Košarkarski klub Borac. Prav reka, ki teče skozi mesto, ima posebno mesto v zgodovini srbske košarke, saj stara legenda pravi, da so vsi odlični ‘šuterji’ Borca svoje roke umivali v Moravi.

Borčeva košarkarska šola je od nekdaj slovela za izjemno kvalitetno, iz nje pa so izhajali številni košarkarski in trenerski asi nekdanje Jugoslavije. Omenimo samo Radmila Mišovića, Dragana Kićanovića, in, nenazadnje, Željka Obradovića. Čeprav so vitrine v dvorani Borac morda prazne, pa je klub najboljši rezultat v svoji zgodovini dosegel leta 1973, ko se je v jugoslovanskem državnem prvenstvu prebil vse do četrtega mesta.

Dan: Nedelja, 15. november 2020
Začetek tekme: 17.00
Dvorana: Arena Stožice
Mesto: Ljubljana (Slovenija)
Prenos tekme: Arena Sport 1
Radio: Val 202

Navijaška oprema

Uradni adidas dres za sezono 2022/23 - zelen

V trgovino

Majica Cedevita Olimpija 2022 - Siva

V trgovino

Majica Cedevita Olimpija Basketball - zelena

V trgovino

Uradni adidas dres za sezono 2022/23 - oranžen

V trgovino

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji