Novica
01.11.2023

Poklon legendam: Zmago Sagadin

Zmaga Sagadina lahko brez kakršnih koli zadržkov postavimo ob bok najboljšim in najuspešnejšim evropskim trenerjem vseh časov. Na današnji dan Sagadin praznuje svoj 71. rojstni dan. Zmago Sagadin, eden od najbolj uspešnih slovenskih in evropskih glavnih trenerjev, ki ima v svojih vitrinah 25 državnih in mednarodnih lovorik, 24 od teh jih je osvojil z ljubljanskim … Continued

Zmaga Sagadina lahko brez kakršnih koli zadržkov postavimo ob bok najboljšim in najuspešnejšim evropskim trenerjem vseh časov. Na današnji dan Sagadin praznuje svoj 71. rojstni dan.

Zmago Sagadin, eden od najbolj uspešnih slovenskih in evropskih glavnih trenerjev, ki ima v svojih vitrinah 25 državnih in mednarodnih lovorik, 24 od teh jih je osvojil z ljubljanskim klubom, je bil med drugim kar devetkrat izbran za slovenskega trenerja leta, obenem pa je prejel številne druge nagrade ter priznanja za športne dosežke. Plod njegovega odličnega individualnega dela z igralci so zagotovo številni košarkarji, ki so se iz Slovenije in Evrope kasneje uspeli prebiti v najelitnejšo Ligo NBA, Sagadin pa je bil mentor tudi številnim trenerjem, ki so še danes zelo uspešni povsod po svetu.

Prav Zmago Sagadin je sedel na klopi ob največjih uspehih Cedevite Olimpije. Leta 1994 je tako Zmaje v Lozani vodil do naslova prvaka Pokala Saporta, tri leta kasneje pa jih je povedel še do tretjega mesta v Evroligi. Leta 2002 je z ljubljanskimi košarkarji osvojil naslov prvaka Lige ABA v krstni sezoni regionalnega tekmovanja. Obenem je s Cedevito Olimpijo devetkrat postal slovenski državni in enajstkrat slovenski pokalni prvak.

Prav Sagadin je bil po osamosvojitvi Slovenije glavni pobudnik nastanka slovenske članske reprezentance, ki jo je tudi vodil na prvem tekmovanju, kvalifikacijah za olimpijske igre leta 1992.

A zgolj lovorike, ki o Sagadinu povedo veliko, ne povedo vsega.

Njegovo predano delo in zaljubljenost v košarko, še dan danes odmevata v okolici dvorane Tivoli, o obeh vrlinah pa se govori tudi v stoženski lepotici. Svojo predanost je skušal prenesti na vse košarkarje, s katerimi je v karieri sodeloval, in število igralcev, ki so ali pa še vedno igrajo na najvišji ravni, govori samo zase. Njegovo delo je bila produkcija kvalitetnih košarkarjev, in to je počel več kot odlično.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji