Novica
13.12.2020

POKLON LEGENDAM: Jurij Zdovc

Eden izmed najbolj uspešnih slovenskih in evropskih košarkarjev, ki je sila uspešen tudi ob igrišču, Jurij »Jure« Zdovc, bo v nedeljo dopolnil 54 let. Jureta Zdovca, nekdanjega košarkarja in glavnega trenerja najtrofejnejšega košarkarskega kluba v Sloveniji, je zelo težko opisati zgolj v nekaj besedah. Zdovčev doprinos k zgodovini ljubljanskega kluba, pa naj govorimo o času, … Continued

Eden izmed najbolj uspešnih slovenskih in evropskih košarkarjev, ki je sila uspešen tudi ob igrišču, Jurij »Jure« Zdovc, bo v nedeljo dopolnil 54 let.

Jureta Zdovca, nekdanjega košarkarja in glavnega trenerja najtrofejnejšega košarkarskega kluba v Sloveniji, je zelo težko opisati zgolj v nekaj besedah. Zdovčev doprinos k zgodovini ljubljanskega kluba, pa naj govorimo o času, ko je nosil dres takratne Smelt Olimpije, kasnejše Union Olimpije, ali pa, ko je kot glavni trener takratne Union Olimpije Zmaje vodil med najboljših 16 ekip evroligaške konkurence. Pa ne le trener in igralec – Jure Zdovc je bil v sezoni 2006/07 tudi športni direktor ljubljanskega kluba.

Z ekipo iz Stožic je Zdovc dosegel številne uspehe – kot igralec je dvakrat osvojil naslov državnega, trikrat naslov slovenskega pokalnega prvaka, hkrati pa je leta 2002 osvojil tudi naslov prvaka Lige ABA in bil izbran za najkoristnejšega košarkarja zaključnega turnirja Lige ABA. Med letoma 2009 in 2011 je kot glavni trener Zmajev enkrat osvojil naslov državnega, trikrat pa naslov pokalnega prvaka.

Svoj pečat kot igralec je Zdovc pustil tudi v dresih jugoslovanske in slovenske reprezentance. Medtem, ko je za reprezentanco nekdanje skupne države odigral 83 tekem in leta 1990 osvojil naslov svetovnega prvaka, leta 1988 naslov olimpijskega podprvaka ter dva naslova evropskega prvaka (1989, 1991), je za Slovenijo zbral 57 nastopov, zaigral pa na prvih štirih velikih tekmovanjih, ki se jih je slovenska reprezentanca udeležila.

Zagotovo je omembe vredno tudi dejstvo, da je Zdovc leta 1993 kot član francoskega Limogesa osvojil naslov prvaka Evrolige. Zdovc je bil uvrščen v najboljšo peterko zaključnega turnirja, na finalni tekmi z italijanskim Bennetonom pa je v 34 minutah zbral devet točk in tri podaje.

Trenersko pot je Zdovc kot pomočnik glavnega trenerja začel na klopi novomeške Krke leta 2003, še isto leto pa je nato sledila selitev v Split, kjer je prvič deloval kot glavni trener in že v svoji prvi sezoni tudi osvojil naslov hrvaškega pokalnega prvaka. Pot na klopi ga je vodila v številne ekipe, v dveh različnih obdobjih je bil tudi selektor slovenske reprezentance, s katero je na EuroBasketu 2009 tekmovanje zaključil na četrtem mestu, to pa je vse do lanskega leta, ko je Slovenija postala evropski prvak, veljalo za največji uspeh slovenske košarke.

Kot glavni trener je Jure Zdovc v Sloveniji nazadnje deloval pri takratni Petrol Olimpiji, še prej pa pri zagrebški Cedeviti, s katero je v sezoni 2017/18 postal hrvaški državni in pokalni prvak. Z Zmaji se je uspel prebiti vse do finalnega niza državnega prvenstva, kjer pa so ljubljanski košarkarji klonili proti Koper Primorski po treh tekmah. Trenutno Zdovc deluje v pariških Metropolitansih, s Parižani pa si je že uspel zagotoviti mesto v drugem delu 7DAYS EuroCupa.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji