Novica
13.12.2023

Poklon legendam: Jurij Zdovc

Svoj rojstni dan v sredo slavi eden od najboljših slovenskih košarkarjev in trenerjev vseh časov, Jurij Zdovc. Slednji je pustil velik pečat, tako v dresu ljubljanskega kluba, kot tudi v dresu jugoslovanske in slovenske reprezentance. Izjemni košarkar in trener Jurij ‘Jure’ Zdovc je bil rojen 13. decembra 1966 v Mariboru, prihaja pa iz Slovenskih Konjic. … Continued

Svoj rojstni dan v sredo slavi eden od najboljših slovenskih košarkarjev in trenerjev vseh časov, Jurij Zdovc. Slednji je pustil velik pečat, tako v dresu ljubljanskega kluba, kot tudi v dresu jugoslovanske in slovenske reprezentance.

Izjemni košarkar in trener Jurij ‘Jure’ Zdovc je bil rojen 13. decembra 1966 v Mariboru, prihaja pa iz Slovenskih Konjic. Svojo, skoraj dve desetletji trajajočo igralsko kariero je začel v dresu tedanje Smelt Olimpije leta 1984, za Zmaje pa je igral v kar treh različnih obdobjih. Prvega je sklenil leta 1991, nato pa se je v Ljubljano vrnil leta 1998 in tu ostal do leta 2000. Po kratki grški epizodi, se je leta 2001 vrnil v tedanjo Union Olimpijo, jo zapustil leto kasneje, in se po kratkem obdobju v Slovanu upokojil v dresu Splita.

Zdovčev doprinos k zgodovini ljubljanskega kluba, pa naj govorimo o času, ko je nosil dres takratne Smelt Olimpije, kasnejše Union Olimpije, ali pa, ko je kot glavni trener takratne Union Olimpije Zmaje vodil med najboljših 16 ekip evroligaške konkurence.

Pa ne le trener in igralec – Jure Zdovc je bil v sezoni 2006/07 tudi športni direktor ljubljanskega kluba.

Z ekipo iz Stožic je Zdovc dosegel številne uspehe – kot igralec je dvakrat osvojil naslov državnega, trikrat naslov slovenskega pokalnega prvaka, hkrati pa je leta 2002 osvojil tudi naslov prvaka Lige ABA in bil izbran za najkoristnejšega košarkarja zaključnega turnirja Lige ABA. Med letoma 2009 in 2011 je kot glavni trener Zmajev enkrat osvojil naslov državnega, trikrat pa naslov pokalnega prvaka.

Svoj pečat kot igralec je Zdovc pustil tudi v dresih jugoslovanske in slovenske reprezentance. Medtem, ko je za reprezentanco nekdanje skupne države odigral 83 tekem in leta 1990 osvojil naslov svetovnega prvaka, leta 1988 naslov olimpijskega podprvaka ter dva naslova evropskega prvaka (1989, 1991), je za Slovenijo zbral 57 nastopov, zaigral pa na prvih štirih velikih tekmovanjih, ki se jih je slovenska reprezentanca udeležila.

Zagotovo je omembe vredno tudi dejstvo, da je Zdovc leta 1993 kot član francoskega Limogesa osvojil naslov prvaka Evrolige. Zdovc je bil uvrščen v najboljšo peterko zaključnega turnirja, na finalni tekmi z italijanskim Bennetonom pa je v 34 minutah zbral devet točk in tri podaje.

Trenersko pot je Zdovc kot pomočnik glavnega trenerja začel na klopi novomeške Krke leta 2003, še isto leto pa je nato sledila selitev v Split, kjer je prvič deloval kot glavni trener in že v svoji prvi sezoni tudi osvojil naslov hrvaškega pokalnega prvaka. Pot na klopi ga je vodila v številne ekipe, v dveh različnih obdobjih je bil tudi selektor slovenske reprezentance, s katero je na EuroBasketu 2009 tekmovanje zaključil na četrtem mestu, to pa je vse do leta 2017, ko je Slovenija postala evropski prvak, veljalo za največji uspeh slovenske košarke.

Kot glavni trener je Jure Zdovc v Sloveniji nazadnje deloval pri takratni Petrol Olimpiji, še prej pa pri zagrebški Cedeviti, s katero je v sezoni 2017/18 postal hrvaški državni in pokalni prvak. Z Zmaji se je uspel prebiti vse do finalnega niza državnega prvenstva, kjer pa so ljubljanski košarkarji klonili proti Koper Primorski po treh tekmah. Leta 2021 je Zdovca doletela izjemna čast, saj je bil kot drugi Slovenec sprejel v Fibin Hram slavnih.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji