Novica
17.09.2023

Poklon legendam: Dušan Hauptman

Dušan Hauptman je eden izmed največjih košarkarjev Cedevite Olimpije vseh časov, v dresu Zmajev pa je spisal pomembna poglavje zgodovine ljubljanskega kluba. Popularni ‘Dule Trica’ bo v nedeljo dopolnil 63 let. Eden od najbolj legendarnih košarkarjev Cedevite Olimpije je bil na današnji dan pred 63 leti rojen v Litiji, ki je nikoli ni zapustil, tudi … Continued

Dušan Hauptman je eden izmed največjih košarkarjev Cedevite Olimpije vseh časov, v dresu Zmajev pa je spisal pomembna poglavje zgodovine ljubljanskega kluba. Popularni ‘Dule Trica’ bo v nedeljo dopolnil 63 let.

Eden od najbolj legendarnih košarkarjev Cedevite Olimpije je bil na današnji dan pred 63 leti rojen v Litiji, ki je nikoli ni zapustil, tudi v času igranja v Ljubljani. Pri Zmajih je Hauptman preživel skoraj dve desetletji kot košarkar, nato pa je še pet let delal kot športni direktor in trener ekip mlajših starostnih kategorij.

Kaj sploh zapisati ob košarkarju, kot je Hauptman, ki bo za vedno ostal zapisan med največje košarkarje, ne le Cedevite Olimpije, temveč tudi slovenske košarke? Kot kapetan je Zmaje popeljal do naslova evropskega pokalnega prvaka leta 1994 v Lozani, tri leta pozneje pa je bil z ljubljanskim klubom na zaključnem turnirju četverice takratne Evrolige v Rimu tretji.

Ob omembi imena Dušan Hauptman zagotovo vsak najprej pomisli na popolni met, ki je vrsto let rešetal mrežice tekmecev ljubljanskih košarkarjev. Naslednja misel je seveda majica pod dresom, ki jo je sčasoma zaradi prepovedi moral nehal nositi, a mu je prinašala srečo. Tretja pa je seveda legendarna števila deset, ki jo je Dušan nosil na svojem dresu.

V Ljubljano se je Hauptman iz Celja preselil leta 1982, vendar pa od samega začetka ni veljal za izrazitega strelca. V svojih prvih letih v dresu Zmajev je v igro prihajal predvsem zato, da je ustavljal najboljšega igralca nasprotnega moštva. Z leti je njegov status v ekipi rastel in kmalu se je celotna igra Ljubljančanov začela vrteti okoli njega. Veljalo je, da je z leti postajal le boljši, in tudi v 90. letih prejšnjega stoletja je bil še naprej strah in trepet tekmecev ljubljanskega moštva.

Od igranja košarke se je Hauptman poslovil 9. septembra 1998 v Tivoliju proti Ciboni. Kot trener se je kasneje preizkusil tudi v Kopru, Zagorju in Šoštanju.

V tekmovalni sezoni 2022/23 je Cedevita Olimpija slavnostno upokojila dres Dušana Hauptmana s številko 10, ki je v dresu Zmajev ne bo nosil nihče več. Hauptman se je tako pod stropom Stožic pridružil Ivu Daneuu in Marku Miliću.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji