Novica
26.12.2023

NLB napoved tekme: V Rigi s Prometejem za ohranitev upanja po končnici

Košarkarji Cedevite Olimpije se bodo v sredo ob 18.00 po slovenskem času v Areni Riga na obračunu 13. kola rednega dela BKT EuroCupa udarili z ukrajinskim Prometejem. Za ohranitev majhnih teoretičnih možnosti za preboj v končnico Zmaji v Rigi nujno potrebujejo zmago, Prometeju pa se bodo zoperstavili v zdesetkani zasedbi. Pred ljubljansko Cedevito Olimpijo je … Continued

Košarkarji Cedevite Olimpije se bodo v sredo ob 18.00 po slovenskem času v Areni Riga na obračunu 13. kola rednega dela BKT EuroCupa udarili z ukrajinskim Prometejem. Za ohranitev majhnih teoretičnih možnosti za preboj v končnico Zmaji v Rigi nujno potrebujejo zmago, Prometeju pa se bodo zoperstavili v zdesetkani zasedbi.

Pred ljubljansko Cedevito Olimpijo je pomembno gostovanje, ki bo odločalo o usodi Zmajev v rednem delu BKT EuroCupa. V sredo ob 18.00 po slovenskem času se bodo slovenski prvaki v Areni Riga na obračunu 13. kola rednega dela Evropskega pokala pomerili z ukrajinskim Prometejem. Izbranci glavnega trenerja Simoneja Pianigianija za ohranitev teoretičnih možnosti za preboj v končnico nujno potrebujejo zmago, v primeru poraza pa možnosti za preboj med najboljših 12 ekip tekmovanja ne bo več.

Članska zasedba se je v Rigo odpravila v nekoliko spremenjeni zasedbi. Na pot se niso odpravili DJ Stewart, Luka Ščuka, oba sta zbolela, Aleksander Šaškov, ki po poškodbi še vedno ni nared za igro, a bo tokrat odsoten tudi zaradi administrativnih razlogov, Jaka Klobučar, ki ima težave z bolečinami v hrbtu, ter Amadou Sow, ki do zaključka sezone zaradi poškodbe kolena ne bo več stopil na parket. Ekipi se bodo tako za tekmo s Prometejem priključili košarkarji mladinske ekipe, Vukašin Todorović, Alej Kump in Filip Horvat.


IZJAVI PRED TEKMO:

“Čeprav smo v EuroCupu še brez zmage, smo že večkrat izpostavili, da se bomo borili do zadnje tekme. Na tekmah večji del tekme igramo na enakem nivoju, obenem pa se v regionalni ligi borimo za najvišja mesta. Žal tekma za nas znova prihaja v neugodnem trenutku, saj smo ostali še brez dveh igralcev. Zaigrali bomo brez DJ Stewarta in Luke Ščuke, ki sta bolna, in ne moreta odpotovati z nami, zato se bomo predstavili s sedmimi igralci članske zasedbe in tremi igralci mladinske ekipe. Ne glede na vse, bomo dali vse od sebe. Prometej je zelo dobra ekipa, ki rada igra hitro košarko, mi pa bomo morali z limitiranim številom igralcev prikazati čim boljšo predstavo,” je pred tekmo s Prometejem povedal glavni trener Cedevite Olimpije, Simone Pianiginani.

“Pred nami je še ena preizkušnja v Evropskem pokalu, na katero se zaradi težav odpravljamo v spremenjeni zasedbi. V Rigi bomo skušali prikazati dobro predstavo, nasproti pa nam bo stala ekipa, ki je precej spremenila sestavo moštva v primerjavi s prvo tekmo. Naši tekmeci igrajo hitro košarko. Morali se bomo boriti po naših najboljših močeh, dati vse od sebe, obenem pa skušali priti do zmage na gostujočem igrišču,” je pred tekmo v Rigi povedal Nikola Radičević. Slednji se je uspešno vrnil na parket po poškodbi, po tem, ko se proti Joventutu in Krki ni vpisal med strelce, pa je proti Bešiktašu v statistiko vpisal štiri točke, e skok in eno asistenco v malo manj kot devetih minutah, ki jih je preživel na parketu, proti Ciboni pa je v malo več kot 13 minutah dosegel šest točk, in prav tako zbral en skok in eno asistenco.


BKT EUROCUP, 13. KOLO REDNEGA DELA SEZONE 2023/24

Arena Riga (Riga, Latvija), sreda, 27. december, ob 19.00 (18.00 SLO):
PROMETEY SLOBOZHANSKE – CEDEVITA OLIMPIJA (TV prenos na Šport TV 1)


NAPOVED TEKME:

Zmaji v sezoni 2023/24 v Evropskem pokalu še vedno niso uspeli najti poti do zmage, skupaj z zaključkom tekmovalne sezone 2022/23 pa na evropskih tekmah slasti zmage niso okusili že na 17 zaporednih tekmah. V 12. kolu je v Stožicah gostoval Bešiktaš, po začetnem vodstvu turškega moštva pa so Zmaji na parketu vzpostavili ravnotežje in bili večkrat tudi v rezultatski prednosti, nazadnje v tretji četrtini (61:60). Sledil je niz 16:4, s katerim so si Turki priigrali prednost, ki je nato niso več izpustili iz rok, semafor v Stožicah pa je po 40 minutah kazal 88:83 v korist Bešiktaša. Pri Cedeviti Olimpiji je Karlo Matković dosegel 22 točk, Justin Cobbs je v statistiko vpisal 19 točk, DJ Stewart 16, Jaka Blažič pa 11.

Na zmagovalne tirnice so se Zmaji znova vrnili v petek v Hali Tivoli proti Ciboni (93:91), kjer so praktično celotno tekmo nadzorovali potek igre na parketu, v zadnjih petih minutah pa tudi vzdržali nalet zagrebške ekipe, ki je uspela nadoknaditi 12 točk zaostanka iz začetka zadnje četrtine in uspela malo manj kot dve minuti do konca rezultat poravnati na 82:82. Za zmago so nato poskrbeli Matković in Rok Radović, na črti prostih metov pa sta mirne živce zadržala tudi Cobbs in Blažič. Slednji je s 25 točkami, sedmimi asistencami in petimi skoki prikazal svojo najboljšo predstavo na regionalni sceni v tej sezoni, Cobbs je dosegel 20 točk, Stewart 14, Matković pa 12.

Po 12 odigranih tekmah v rednem delu sezone je Prometej trenutno pri izkupičku šestih zmag in šestih porazov. Zadnjega je ukrajinski kolektiv doživel v 12. kolu, ko je gostoval v Londonu, 25 sekund pred koncem zadnje četrtine vodil z 88:83, nato pa so Lionsi odgovorili s silovitim naletom, odločilno trojko za zmago Levov z 89:88 pa je sedem sekund pred koncem dosegel Sam Dekker. Najbolj razigrana v vrstah Prometeja sta bila Caleb Agada s 25 in Ronald March s 24 točkami. Pred porazom v Londonu je Prometej zmago slavil na štirih od zadnjih petih tekem v Evropskem pokalu.

Zaradi razmer v Ukrajini Prometej še drugo sezono zapored nastopa v tekmovanju, ki združuje latvijske in estonske klube, po 13 odigranih tekmah pa je trenutno pri izkupičku 12 zmag in enega poraza. Pogled na izkupiček zmag in porazov Prometeja od 10. novembra dalje, v kolikor v obzir vzamemo prej omenjeno tekmovanje in Evropski pokal, je izjemen, saj je ukrajinska ekipa na 24 tekmah doživela le dva poraza, proti Londonu v 12. kolu EuroCupa in proti Joventutu v devetem kolu Evropskega pokala. Na zadnji preizkušnji v latvijsko-estonski ligi je Prometej visoko, z 91:71, premagal ekipo Valmiera Glass. Nekdanji Zmaj Issuf Sanon je zabelestel s 26 točkami in osmimi skoki, sledila pa sta Ondrej Balvin s 16 točkami in 10 skoki, ter Rob Gray z 11 točkami in petimi asistencami.

Cedevita Olimpija in Prometej sta se v Evropskem pokalu pomerila trikrat, vse tri zmage pa so pripadle ukrajinskemu kolektivu. Nazadnje sta si moštvi nasproti stali 25. oktobra v četrtem kolu rednega dela, v Stožicah pa je bil Prometej boljši z rezultatom 90:83. Osem minut pred koncem zadnje četrtine je Karlo Matković Zmaje približal na 70:72, nekaj trenutkov kasneje pa je Jaka Blažič poskrbel, da je semafor v stoženski dvorani kazal 72:75. Ukrajinska ekipa je odgovorila z nizom sedmih zaporednih točk, navkljub poskusom, da se znova vrnejo v igro, pa Zmajem žal ni uspelo znova ujeti priključka. Pri Cedeviti Olimpiji je Karlo Matković dosegel 18 točk, DJ Stewart jih je dal 17, Klemen Prepelič 16, Jaka Blažič pa 15. V vrstah Prometeja je bil najboljši strelec Ronald March z 20 točkami, sledili so Marcus Keene z 12, Ondrej Balvin z 11 in Ivan Tkachenko z 10.


LESTVICA

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji