Novica
14.10.2021

Miloš Kosec, začetnik košarke v Ljubljani

Gimnazijci v Ljubljani so svoje prve košarkarske korake napravili pod budnim očesom športnega in košarkarskega strokovnjaka, Miloša Kosca. Slednji je na ljubljanskih gimnazijah poučeval fizkulturo, in začel počasi utirati pot za, takrat malo znano igro, košarko. Miloš Kosec je bil rojen 19. septembra 1917 v vasi Bučka na Dolenjskem, žal pa že vrsto let ni … Continued

Gimnazijci v Ljubljani so svoje prve košarkarske korake napravili pod budnim očesom športnega in košarkarskega strokovnjaka, Miloša Kosca. Slednji je na ljubljanskih gimnazijah poučeval fizkulturo, in začel počasi utirati pot za, takrat malo znano igro, košarko.

Miloš Kosec je bil rojen 19. septembra 1917 v vasi Bučka na Dolenjskem, žal pa že vrsto let ni več z nami, saj je preminil 21. maja 1996, bil pa je eden od začetnikov košarke v Sloveniji. Pred drugo svetovno vojno je bil izjemen športnik, ravno zato pa se je tudi odločil za študij telesne vzgoje. Nad košarko se je Kosec navdušil na takratni Višji šoli za telesno vzgojo v Beogradu.

Med vojno je bil celo del specialne enote angleške vojske, v Ljubljani pa je učil telesno vzgojo na I. gimnaziji. Takrat je Kosec počel praktično vse, bil je namreč košarkar, trener, glavni organizator in vodja prve generacije ljubljanskih košarkarjev. Tedanje vodstvo FD Svoboda je precej navdušil za košarko, FD Svoboda pa jo je tudi uvrstila med svoje sekcije. Kosec je poleg trenerja postal tudi načelnik košarkarske sekcije.

Po letu 1950 je opustil aktivno igranje košarke, posvetil pa se je le sojenju. Kasneje je začel igrati tudi odbojko, bil pa je tudi član državne reprezentance in ima največ zaslug za razvoj odbojke v Ljubljani.

Povzeto po knjigi: Mik Pavlovič: Vedno na vrhu in med prvimi.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji