Košarka. Ljubljana. Olimpija. Tri besede, ki so bile povezane že od konca druge svetovne vojne. Cedevita Olimpija (in pred tem Smelt, Union … Olimpija) je bila sinonim za košarko ne le v svoji domovini Sloveniji, ampak tudi v Evropi nasploh. Polna dvorana in odlični rezultati, do leta 2012 smo lahko videli najboljša leta kluba. A kot mnogi klubi pred njimi, so se znašli v finančnih težavah, prenehali biti konkurenčni in sezona za sezono je dvorana postajala manj obiskana. Ob koncu sezone 2018/19 se je v prestolnici Slovenije zgodilo nekaj velikega. Napovedano združevanje KK Petrol Olimpija Ljubljana in KK Cedevita Zagreb v en klub, KK Cedevita Olimpija, se je uresničilo v ponedeljek, 8. julija 2019, ko sta skupščini obeh klubov potrdili združitev ljubljanskega in zagrebškega kluba.

Finančno gledano je Košarkarski klub Cedevita Olimpija od združitve leta 2019 zelo vzdržen projekt. Kljub temu rezultati na košarkarskem igrišču še vedno ne dosegajo pričakovanj, še posebej ne pri navijačih. Eden od razlogov za stagnacijo je zagotovo pandemija Covid-19 in nedavna inflacija, vendar so tudi drugi razlogi, zakaj klub težko vzpostavi stik z družbo in napolni dvorano, kar vse vodi v nizko udeležbo na tekmah (z redkimi izjemami), negativna mnenja o prihodnosti kluba in zastoj pri iskanju identitete kluba.

.: PROBLEMATIKA:

KK Cedevita Olimpija kot košarkarski klub nenehno deluje na razvoju družbe in športa v Sloveniji. Cilj kluba je vsakodnevno prispevati k skupnosti in športu ter povečati zanimanje družbe za košarko in športne dogodke. Šport pa je nepredvidljiva panoga, kjer še vedno v večini šteje samo rezultat. Slednji je vplival tudi na obisk tekem in javno mnenje o Zmajih, ki z izjemo sezone 2021/22, niso popolnoma upravičili rezultatskih pričakovanj.

Posledično se postavlja vprašanje integracije kluba v družbo, splošne izpostavljenosti posamezniku, skupnosti in medijem ter dojemanja Cedevite Olimpije na splošno. Ta problematika prinaša številne izzive, kot so povečanje obiska tekem (povečanje prodaje vstopnic, ustvarjanje boljše izkušnje in vzdušja), nenehno spremljanje kluba, njegovih rezultatov in delovanja. S tem natečajem želimo preučiti naše delovanje in postati boljši ter nadaljevati kakovostno služenje družbi in športu.

.: CILJ NATEČAJA:

Kaj pričakujemo od tebe oz. tvoje ekipe?

Cilj kluba je predvsem povečanje števila obiskovalcev na tekmah, ozaveščanje skupnosti o klubu ter njegova integracija in splošnega zanimanja za košarko in šport. Tvoja/vaša naloga bo izdelati načrt pozicioniranja kluba v družbi, povečanja obiskanosti tekem in gledanosti. Prav tako se postavlja vprašanje, kako ustvariti občutek pripadnosti klubu (tudi ob porazih) in vzpostaviti lojalnost do Cedevite Olimpije v prihodnosti. Oblika načrta in način reševanja problematike nista omejena.

Pozicioniranje kluba v družbi:

 • Ozaveščenost družbe o klubu (uspehi, akcije, ponudbe).
 • Kako biti prepoznaven izven športne domene (košarke).
 • Kaj bi KK Cedevita Olimpija lahko ponudila poleg košarke, da bi pritegnila posameznika/e?
 • Ustvarjanje pripadnosti do kluba (razvoj programa zvestobe).
 • Povečanje zanimanja za klub in košarko – predvsem med mladimi.
 • Integracija kluba v družbo in izboljšanje pozitivnega mnenja.
 • Kako dodatno prispevati k razvoju mesta/družbe – nadgradnja naših družbeno odgovornih projektov.
 • Razvoj obstoječe infrastrukture kluba (dvorane) ter možni drugi športni objekti (preko skladov, subvencij, javno-zasebnega partnerstva, sponzorstva in podobno).
 • Najti način diferenciacije od drugih športnih klubov/zabavnih vsebin v mestu (kino, gledališče, lokali, restavracije in podobno).

Obiskanost tekem in povečanje gledanosti:

 • Kako pridobiti nove gledalce (izboljšanje vzdušja na tekmah, želja po gledanju športa itd.) in s tem povečati prihodke od prodaje vstopnic.
 • Definiranje marketinških aktivnosti, komunikacijskih kanalov, uporabe sodobnih tehnologij, družbenih omrežij itd.
 • Razviti načrt za različne družbene skupine (ciljne skupine/diverzifikacija gledalcev).
 • Povečanje gledanosti tekem preko drugih kanalov.

Ni nujno, da se omejite na zgoraj navedene cilje (možno je identificirati nove), niti ni treba ponuditi rešitev vsakega zgoraj navedenega problema. Kljub odprtemu formatu in načinu reševanja problematike naj bo načrt izdelan v realnih finančnih/poslovnih okvirih KK Cedevita Olimpija. Za izdelavo načrta je priporočljivo preučiti trenutno stanje kluba (ozaveščenost, gledanost, skupine obiskovalcev in segmenti, prodaja), košarke in športa v Sloveniji in tujini.

.: KDO LAHKO SODELUJE:

Na natečaju lahko sodelujejo le polnoletne osebe s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji, ki so obenem davčni rezidenti Republike Slovenije. Posamezniki morajo imeti status študenta na katerikoli univerzitetni ali višješolski izobraževalni instituciji v Republiki Sloveniji.

Na natečaju ne smejo sodelovati zaposleni v Košarkarskem klubu Cedevita Olimpija, ter njihovi ožji družinski člani, ter vse pravne in fizične osebe, ki sodelujejo pri organizaciji nagradne igre.

Tekmovalci lahko sodelujejo v natečaju na dva načina (natečaj ni ločen za posameznike in ekipe – skupen natečaj):

 • Kot posameznik.
 • Kot ekipa, ki jo lahko sestavlja od 2 do 4 članov (registracijo opravi predstavnik ekipe). V posameznih ekipah lahko člani prihajajo iz različnih univerz/šol/višjih strokovnih šol.

.: PRIJAVA:

Za prijavo je potrebno izpolniti spodnji obrazec najkasneje do 15. marca, do 23:59 ure. Finalisti bodo morali pred finalnim dogodkov predložiti tudi dokazilo o veljavnem študentskem statusu/dokazilo o šolanju in scan osebnega dokumenta.

PRIJAVE ZA ZMAJEV NATEČAJ V SEZONI 2023/24 SO ZAKLJUČENE.

Za dodatne informacije pišite na e-mail naslov samo.gabersek@cedevita.olimpija.com.

.: ČASOVNICA:

 • 1. marec 2024 – Začetek natečaja – Vaša prijava preko obrazca in e-maila.
 • 15. marec 2024 – Konec prijav – Obvestilo Cedevite Olimpije vsem udeležencem preko e-maila in socialnih omrežij.
 • 15. april 2024 – Oddaja rešitev – Vaša oddaja rešitve preko e-maila.
 • 26. april 2024 – Objava finalistov (5 finalistov) – Objava finalistov s strani Cedevite Olimpije vsem udeležencem preko e-maila in družbenih omrežij.
 • 6. maj 2024 – Predstavitev rešitev pred komisijo – zaprt dogodek v živo
 • Prva domača polfinalna tekma lige ABA (v primeru, da se Cedevita Olimpija ne uvrsti v polfinale Lige ABA, bo razglasitev na tekmi državnega prvenstva) – Razglasitev zmagovalca  – Med polčasom tekme.

.: ODDAJA REŠITVE IN RAZGLASITEV ZMAGOVALCEV:

Oddaja rešitve in finalisti

Rok oddaje končne rešitve je 15. april, do 23:59 ure. Rešitev oddate preko e-maila info@cedevita.olimpija.com (v primeru ekipe, rešitev odda samo vodja). Rešitev pripravite v PDF obliki, v zadevo napišete IME EKIPE/IME POSAMEZNIKA_ZMAJEV NATEČAJ_REŠITEV.

Vse naloge bodo pregledane s strani Kluba, ki bo izbral 5 finalistov, ki bodo svoje delo nato predstavili komisiji. Kriteriji za ocenjevanje bodo: vsebina rešitve, finančna realizacija, logistična realizacija. Seznam finalistov bo objavljen 26.4.2024 na spletni strani kluba, vseh družbenih omrežjih ter preko elektronskega naslova info@cedevita.olimpija.com (klub si pridržuje pravico spremembe datuma razglasitve finalistov, v primeru velikega števila oddanih rešitev).

Finalisti bodo nato predstavili svojo rešitev pred komisijo v živo, 6. maja, 2024. Predstavitev rešitev bo zaprta za javnost. Vsaka ekipa/posameznik bo imel 30 minut za predstavitev in 10 minut za vprašanja komisije.

Razglasitev zmagovalcev se bo odvila med polčasom na prvi domači polfinalni tekmi končnice Lige ABA, ki bo med 9. majem 2024 in 12. majem 2024 (končni datum in ura podelitve bosta pravočasno komunicirana s finalisti. Klub se bo prilagodil na datumski spored Lige ABA oziroma Lige Nova KBM; v primeru, če se KK Cedevita Olimpija ne uvrsti v polfinale Lige ABA).

Na končni dogodek (tekmo) so vabljeni tudi vsi ostali, ki so sodelovali v natečaju (v primeru Lige ABA, organizator ne zagotovi brezplačnih vstopnic). Ob enem vsi tekmovalci prejmejo tudi certifikat o uspešni participacij ter dodatne ugodnosti. Vsem udeležencem bo zagotovljen tudi prost vstop na prvo domačo tekmo EuroCupa v sezoni 2024/25.

Nagrade

 1. Mesto: 2000 EUR, sezonska vstopnica, klubska oprema.
 2. Mesto: 1000 EUR, sezonska vstopnica, klubska oprema.
 3. Mesto: 500 EUR, sezonska vstopnica, klubska oprema.

Izbrali bomo še dodatno rešitev, ki bo prejela simbolično nagrado s strani žirije.

.: KONTAKT:

Za vsa vprašanja se lahko kadarkoli obrnete na: info@cedevita.olimpija.com ali samo.gabersek@cedevita.olimpija.com.

Po zaključku prijav bo KK Cedevita Olimpija organizirala sestanek z vsemi prijavljenimi, kjer bodo lahko slišali podrobnosti o razpisu in postavljali vprašanja v zvezi s problemom in razpisom.

Pred prijavo vas prosimo, da preberete Splošne pogoje natečaja, ki jih najdete TUKAJ.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji