Novica
26.02.2021

Jurica Golemac še naprej na klopi Zmajev

Košarkarski klub Cedevita Olimpija in glavni trener Jurica Golemac, eden izmed najbolj nadarjenih trenerjev v Evropi, sta dosegla dogovor o podaljšanju pogodbe. Na klopi Zmajev bo Golemac ostal vse do konca sezone 2022/23, z možnostjo podaljšanja še za sezono 2023/24. Na trenerski stolček članskega moštva Cedevite Olimpije je Jurica Golemac sedel lanskega januarja. Golemac je … Continued

Košarkarski klub Cedevita Olimpija in glavni trener Jurica Golemac, eden izmed najbolj nadarjenih trenerjev v Evropi, sta dosegla dogovor o podaljšanju pogodbe. Na klopi Zmajev bo Golemac ostal vse do konca sezone 2022/23, z možnostjo podaljšanja še za sezono 2023/24.

Na trenerski stolček članskega moštva Cedevite Olimpije je Jurica Golemac sedel lanskega januarja. Golemac je eden izmed najbolj nadarjenih evropskih košarkarskih strokovnjakov, ki iz sezone v sezone napreduje, skupaj z Zmaji pa mu je v sezoni 2020/21 uspel veliki met, saj lahko slovenski navijači prvič v zgodovini spremljajo boje najboljših 16 moštev evropskega tekmovanja 7DAYS EuroCup. Obenem je Golemac z zasedbo Cedevite Olimpije lanskega septembra poskrbel, da se je naslov superpokalnega prvaka po letu 2017 znova vrnil v stoženske vitrine.

Cedevita Olimpija je z Golemcem podaljšala sodelovanje vse do konca sezone 2022/23, z možnostjo podaljšanja za sezono 2023/24.

Trenersko pot je Jurica Golemac začel leta 2013 v Ciboni kot pomočnik Slavena Rimca. Že v prvem letu je z zagrebškim klubom osvojil naslov Lige ABA. Trenerske izkušnje je pridobival tudi kot pomočnik Eliasa Zourosa v moški članski reprezentanci Gruzije. Kot glavni trener se je prvič preizkusil v šentjurskem Tajfunu in ekipo, po tem ko jo je prevzel, po ne najboljšem začetku sezone, popeljal do končnega osmega mesta v Ligi Nova KBM. Leta 2017 se je Golemac usedel na klop takratne Sixt Primorske, in Koprčane že v prvi sezoni pripeljal do naslova prvaka Pokala Spar, finala Lige ABA 2 in polfinala slovenskega državnega prvenstva.

Prelomna sezona, v kateri je Golemac pokazal vse razkošje svojega trenerskega talenta, pa je bila sezone 2018/19, ko je s koprskimi ‘tigri’ osvojil naslov prvaka Lige ABA 2, naslov slovenskega državnega prvaka, ter pokalni in superpokalni naslov. Tudi sezono 2019/20 je Koper Primorska, začela odlično, pod taktirko Golemca osvojila še drugi zaporedni superpokalni naslov, in vse do razpada ekipe veljala za največje presenečenje nove sezone v Ligi ABA. Po finančnih težavah koprskega kluba, je Golemac 20. decembra 2019 prekinil pogodbo s Koper Primorsko.

Golemac je leta 1997 prišel v Slovenijo, kjer je sprva igral za mlado ekipo Cedevite Olimpije, v svoji karieri pa je na slovenskih tleh branil barve takratne Union Olimpije, Slovana in novomeške Krke. Na mednarodni sceni se je med drugim dokazal v dresih evropskih velikanov, kot so Efes Pilsen, Cibona, Virtus Roma, Panathinaikos in Alba Berlin. Ne gre izpustiti dejstva, da je kot naturalizirani košarkar leta 2009 sodeloval tudi na EuroBasketu na Poljskem in bil s četrtim mestom eden od tvorcev največjega uspeha slovenske članske reprezentančne košarke do leta 2017, ko je Slovenija sedla na evropski košarkarski prestol. Za slovensko izbrano vrsto je zbral 17 uradnih nastopov.

Od profesionalnega igranja košarke se je krilni center poslovil v dresu Krke, kot trener pa se je za zdaj izkazal predvsem s popolno privrženostjo košarki, analitičnostjo, iznajdljivostjo ter trdim in sistematičnem delom, pri katerem čim manj želi prepustiti naključju.

Jurica Golemac
Datum in kraj rojstva: 29. maj 1977 (Zagreb, Hrvaška)
Trenerska kariera: 2013-15: Cibona (pomočnik glavnega trenerja), 2016-17: Tajfun Šentjur, 2017-2019: Sixt/Koper Primorska, 2020: Cedevita Olimpija.
Največji uspehi: prvak Lige ABA 2 (2019), slovenski državni prvak (2019), slovenski pokalni prvak (2018, 2019), slovenski superpokalni prvak (2018, 2019, 2020).

Davor Užbinec, direktor KK Cedevita Olimpija:
»Zelo srečen in zadovoljen sem, da smo dosegli dogovor o podaljšanju pogodbe z glavnim trenerjem Jurico Golemcem. Z Jurico smo se že dlje časa pogovarjali o tej možnosti. Verjamemo, da lahko s skupnimi močmi spišemo zelo uspešno zgodbo. V klubu Jurico vidimo kot nekoga, ki lahko z nami ostane dolgoročno, in vsi skupaj želimo nadaljevati zgodbo, ki smo jo začeli pisati v pretekli sezoni. Ne glede na vse okoliščine, ki nas v zadnjem letu ovirajo, še naprej uspešno delujemo in delamo vse za to, da je naš klub vrhunsko organiziran. Iz dneva v dan napredujemo, verjamem pa, da bomo skupaj rasli iz sezone v sezono. Jurica je izvrsten trener, kar je dokazal že pred prihodom v Cedevito Olimpijo, dejstvo pa je v zadnjem letu dni, odkar je z nami, s svojim uspešnim delom le še podkrepil. Igralci napredujejo iz treninga v trening, ekipa z njim raste, in Jurica se je odlično vklopil v naš in njegov klub, saj ne smemo pozabiti, da je že kot igralec v Ljubljani pustil globok pečat. Z dogovorom o podaljšanju pogodbe smo dokazali to, kar vedno govorimo. Želimo stabilnost in kontinuiteto, ne glede na dobre ali malo slabše rezultate. Verjamem, da se bomo v tekmovalnem in organizacijskem pogledu le še dvigovali, in dosegli vse cilje, ki smo si jih zastavili ob začetku našega projekta.«

Sani Bečirović, športni direktor KK Cedevita Olimpija:
»Izredno zadovoljni smo, da smo uspeli z Jurico doseči dogovor o podaljšanju sodelovanja. Jurica se je že v preteklosti dokazal kot izreden strokovnjak in eden izmed najbolj nadarjenih glavnih trenerjev v Evropi. Brez zadržkov lahko trdimo, da je Jurica trenutno najboljši slovenski košarkarski trener, ob dejstvu, da je še vedno mlad trener, ki lahko iz sezone v sezono le še napreduje, pa verjamemo, da bo naša ekipa rastla skupaj z njim. Rezultati ekip, ki jih je vodil do sedaj, govorijo sami zase, nenazadnje pa je svoje znanje že dokazal tudi na klopi Cedevite Olimpije. Ne glede na to, da je sezona 2020/21 specifična v več pogledih, so vsi igralci sprejeli njegovo filozofijo in sistem igre, na vsaki tekmi in tudi izven parketa pa lahko vidimo, da igralci dihajo drug za drugega, in to je tisto najbolj pomembno. Z Jurico smo zastavili dolgoročno zgodbo, vsi pa vemo, kakšni so naši dolgoročni cilji. Verjamem, da se bomo skupaj z njim veselili mnogih uspehov.«

Navijaška oprema

Uradni adidas dres za sezono 2022/23 - zelen

V trgovino

Majica Cedevita Olimpija 2022 - Siva

V trgovino

Majica Cedevita Olimpija Basketball - zelena

V trgovino

Majica Cedevita Olimpija 2022 - Zelena

V trgovino

Uradni adidas dres za sezono 2022/23 - oranžen

V trgovino

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji