Novica
30.03.2021

Jure Zdovc v Fibinem Hramu slavnih

Mednarodna košarkarska zveza oz. FIBA je v torek predstavila seznam košarkarjev in trenerjev razreda 2020, ki bodo letos, natančneje 1. aprila, sprejeti v Hram slavnih. Ivu Daneu se bo, kot drugi Slovenec, pridružil nekdanji igralec in trener KK Cedevita Olimpija, Jure Zdovc, ki sodi med najboljše in najuspešnejše slovenske in evropske košarkarje. Jureta Zdovca, nekdanjega … Continued

Mednarodna košarkarska zveza oz. FIBA je v torek predstavila seznam košarkarjev in trenerjev razreda 2020, ki bodo letos, natančneje 1. aprila, sprejeti v Hram slavnih. Ivu Daneu se bo, kot drugi Slovenec, pridružil nekdanji igralec in trener KK Cedevita Olimpija, Jure Zdovc, ki sodi med najboljše in najuspešnejše slovenske in evropske košarkarje.

Jureta Zdovca, nekdanjega košarkarja in glavnega trenerja najtrofejnejšega košarkarskega kluba v Sloveniji, je zelo težko opisati zgolj v nekaj besedah. Zdovčev doprinos k zgodovini ljubljanskega kluba, pa naj govorimo o času, ko je nosil dres takratne Smelt Olimpije, kasnejše Union Olimpije, ali pa, ko je kot glavni trener takratne Union Olimpije Zmaje vodil med najboljših 16 ekip evroligaške konkurence. Pa ne le trener in igralec – Jure Zdovc je bil v sezoni 2006/07 tudi športni direktor ljubljanskega kluba.

Z ekipo iz Stožic je Zdovc dosegel številne uspehe – kot igralec je dvakrat osvojil naslov državnega, trikrat naslov slovenskega pokalnega prvaka, hkrati pa je leta 2002 osvojil tudi naslov prvaka Lige ABA in bil izbran za najkoristnejšega košarkarja zaključnega turnirja Lige ABA. Med letoma 2009 in 2011 je kot glavni trener Zmajev enkrat osvojil naslov državnega, trikrat pa naslov pokalnega prvaka.

Svoj pečat kot igralec je Zdovc pustil tudi v dresih jugoslovanske in slovenske reprezentance. Medtem, ko je za reprezentanco nekdanje skupne države odigral 83 tekem in leta 1990 osvojil naslov svetovnega prvaka, leta 1988 naslov olimpijskega podprvaka ter dva naslova evropskega prvaka (1989, 1991), je za Slovenijo zbral 57 nastopov, zaigral pa na prvih štirih velikih tekmovanjih, ki se jih je slovenska reprezentanca udeležila.

Zagotovo je omembe vredno tudi dejstvo, da je Zdovc leta 1993 kot član francoskega Limogesa osvojil naslov prvaka Evrolige. Zdovc je bil uvrščen v najboljšo peterko zaključnega turnirja, na finalni tekmi z italijanskim Bennetonom pa je v 34 minutah zbral devet točk in tri podaje.

Trenersko pot je Zdovc kot pomočnik glavnega trenerja začel na klopi novomeške Krke leta 2003, še isto leto pa je nato sledila selitev v Split, kjer je prvič deloval kot glavni trener in že v svoji prvi sezoni tudi osvojil naslov hrvaškega pokalnega prvaka. Pot na klopi ga je vodila v številne ekipe, v dveh različnih obdobjih je bil tudi selektor slovenske reprezentance, s katero je na EuroBasketu 2009 tekmovanje zaključil na četrtem mestu, to pa je vse do leta 2017, ko je Slovenija postala evropski prvak, veljalo za največji uspeh slovenske košarke.

Kot glavni trener Jure Zdovc trenutno deluje v Franciji pri Metropolitansih 92. S francosko ekipo se mu je uspelo prebiti vse do četrtfinala 7DAYS EuroCupa, kjer ga je kasneje izločila Gran Canaria. V Ljubljani je nazadnje deloval pri takratni Petrol Olimpiji, še prej pa pri zagrebški Cedeviti, s katero je v sezoni 2017/18 postal hrvaški državni in pokalni prvak. Z Zmaji se je v sezoni 2018/19 uspel prebiti vse do finalnega niza državnega prvenstva, kjer pa so ljubljanski košarkarji klonili proti Koper Primorski po treh tekmah.

Navijaška oprema

Ženska majica retro napis Cedevita Olimpija

V trgovino

Adidas CORE 19 HOODIE z logotipom

V trgovino

Replika uradnega dresa - Jaka Blažič

V trgovino

Majica Dragon Heart

V trgovino

Adidas ESSENTIALS 3-STRIPES TEE z logotipom

V trgovino
AdidasUradni opremljevalec
KK Cedevita Olimpija
Free deliveryBrezplačna dostava
pri nakupu nad 80 EUR

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji