Novica
04.07.2021

Izjemni Marcus Keene v Zmajevem gnezdu!

Na igralnem položaju organizatorja igre bo lahko glavni trener Cedevite Olimpije Jurica Golemac v prihajajoči tekmovalni sezoni računal na izjemnega strelca, Marcusa Keena, ki je bil v sezoni 2020/21 tudi najboljši strelec Lige VTB, z Kalevom pa je postal zmagovalec državnega prvenstva Estonije in Latvije. Cedevita Olimpija bo lahko v tekmovalni sezoni 2021/22 na položaju … Continued

Na igralnem položaju organizatorja igre bo lahko glavni trener Cedevite Olimpije Jurica Golemac v prihajajoči tekmovalni sezoni računal na izjemnega strelca, Marcusa Keena, ki je bil v sezoni 2020/21 tudi najboljši strelec Lige VTB, z Kalevom pa je postal zmagovalec državnega prvenstva Estonije in Latvije.

Cedevita Olimpija bo lahko v tekmovalni sezoni 2021/22 na položaju organizatorja igre računala na izjemnega, 175 centimetrov visokega Marcusa Keena. Naj vas njegova višina ne preslepi, saj Keene velja za izvrstnega strelca, ki je v minuli sezoni v dresu estonskega Kaleva v Ligi VTB dosegal kar 20,0 točk na tekmo in bil tako najboljši strelec tega močnega tekmovanja. Ob tem je seveda potrebno vzeti v obzir dejstvo, da je Alexey Shved sicer dosegal 23,3 točke na tekmo, a odigral devet tekem manj od Keena.

26-letni Marcus je dokaz, da ljubezen do košarke ne pozna meja. Z oranžnim usnjem se je prvič srečal v San Antoniu, velja pa za najboljšega košarkarja srednje šole Earl Warren, za katero je dosegel več kot 1600 točk. Od leta 2013 do 2015 je svoje šolanje nadaljeval na kolidžu Youngstown State, nato pa se je preselil na Central Michigan, kjer je v sezoni 2016/17 v povprečju dosegal 20,8 točke, 4,9 asistence in 4,1 skoke v 37,6 minutah, ki jih je preživel na parketu.

Pot pa ga ni vodila v Ligo NBA, saj leta 2017 ni bil izbran na naboru za najmočnejšo ligo na svetu. Svojo profesionalno košarkarsko kariero je tako začel v drugi italijanski ligi, pri Cagliariju, kjer je v povprečju beležil 18,5 točke na tekmo. Sledila je selitev v malček bolj eksotične dežele, v Aziji pa je Keene preživel kar tri leta. Na Tajskem je zaigral v dresu moštva Mono Vampire, decembra 2018 pa se je vrnil v Združene države Amerike, in sicer v Memphis k ekipi Memphis Hustle, in v G-League na 25 tekmah v povprečju dosegal 8,2 točki, 2,8 asistence in 2,3 skoke na obračun.

Marca 2019 je sledila selitev v Egis, ki nastopa v Korejski ligi, ob koncu leta pa se je preselil v Tajvan, k Yulonu. Zanimivo, tajvansko državno prvenstvo se navkljub pandemiji koronavirusa ni ustavilo, Keene pa je s povprečjem 25,2 točki na tekmo postal najkoristnejši igralec rednega dela sezone.

Pred začetkom tekmovalne sezone 2020/21 je pograbil priložnost in se vrnil v evropsko košarko, oblekel pa je dres estonskega Kaleva. Keene je v Talinu zasijal in v Ligi VTB v povprečju dosegal 20,0 točk, 5,0 asistenc in 3,2 skoke na tekmo, ob tem pa za tri točke metal kar 41,4-odstotno. Ob tem je potrebno omeniti, da je na 13 tekmah dosegel vsaj 20 točk, na treh pa je dosegel oziroma presegel mejo 30 doseženih točk. Zelo dobre predstave je kazal tudi v državnem prvenstvu, v katerem sodelujejo klubi iz Estonije in Latvije, 15,6 točkam je dodajal 4,6 asistence in 3,3 skoke na obračun. Kalev je hkrati postal zmagovalec tekmovanja, v finalu je s 86:75 premagal Rigo. Keene je v 31 minutah igre dosegel 12 točk, sedem asistenc in pet skokov.

Marcus Johnny Rashaan Keene
Datum in kraj rojstva:
6. maj 1995; San Antonio (Teksas, Združene države Amerike)
Višina: 175 cm
Igralni položaj: organizator igre
Kariera: Cagliari Dinamo (Italija; 2017-18), Mono Vampire (Tajska; 2018), Memphis Hustle (Združene države Amerike; 2018-19), Egis (Južna Koreja; 2019), Formosa Dreamers (Tajvan; 2019), Yulon (Tajvan; 2019-20), Kalev/Cramo (Estonija; 2020-21), Cedevita Olimpija (2021).

Sani Bečirović, športni direktor KK Cedevita Olimpija:
»Marcus Keene je igralec, ki je vrsto let ‘letel’ pod radarjem, in se dokazoval izven Evrope, ob prihodu v Ligo VTB pa je zablestel in pokazal razsežnost svojega talenta. Biti najboljši strelec ene od najmočnejših lig v evropski košarki ni mala stvar in veseli smo, da se je odločil, da postane del Cedevite Olimpije. Marcus igra s srcem, želi se dokazati in verjamem, da se bo odlično vklopil v naš sistem igre.«

Jurica Golemac, glavni trener KK Cedevita Olimpija:
»V našo ekipo smo pripeljali igralca, ki smo si ga resnično želeli. Marcus Keene vedno igra na vso moč in zdaj resneje začenja svojo evropsko kariero. Ima izkušnje iz Lige VTB in prepričan sem, da bo naše navijače navdušil, saj gre za izredno eksplozivnega, hitrega in atraktivnega košarkarja. Pripeljali smo igralca, ki nam bo v prihajajoči sezoni v veliko pomoč, hkrati pa ima veliko željo napredovati v svoji igri. Veseli nas, da se nam bo Marcus pridružil v Ljubljani, in v novi sezoni vodil našo igro.«

 

Marcus Keene, igralec KK Cedevita Olimpija:
»Zelo vesel sem, da sem postal del Cedevite Olimpije. Slišal sem veliko lepih stvari o klubu, mestu Ljubljani in Sloveniji, v kateri bom igral. Eno leto na kolidžu sem preživel tudi s Kendrickom Perryjem, ki je moj dober prijatelj, od njega pa sem prejel kar nekaj dobrih informacij. Srečen sem, da mi klub zaupa, in da lahko dam od sebe vse, česar sem zmožen. Želim si zmagovati in v Ljubljano pripeljati čim več naslovov.«

 

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji