Novica
25.06.2021

24 let od izbora Marka Milića na naboru Lige NBA

Sreda, 25. junij 1997, bo za vedno z zlatimi črkami zapisana v zgodovino slovenske in ljubljanske košarke. Na naboru Lige NBA, ki je potekal v Charlottu, je bil namreč kot prvi slovenski košarkar izbran Marko Milić, košarkar takratne Smelt Olimpije. Šest let od osamosvojitve Slovenije, natanko na dan samostojnosti, se je v Severni Karolini pisala … Continued

Sreda, 25. junij 1997, bo za vedno z zlatimi črkami zapisana v zgodovino slovenske in ljubljanske košarke. Na naboru Lige NBA, ki je potekal v Charlottu, je bil namreč kot prvi slovenski košarkar izbran Marko Milić, košarkar takratne Smelt Olimpije.

Šest let od osamosvojitve Slovenije, natanko na dan samostojnosti, se je v Severni Karolini pisala zgodovina slovenske košarke. Na naboru Lige NBA je bil kot 33. po vrsti izbran Marko Milić. Kranjčan je takrat štel 20 let, izbrali pa so ga Philadelphia 76ers.

Pravice do legendarnega košarkarja Cedevite Olimpije je moštvo iz Philadelphie nato odstopilo Phoenix Suns, za katere je Milić 26. novembra 1997 tudi prvič zaigral. V dresu Sonc iz Arizone je debitiral proti New Jerseyju.

»Ob debiju sem bil v transu. Pred 20 tisoč glavo množico mi ni bilo nič jasno. Ko sem prišel na igrišče, sem dobil žogo in šel kar naravnost na koš na polaganje oz. zabijanje. Padel sem na Sama Cassella in ga kar malce objel, ko da bi dal zmagoviti koš, on je pa gledal, kaj se dogaja, saj je bilo okoli 10 točk razlike, zakaj me novinec iz Slovenije objema. Jaz pa čisto iz sebe, ker mi je srce tako močno bilo. Luštno je bilo,« se je prvega nastopa v najmočnejši košarkarski ligi na svetu spominjal Milić.

V Ligi NBA je Milić zaigral na 44 tekmah, v povprečju pa dosegal 2,5 točke, 0,7 skoka in 0,3 podaje na tekmo. Ob tem je iz igre metal 56-odstotno, za tri točke pa kar 42,9-odstotno. Po sezoni 1997/98, ki je bila njegova prva v severnoameriški ligi, se je Milić v času t.i. ‘lock-outa’ na hitro vrnil v Evropo in nosil dres Fenerbahčeja, sledila pa je vrnitev v Phoenix, kjer je v sezoni 1998/99 zaigral na 11 tekmah. Leta 1999 se je Milić nato vrnil v takratno Union Olimpijo, v preostanku svoje kariere pa ni več stopil na parket Lige NBA.

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji