Jurica Golemac

Igralni položaj:

Glavni trener

Državljanstvo:

SLO/HRV

Zgodba:

Trenersko pot je Jurica Golemac začel leta 2013 v Ciboni kot pomočnik Slavena Rimca. Že v prvem letu je z zagrebškim klubom osvojil naslov Lige ABA. Trenerske izkušnje je pridobival tudi kot pomočnik Eliasa Zourosa v moški članski reprezentanci Gruzije. Kot glavni trener se je prvič preizkusil v šentjurskem Tajfunu in ekipo, po tem ko jo je prevzel, po ne najboljšem začetku sezone, popeljal do končnega osmega mesta v Ligi Nova KBM. Leta 2017 se je Golemac usedel na klop takratne Sixt Primorske, in Koprčane že v prvi sezoni pripeljal do naslova prvaka Pokala Spar, finala Lige ABA 2 in polfinala slovenskega državnega prvenstva.

Prelomna sezona, v kateri je Golemac pokazal vse razkošje svojega trenerskega talenta, pa je bila sezone 2018/19, ko je s koprskimi ‘tigri’ osvojil naslov prvaka Lige ABA 2, naslov slovenskega državnega prvaka, ter pokalni in superpokalni naslov. Tudi sezono 2019/20 je, zdaj Koper Primorska, začela odlično, pod taktirko Golemca osvojila še drugi zaporedni superpokalni naslov, in vse do razpada ekipe veljala za največje presenečenje nove sezone v Ligi ABA. Po finančnih težavah koprskega kluba, je Golemac 20. decembra lani prekinil pogodbo s Koper Primorsko, in v januarju 2020 postal glavni trener Cedevite Olimpije.

Golemac je leta 1997 prišel v Slovenijo, kjer je sprva igral za mlado ekipo Cedevite Olimpije, v svoji karieri pa je na slovenskih tleh branil barve takratne Union Olimpije, Slovana in novomeške Krke. Na mednarodni sceni se je med drugim dokazal v dresih evropskih velikanov, kot so Efes Pilsen, Cibona, Virtus Roma, Panathinaikos in Alba Berlin. Ne gre izpustiti dejstva, da je kot naturalizirani košarkar leta 2009 sodeloval tudi na EuroBasketu na Poljskem in bil s četrtim mestom eden od tvorcev največjega uspeha slovenske članske reprezentančne košarke do leta 2017, ko je Slovenija sedla na evropski košarkarski prestol. Za slovensko izbrano vrsto je zbral 17 uradnih nastopov.

Od profesionalnega igranja košarke se je krilni center poslovil v dresu Krke, kot trener pa se je za zdaj izkazal predvsem s popolno privrženostjo košarki, analitičnostjo, iznajdljivostjo ter trdim in sistematičnem delom, pri katerem čim manj želi prepustiti naključju.

V tekmovalni sezoni 2020/21 je Cedevita Olimpija z Jurico Golemcem na klopi osvojila naslov slovenskega državnega prvaka ter slovenskega superpokalnega prvaka.

Ekipa

Navijaška oprema

Uradni adidas dres za sezono 2022/23 - zelen

V trgovino

Majica Cedevita Olimpija 2022 - Siva

V trgovino

Majica Cedevita Olimpija Basketball - zelena

V trgovino

Majica Cedevita Olimpija 2022 - Zelena

V trgovino

Uradni adidas dres za sezono 2022/23 - oranžen

V trgovino

Sponzorji

Mali sponzorji, dobavitelji in partnerji