Zmaji leteli in zbrali kar 61 skokov

V četrtek so si košarkarji Petrol Olimpije z zmago nad Ilirijo zagotovili svoje mesto v Ligi Nova KBM za prvaka. Na poti do uspeha nad ljubljanskimi sosedi pa so Zmaji zbrali kar 61 skokov, kar je svojevrsten rekord zeleno-bele čete.

Moštvo iz Stožic je imelo na četrtkovem ljubljanskem obračunu državnega prvenstva vse niti igre v svojih rokah praktično od začetka do konca tekme. Tako so Zmaji v tretji četrtini svoje vodstvo prvič dvignili nad 20 točk, na koncu pa slavili zanesljivo zmago s 86:65. Z zmago so potrdili svoje mesto med najboljšimi šestimi ekipami državnega prvenstva, to pa je bil tudi glavni cilj prvega dela Lige Nova KBM.

Pogled na statistiko pa razkriva, da so bili košarkarji glavnega trenerja Saše Nikitovića izjemno dominantni v igri pod obema obročema, saj so tekmo sklenili s kar 61 skoki. Ta številka je zaenkrat tudi rekord Lige Nova KBM v tekmovalni sezoni 2018/19, Zmaji pa so zbrali kar 34 skokov več, kot Ilirijani.

V tej statistični prvini je prednjačil Marko Simonović, ki je s 13 skoki postavil svoj nov osebni rekord v dresu Petrol Olimpije, še na četrti tekmi v tej sezoni državnega prvenstva pa mu je uspelo zbrati dvomestno število skokov. Aleksandar Lazić je zbral devet skokov in tako izenačil svoj osebni rekord, Marvin Jones je z osmimi skoki postavil nov osebni rekord, osem skokov pa je zbral tudi Igor Tratnik, ki je bil z 19 točkami v četrtek naš najboljši strelec. Simonović, Lazić, Jones in Tratnik so s skupnimi močmi zbrali več skokov (38), kot celotno moštvo Ilirije (27).

Zanimivo: Prav Ilirija je 15. oktobra 2017 na dvoboju z Rogaško prav tako zbrala 61 skokov, rekord iz sezone poprej pa drži novomeška Krka, prav tako z 61 skoki. Te trije izkupički so najvišji v zadnjih 12 sezonah državnega prvenstva.

Še dve zanimivosti: Od sezone 2000/01 rekord Evrolige po številu zbranih skokov na eni tekmi v svojih rokah držijo košarkarji Prokoma, ki so 13. decembra 2012 proti Sieni zbrali 62 skokov. V Ligi NBA imajo rekord po številu skokov na eni sami tekmi košarkarji Boston Celtics, ki so 24. decembra 1960 proti Detroit Pistons vknjižili kar 109 skokov.