Zdovc: »Vedno manj nas je, a je ravno to to, kar nas dela močnejše«

Glavni trener Jure Zdovc je po tem, ko je člansko ekipo Petrol Olimpije prevzel februarja po zaključku finalnega turnirja Pokala Spar, Zmaje uspel pripeljati vse do velikega finala državnega prvenstva.

Pot do finalnih obračunov s Sixt Primorsko je bila za Petrol Olimpijo vse prej, kot lahka. V drugem delu državnega prvenstva so ljubljanski košarkarji na desetih tekmah zmagali sedemkrat, dva izmed treh porazov pa jim je zadalo prav koprsko moštvo. Skupno sta se Petrol Olimpija in Sixt Primorska v tekmovalni sezoni 2018/19 pomerili šestkrat, Zmaji pa so zmago slavili enkrat, v Stožicah, v začetku novembra. Ljubljančani so v četrtfinalu po treh tekmah izločili Šenčur, nato pa v polfinalu po dveh tekmah še Helios Suns, medtem, ko je Sixt Primorska v obeh serijah, najprej v četrtfinalni z Zlatorogom, nato pa še v polfinalni s Krko, potrebovala le po dve tekmi za preboj v naslednji krog končnice.

Mnogi zato razmišljajo, da je prav Sixt Primorska, ki bo v tej sezoni v finalu državnega prvenstva nastopila prvič, glavna favoritka za osvojitev naslova državnega prvaka. Glavni trener Zeleno-bele čete ne razmišlja podobno.

»Veliko sem razmišljal o tem, kdo je favorit tega finala. Spoštujem in cenim vsako ekipo in vsakega trenerja, a Petrol Olimpija je, že po svojem imenu, vedno favorit. Če Petrol Olimpija izgubi, ne glede na to, s kom, je to najbolj črn scenarij in je narobe praktično vse. Včasih gre zgodba celo tako daleč, da ko Petrol Olimpija zmaga, a ne igra najbolje, je to spet narobe. To je prekletstvo kluba,« je povedal Zdovc, ki je kot glavni trener s takratno Union Olimpijo državni prvak že postal leta 2009. Zato se Konjičan še toliko bolj zaveda bremena, ki ga s seboj nosil Olimpijino ime. »Olimpija mora zmagovati, to se od nje pričakuje. Ko je žoga enkrat v zraku, zame ne obstaja nič drugega, kot zmaga.«

Dejstvo je, da ne glede na potek sezone, obe moštvi finalni niz začenjata iz enakega izhodišča. Petrol Olimpija je pred začetkom finala nekoliko oslabljena, saj bo zaigrala brez kapetana Jana Špana, ki bo zaradi poškodbe sprednje stegenske mišice s parketov odsoten do konca sezone, Luka Šamanić pa je še vedno v Chicagu, kjer se mudi na prikazu talentov pred naborom Lige NBA.

»Poškodbe in odhodi igralcev so nas povezali. Naš seznam igralcev je zadnje čase krajši, a zdi se, da smo zaradi tega močnejši in bolj povezani,« izpostavlja Zdovc. »Za primer vzemimo Erjona Kastratija, ki v tej sezoni ni veliko igral, pa je vedno pridno treniral in bil pozitiven, kljub temu, da je imel velik razlog, da tega ne bi počel. Takoj, ko je dobil priložnost, je svoj odnos prinesel na igrišče. Na drugi polfinalni tekmi je imel statistiko bolj prazno, kljub temu, da je na parketu preživel veliko časa, a za moje pojme je bil prav on naš najboljši igralec.«

Finalni niz se igra na tri dobljene tekme, prva tekma finala pa bo v soboto ob 18.45 v Kopru. Ljubljanski klub je v svoji zgodovini osvojil že 17 naslovov državnega prvaka, Koprčani bodo lovili svojega prvega.

»Šli bomo iz tekme v tekmo. V zadnjem času smo pokazali karakter in ekipni duh, a to se lahko hitro poruši. Zmagati želimo že na prvi tekmi, vemo pa, da to ne bo lahko,« je pred odhodom na slovensko Obalo povedal Zdovc. Ob tem je izpostavil kvaliteto, ki jo premore Sixt Primorska, ki je v tej sezoni že osvojila Ligo ABA 2, slovensko pokalno in superpokalno tekmovanje. »Sixt Primorska je v tej sezoni pokazala veliko in njeni košarkarji igrajo neverjetno. Imajo samozavest, potrebno za zmagovanje tekem, zadevajo takrat, ko je to potrebno, tudi preko roke, kar jim zagotovo daje dodatno moč.«

Finalna serija se bo v Ljubljano preselila v torek, ko se bo Petrol Olimpija s Sixt Primorsko v Stožicah pomerila ob 18.45. Tretja tekma bo prihodnji petek, prav tako, ob 18.45, v Areni Bonifika.