Po tesni in nenavadni končnici brez preobrata v Stožicah

Petrol Olimpija je na drugi tekmi finalnega niza proti Sixt Primorski na domačem parketu v Stožicah utrpela poraz z rezultatom 75:76 in zdaj v finalu zaostaja z 0:2 v zmagah za primorskimi tekmeci. Tretja tekma bo na sporedu v petek.

Po dveh odigranih tekmah finalnega niza Lige Nova KBM Petrol Olimpija za Sixt Primorsko zaostaja za prav toliko zmag. Možnost, da zaostanek po številu zmag znižajo in finale podaljšajo še vsaj za eno tekmo, bodo imeli Zmaji v petek ob 18.45 v koprski Areni Bonifika.

V Stožicah smo bili priča sila zanimivemu obračunu, v katerem smo odgovor na vprašanje zmagovalca dobili šele v zadnjih sekundah tekme. Medtem, ko je Sixt Primorska dvoboj bolje odprla, in na glavni odmor odnesla prednost devetih točk (41:32), so se Ljubljančani v tretji četrtini vrnili v igro in povedli s 53:45. Toda Koprčani jim niso ostali dolžni, in po dveh minutah zadnje četrtine je semafor v Stožicah kazal 65:55 za Sixt Primorsko.

Z zadnjim jurišem so se košarkarji Petrol Olimpije uspeli tri minute pred koncem tekme z zabijanjem Erjona Kastratija najprej približati na 67:69, Marko Jagodić Kuridža in Ivan Marinković pa sta goste z Obale oddaljila na 74:67. Takrat je Roko Badžim najprej položil za 69:74, sledil pa je še met za tri točke Miha Lapornika (72:74). Na drugi strani je Lance Harris po zanimivi sodniški odločitvi, ko so osebno napako dosodili Aleksandru Laziću, zadel dva prosta meta, z enako mero pa je vrnil Badžim in pred zadnjimi 40 sekundami je Sixt Primorska vodila s 76:74.

Harris je za tem zgrešil met za tri točke, prav Američan pa je v naslednjem napadu napravil osebno napako nad Badžimom. Slednji je zadel prvi prosti met, nato pa ga je drugi sodnik tekme Sašo Petek poslal z igrišča zaradi majhne praske, na katero je delivce pravic opozoril Luka Vončina. V igro je Zdovc poslal Dražena Bubniča, ki je drugi prosti met zgrešil, skok je pobral Harris, ki je na drugi strani zgrešil oba prosta meta, časa za met Bubniča preko celotnega igrišča pa je zmanjkalo. Sixt Primorska se je tako veselila zmage s 76:75. Več kot očitno je majhna »tigrova« praska na koncu tudi odločila dvoboj v Stožicah.

V zeleno-beli četi je bil najboljši strelec Roko Badžim, ki je ob 25 točkah, dosegel še štiri podaje. Aleksandar Lazić jih je dodal 13, dvomestna pa sta bila še Domen Lorbek z 11 točkami ter Marvin Jones, ki je dosegel 10 točk in sedem podaj.

Tretja tekma finala bo na sporedu v petek, ko se bosta moštvi ob 18:45 znova pomerili na parketu Arene Bonifika v Kopru.

IZJAVI PO TEKMI:

Jure Zdovc, glavni trener Petrol Olimpije:
»Čestitke Sixt Primorski za zmago. Če želimo premagati naše tekmece, vemo, da potrebujemo vse može, ki oblečejo dres Petrol Olimpije. Glavni cilj je bil, da zaigramo z enako energijo, kot na prvi tekmi v Kopru, kjer je bila naša energija res prava. Zavedam se, da je to nemogoče ponovit v seriji tekem, poznalo pa se je tudi, da nismo bili pravi. Tu govorim o igri v obrambi, v napadu pa bi zagotovo lahko zadeli več odprtih metov. Sixt Primorska vedno kaznuje vsako tvojo napako. Igrati moramo pametno in potrpežljivo, ter sprejemati pametne odločitve. V drugem polčasu smo raven igre dvignili, a poznala se je vsaka menjava igralcev. Imeli smo nalet, pa so ga Koprčani ustavili. Na žalost so tudi pravila igre očitno takšna, in žal mi je, da si te situacije nismo ogledali v posnetku, da je bila namerna osebna napaka Sixt Primorski piskana šele po posredovanju glavnega trenerja, in ne prej. Takšne stvari me motijo. Evidentno je, da nas je premalo. Roko Badžim je odigral fantastično tekmo, toda na parketu je preživel 38 minut, in sprejel tudi nekaj napačnih odločitev. Nimamo nekoga, ki bi na igrišču organiziral našo igro. Na koncu smo zaigrali tudi s štirimi nizkimi košarkarji, prišli do situacije, kjer bi lahko zabeležili zmago, a nam je malo zmanjkalo. Fantom ne zamerim nič. Borijo se, in borili se bomo še naprej.«

Domen Lorbek, igralec Petrol Olimpije:
»Z večino tekme smo lahko zadovoljni. Na določeni točki smo vodili celo z osmimi točkami razlike, nato pa so sledile naše nespametne poteze v napadu, sledila pa je naša namerna osebna napaka, to pa je na koncu tudi spremenilo potek igre. Sixt Primorska se je vrnila v igro, Koprčani so začutili kri. Mi smo lovili rezultat, a na koncu nam je malo zmanjkalo za zmago.«

KONČNICA LIGE NOVA KBM (FINALE)

2. TEKMA

Arena Stožice (Ljubljana), torek, 21. maj:
PETROL OLIMPIJA – SIXT PRIMORSKA 75:76 (18:22, 14:19, 23:17, 20:18) [0:2]*
Petrol Olimpija:
Lapornik 4 (7 skokov in 4 podaje), Badžim 25 (4 podaje), Bubnič 7, Lazić 13, Jones 10 (7 skokov), Lorbek 11, Tomić, Rebec, Radulović, Kastrati 5 (4 skoki), Andolšek Heine, Simonović.
*Izid v zmagah. Igra se na tri dobljene tekme.

STATISTIKA
FOTOGALERIJA

3. TEKMA

Arena Bonifika (Koper), petek, 24. maj, ob 18.45:
SIXT PRIMORSKA – PETROL OLIMPIJA


4. TEKMA*

Arena Stožice (Ljubljana), nedelja, 26. maj, ob 18.45:
PETROL OLIMPIJA – SIXT PRIMORSKA

5. TEKMA**

Arena Bonifika (Koper), torek, 28. maj, ob 18.45:
SIXT PRIMORSKA – PETROL OLIMPIJA
**Morebitni četrta in peta tekma.

Že odigrano:

1. TEKMA

Arena Bonifika (Koper), sobota, 18. maj:
SIXT PRIMORSKA – PETROL OLIMPIJA 79:61 (17:19, 21:16, 19:17, 22:9)
Petrol Olimpija:
Andolšek Heine, Jones 14 (4 skoki), Bubnič 7 (5 skokov), Lazić 8 (7 skokov), Lorbek 6, Simonović, Lapornik 15 (5 skokov), Badžim 7 (5 skokov, 5 podaj), Rebec, Radulović, Kastrati 4, Tomić.

STATISTIKA
FOTOGALERIJA
VEČ O TEKMI