Z nekaj pretresi v končnici do zmage nad Helios Suns

Moštvo Petrol Olimpije je na dvoboju osmega kola Lige Nova KBM za prvaka v Športni dvorani Domžale z 69:63 premagalo Helios Suns.

Ljubljanski košarkarji so napravili odločen korak proti zagotovitvi drugega mesta na lestvici Lige Nova KBM za prvaka, ki prinaša prednost domačega igrišča v izločilnih bojih, vsaj do morebitnega srečanja s Sixt Primorsko. Zmaji so na obračunu osmega kola Lige Nova KBM za prvaka v Domžalah premagali Helios Suns z 69:63, končno drugo mesto na lestvici pa si tako lahko zagotovijo že v soboto, ko ob 17.00 v Halo Tivoli prihajajo Hopsi s Polzele. Spomnimo, na prvem medsebojnem obračunu so Polzeljani slavili zmago s 65:59.

Petrol Olimpija je v Domžalah zaigrala brez Bobana Tomića (poškodba rame), Luke Šamanića (boleča prepona) in Issufa Sanona, na parket pa nista stopila tudi Domen Lorbek (poškodba gležnja) in Bojan Radulović, ki ga prav tako mučijo bolečine v preponi. Z bolečinami v mečni mišici je igro v zadnji četrtini zapustil tudi Jan Špan, za kakšno poškodbo gre, pa bo pokazal četrtkov zdravstveni pregled. Ekipi se je priključil Jernej Andolšek Heine, ki je minuli konec tedna z mladinsko ekipo državno prvenstvo sklenil na tretjem mestu.

Potek srečanja s Helios Suns so ljubljanski košarkarji v svojo korist obrnili v drugi polovici druge četrtine, ko so dosegli sedem zaporednih točk, na katere domačini niso našli odgovora, in na glavni odmor odnesli sedem točk naskoka (33:26). Sredi tretje četrtine je prednost Zmajev prvič poskočila na deset točk (38:28), po tehnični napaki, ki jo je prejel glavni trener domžalskega moštva Dejan Jakara, pa je Jan Špan s prostim metom poskrbel, da je semafor v Športni dvorani Domžale kazal 51:37 v korist Petrol Olimpije. Domžalčani so sicer grozili vse do zadnjih minut tekme, a ljubljanski košarkarji so se na koncu veselili več kot zaslužene zmage, ki so jo potrdili v izdihljajih srečanja po nizu prostih metov na obeh straneh.

Najboljši strelec ljubljanske zasedbe je bil Miha Lapornik, ki se je ustavil pri 19 točkah. Enajst sta jih prispevala Aleksandar Lazić in Roko Badžim. Jan Špan pa je devetim točkam dodal še osem skokov ter šest podaj.

IZJAVA PO TEKMI:

Jure Zdovc, glavni trener Petrol Olimpije:
»Čestitke fantom za zmago, hkrati pa čestitke tudi košarkarjem Helios Suns za dobro predstavo. Vedeli smo, da nas v Domžalah čaka zahtevna tekma, saj smo zaradi poškodb precej omejeni pri izbiri igralcev, kljub temu pa smo uspeli najti nekaj razpoloženih košarkarjev, ki so na koncu z nekaj pretresi dvoboj pripeljali do srečnega konca. Znova smo padli v igri, ko bi morali tekmo prelomiti v svojo korist. Videlo se je, da so bili nekateri košarkarji utrujeni. V zadnji četrtini smo začeli slabše nadzorovati igro v obrambi, kar je precej moteče, saj bi morali v takšnih trenutkih, ko nam v napadu ne steče, stisniti v obrambi. Zaskrbljujoč je tudi slabši začetek tekme, a k sreči domžalska ekipa ni dovolj kvalitetna, da bi to izkoristila, mi pa smo se uspeli vrniti v tekmo, kar nam proti ekipi, sestavljeni iz bolj kvalitetnih košarkarjev, zagotovo ne bi uspelo.«

LIGA NOVA KBM ZA PRVAKA, 8. KOLO

ŠD Domžale (Domžale), sreda, 17. april:
HELIOS SUNS – PETROL OLIMPIJA  63:69 (22:21, 4:12, 9:15, 28:21)
Petrol Olimpija: Špan 9 (8 skokov in 6 podaj), Lapornik 19 (4 skoki), Bubnič 7, Lazić 11 (5 skokov), Jones 3 (5 skokov), Lorbek, Rebec 4, Radulović, Kastrati, Badžim 11, Simonović 5 (6 skokov), Andolšek Heine.

STATISTIKA
FOTOGALERIJA

LESTVICA:

M

Ekipa

Tekme

Zmage

Porazi

Točke

1.

Sixt Primorska

8

8

0

16

2.

Petrol Olimpija

8

5

3

13

3.

Hopsi Polzela

8

4

4

12

4.

Rogaška

8

3

5

11

5.

Krka

8

3

5

11

6.

Helios Suns

8

1

7

9