Utrujenost naredila svoje, Zmaji s +1 na finalni turnir Pokala Spar

Moštvo Petrol Olimpije je na tretji zaporedni tekmi v treh dneh, povratni tekmi četrtfinala Pokala Spar, izgubilo proti Rogaški (79:81), zaradi boljše razlike v danih in prejetih točkah na obeh tekmah (+1) pa so si Zmaji kljub vsemu zagotovili nastop na finalnem turnirju Pokala Spar.

Izjemno naporen ritem treh tekem v treh dneh so košarkarji Petrol Olimpije sklenili s porazom proti Rogaški (79:81), kljub temu pa se je ljubljanski ekipi zaradi višje razlike ob zmagi na prvi tekmi v Rogaški Slatini (+3, 95:92), uspelo prebiti na finalni turnir Pokala Spar.

Na stoženskem parketu smo znova spremljali dva različna polčasa in dve različni predstavi košarkarjev Petrol Olimpije. V prvem polčasu sta razigrane Ljubljančane vodila Miha Lapornik (11) in Erjon Kastrati (10), ki sta skupaj dosegla le devet točk manj, kot jih je v uvodnih 20 minutah igre dosegla Rogaška (30). Do takrat je Petrol Olimpija v svojih rokah že držala prednost z 18 točkami razlike (48:30). Po glavnem odmoru pa je utrujenost zaradi napornega ritma tekem napravila svoje in Slatničani so se z delnim izidom 26:7 v tretji četrtini približali zgolj na točko zaostanka (56:57), v zadnji četrtini pa po zadetem metu za tri točke Marka Pajića prvič prešli v vodstvo (73:71).

Tu se gostje niso ustavili, slabi dve minuti pred koncem tekme je semafor v Stožicah kazal že 81:75 v korist Rogaške, razliko pa sta ob koncu najprej s polaganjem, nato pa še z dvema zadetima prostima metom, zmanjšala Domen Lorbek in Miha Lapornik. V zadnjih trenutkih tekme sta Mirza Sarajlija in Rashun Davis zgrešila meta, ki bi tehtnico v skupnem seštevku točk prevesila na stran Rogaške, kljub temu pa so se preboja na zaključni turnir na koncu veselili košarkarji Petrol Olimpije.

Domen Lorbek, Miha Lapornik in Erjon Kastrati so tekmo sklenili vsak s po 15 točkami, Marko Simonović pa je vknjižil 12 točk in sedem skokov. Tekmo je že v prvem polčasu po poškodbi noge zaključil Jan Špan. Že v sredo bo ljubljanska ekipa znova stopila na parket. Ob 20.30 jih v stoženski lepotici čaka obračun 11. kola Lige prvakov z belgijskim Filou Oostendejem.

IZJAVA PO TEKMI:

Saša Nikitović, glavni trener Petrol Olimpije:
»Nečloveški napor je igrati pet tekem v sedmih dneh. Le dan prej smo igrali proti izrazito atletskemu moštvu Mege Bemax v Ligi ABA. Tokrat smo prvi polčas uspeli odigrati dobro na svežino po celem dnevu brez treninga, ko pa nas je ujela utrujenost, je bilo naše igre konec. Zategnile so se nam tako roke kot noge, meti so bili prekratki, nihče ni želel iti v prodor, ker enostavno ni mogel. Ponavljam, odigrali smo pet tekem v sedmih dneh, trikrat pa smo potovali na tekme. Dvakrat po šest ur, enkrat, do Rogaške Slatine, dve uri. Svojim igralcem čestitam. Pred četrtfinalom sem jim povedal, da se ta serija igra 80 minut in tisti, ki bo boljši po 80 minutah bo napredoval. Ob zadnji minuti odmora sem jim razložil, da ne izgubljamo za pet točk, temveč za dve, in da moramo priti na zaostanek, ki bo nam ustrezal za skok v polfinale. In tako je tudi bilo. Slavili smo preboj na zaključni turnir za točko in to je naša absolutna zmaga. Po vseh naših potovanjih si ti fantje zaslužijo velike čestitke in spoštovanje.«

POKAL SPAR, 2. TEKMA ČETRTFINALA

Arena Stožice (Ljubljana), ponedeljek, 14. januar:
PETROL OLIMPIJA – ROGAŠKA 79:81 (23:11, 25:19, 14:29, 17:22) [95:92]*
Petrol Olimpija:
Lapornik 15 (4 skoki), Lazić 4 (6 skokov), Begić 8, Šamanić, Sanon 4, Lorbek 15, Tratnik 3 (6 skokov), Špan 3, Rebec, Radulović, Kastrati 15 (6 skokov), Simonović 12 (7 skokov).
*Rezultat na prvi tekmi.

STATISTIKA
FOTOGALERIJA

Že odigrano:

ŠD Rogaška Slatina (Rogaška Slatina), ponedeljek, 7. januar:
ROGAŠKA – PETROL OLIMPIJA 92:95 (25:26, 21:17, 19:21, 27:31)

STATISTIKA
FOTOGALERIJA
VEČ O TEKMI