Skupščini potrdili spojitev klubov v KK Cedevita Olimpija Ljubljana

Skupščini KK Petrol Olimpija Ljubljana in KK Cedevita Zagreb sta v ponedeljek, 8. julija 2019, potrdili spojitev dveh klubov v novi klub KK Cedevita Olimpija Ljubljana s sedežem v Ljubljani. Člani skupščine novega kluba so za predsednika KK Cedevita Olimpija Ljubljana izvolili Tomaža Berločnika. Glavni trener ekipe bo hrvaški strokovnjak Slaven Rimac, eden izmed ključnih členov ekipe pa slovenski reprezentant Edo Murić, ki se je pridružil KK Cedevita Olimpija Ljubljana.

Skupščini obeh, do sedaj ločenih klubov, sta potrditi spojitev klubov v enoten, novi in združeni klub KK Cedevita Olimpija Ljubljana.  Na ustanovni seji skupščine novega kluba so člani izvolili upravni odbor kluba KK Cedevita Olimpija Ljubljana, ki ga sestavljajo Igor Mervič, Damjan Kralj, Emil Tedeschi ml., Zoran Stankovič, Jurij Žurej, Enzo Smrekar, Andrej Slapar, Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi.

Skupščina je na svoji konstitutivni seji izvolila Tomaža Berločnika za predsednika kluba KK Cedevita Olimpija Ljubljana, upravni odbor pa je nato izvolil prvega podpredsednika Emila Tedeschija in tri podpredsednike: Damjana Kralja, Igorja Merviča in Andreja Slaparja.  Novi klub ima tudi nadzorni odbor, ki ga sestavljajo predsednik Silvester Zaman ter člana Bojan Župevc in prof. dr. sc. Siniša Petrovič ter disciplinsko komisijo, ki jo sestavljajo predsednik Peter Ješelnik, ter člana Robert Gašparac in Anton Pregelj.

Upravni odbor kluba KK Cedevita Olimpija Ljubljana je potrdil direktorja kluba KK Cedevita Olimpija Ljubljana Davorja Užbinca in športnega direktorja Sanija Bečirovića, in na predlog direktorja ter športnega direktorja imenoval tudi novega glavnega trenerja kluba, ki je postal Slaven Rimac. S tem so zadoščeni vsi pravni pogoji ustanovitve KK Cedevita Olimpija Ljubljana.

KK Cedevita Olimpija Ljubljana bo naslednjo sezono igral na evropskem parketu, v Ligi ABA ter v domačem prvenstvu. Pogovori z igralci že potekajo in ekipa bo znana predvidoma do začetka avgusta. Iz kluba z veseljem sporočajo, da se jim je pridružil Edo Murić, del zlate ekipe slovenske košarkarske pravljice iz leta 2017. Nesporna ostaja zaveza za delo z mladimi košarkarji v obeh mestih, tako v Ljubljani kot v Zagrebu, čemur je namenjen tudi del proračuna novega kluba. Ta je konkurenčnejši in usmerjen k smelim ciljem: razvoj evropske in izjemno konkurenčne košarke, igranje v 7Days EuroCupu ali Evroligi, postati stalni udeleženec končnice regionalne Lige ABA ter ustanovitev ene najpomembnejših šol košarke in valilnice talentov v Evropi.

Predsednik KK Cedevita Olimpija Ljubljana Tomaž Berločnik je ob tem dejal: »Vesel sem, da sta obe skupščini in novi upravni odbor prepoznali to izjemno priložnost, ki jo imamo z novim klubom KK Cedevita Olimpija Ljubljana, ki bo z ustanovitvijo ohranjal tradicijo ljubljanskega kluba. Imamo vse: znanje, dober proračun, srce, močni bazi mladih košarkarjev tako v Ljubljani kot v Zagrebu ter izjemni šoli košarke, močno strokovno in poslovno vodstvo. In predvsem naše zveste navijače. Ekipa, ki jo sestavljajo Davor Užbinec, Sani Bečirović in Slaven Rimac pa bo tista, ki bo dokazala, da srce in dobra, kvalitetna igra, presegata meje, in je tu zaradi ene same stvari, izjemne košarke. Želja vseh je, da bomo v Ljubljani spremljali vrhunske tekme in ekipni duh, ter bili vzor in motivacija mladim košarkarjem, obenem pa pomagali pri razvoju novih, najboljših košarkarjev. Veselim se že prve tekme in vsega, kar nam bo ta nova, združena energija prinesla.«

Slaven Rimac beleži bogato košarkarsko kariero. Svojo košarkarsko pot je začel leta 1989 v Dubravi, sklenil pa jo je leta 2012 v dresu francoskega Pau-Ortheza. V tem času je osemkrat postal hrvaški državni prvak, dvakrat turški državni prvak, osvojil pa je tudi po dva naslova hrvaškega in turškega pokalnega prvaka. Ostrostrelec iz Zagreba je bil leta 1996 član hrvaške članske reprezentance, ki je nastopila na poletnih olimpijskih igrah v Atlanti, leta 1997 pa je zaigral tudi na EuroBasketu, ki je potekal v Španiji. Na trenerski stolček je Rimac prvič sedel leta 2013, ko je prevzel mesto pomočnika glavnega trenerja v hrvaški reprezentanci in zagrebški Ciboni. Prav pri slednji je leta 2013 tudi zasedel mesto glavnega trenerja, in v sezoni 2013/14 osvojil naslov prvaka Lige ABA. Leta 2017 se je kot pomočnik glavnega trenerja Jureta Zdovca preselil k Cedeviti. Tudi tekmovalno sezono 2018/19 je Rimac začel kot pomočnik španskega trenerja Sita Alonsa, poleg tega pa vodil tudi člansko B ekipo zagrebškega kluba, po Špančevem odhodu konec oktobra, pa je zasedel mesto glavnega trenerja in Cedevito popeljal do polfinala Lige ABA, finala hrvaškega državnega prvenstva ter naslova hrvaškega pokalnega prvaka.

Edo Murić je stalni član slovenske moške članske reprezentance, s katero je leta 2017 tudi dosegel največji uspeh v zgodovini slovenskih kolektivnih športov. Slovenija je na EuroBasketu 2017 osvojila naslov evropskega prvaka. Svojo športno pot je Murić začel v ljubljanskih Parkljih, kariera pa ga je nato vodila v novomeško Krko, s katero je med letoma 2010 in 2014 osvojil štiri naslove državnega prvaka, en naslov slovenskega pokalnega prvaka in naslov prvaka EuroChallenge (2011). Sledila je selitev v Beograd k Partizanu NIS, v sezoni 2016/17 pa je nosil dres Banvita. Septembra 2017 je podpisal pogodbo z Anadolu Efesom, klub pa zapustil decembra istega leta. Sezono 2017/18 je sklenil na Poljskem pri Zieloni Gori, s katero je septembra lani prekinil pogodbo in se decembra pridružil moštvu zagrebške Cedevite.