Simonović: Dajemo vse od sebe, da izboljšamo rezultate

Mladi črnogorski košarkar Marko Simonović se je Petrol Olimpiji pridružil pred začetkom tekmovalne sezone 2018/19, z moštvom opravil priprave na novo sezono, nato pa odšel v Italijo, kjer je pred vnovičnim prihodom v Ljubljano ostal do novembra. Že takoj je dokazal, da lahko s svojo nadarjenostjo in visokim košarkarskim inteligenčnim kvocientom moštvu pomaga in ga skupaj s soigralci vodi do novih uspehov, v procesu pa je postal tudi najkoristnejši košarkar šestega kola državnega prvenstva.

Kaj je bil pravzaprav razlog, da ste začeli trenirati košarko?

Košarko sem začel igrati s sedmimi leti, v treniranje pa sta me prepričala moji bratje, saj so tudi oni trenirali košarko. Pridružil sem se jim na treningih v mojem rojstnem mestu, tam sem treniral pet let, nato pa se preselil v Podgorico, od tam pa odšel v Italijo.

Danes je pred vami obračun z Budućnostjo VOLI. Kako razvita je košarka v Črni gori?

Ljudje imajo zelo radi košarko. Črna gora je država, ki, poleg nogometa, živi za košarko, kljub temu pa ta šport ni tako dobro razvit, saj razmere za razvoj mladih košarkarjev niso najboljše. Mnogi igralci posledično zapustijo Črno goro že zelo zgodaj, kot sem to storil tudi sam, saj iščejo boljše pogoje za svoj napredek.

Pred prihodom v Ljubljano ste igrali v Italiji, tudi sezono ste začeli tam. Kakšne so razlike med italijansko in slovensko košarko?

V Italiji, predvsem v Torinu, sem večinoma igral v ekipah mlajših starostnih kategorij. Odkar sem prišel v Slovenijo, se navajam na košarko na članski ravni, v tej konkurenci pa sem prvič zaigral minulo sezono v Sieni. Sezona 2018/19 je tako zame prva prava v članski konkurenci. Borimo se z zelo dobrimi ekipami, košarka je precej bolj fizična.

Ste se že navadili na življenje v Ljubljani? Kako ste se ujeli s soigralci?

Ljubljana je zelo lepo mesto, Petrol Olimpija pa je klub z veliko zgodovino. Tu so odraščali in se razvijali številni igralci, ki jih lahko danes spremljamo v najmočnejših evropskih klubih in klubih v Ligi NBA. Sam sem se Petrol Olimpiji pridružil zaradi velike želje po napredku in dobrem delu. S soigralci smo se zelo dobro ujeli, in čeprav rezultati tega morda ne kažejo, delamo zelo dobro in zavzeto.

Vaš napredek na igrišču je viden iz meseca v mesec. Katere košarkarske segmente morate v tej sezoni še popraviti?

Zagotovo sem v vsem tem času zelo napredoval, predvsem v igri v obrambi. Napravil bom vse, da še naprej napredujem tako, kot sam želim, in kot je to želja vseh v klubu. Želim še bolj napredovati v igri v napadu, predvsem pri igri s hrbtom proti košu.

Imate kakšno sporočilo za navijače?

Zavedamo se, da v tej sezoni nismo izpolnili vseh pričakovanj, ki smo si jih zastavili pred začetkom sezone. Kljub temu si vsi želimo, da nas navijači podpirajo na vsaki tekmi in nam stojijo ob strani, ne glede na vse, saj na vsakem obračunu in hkrati na vsakem treningu dajemo vse od sebe, da izboljšamo rezultate. Navijači so naš šesti igralec in njihova podpora nam zelo veliko pomeni. Bolje igramo, ko jih je na tribunah več, zavedamo pa se, da igramo na štirih frontah, in da odigramo vsak teden znova veliko število tekem, a verjamem, da nas lahko pridejo podpret prav na vsako.