Priprava na tekmo: Neptunas Klaipeda – Petrol Olimpija

V sredo ob 18.00 po slovenskem času se bodo košarkarji Petrol Olimpije v Klaipedi na obračunu 12. kola Lige prvakov pomerili z domačim Neptunasom.

Pred tekmo:

Košarkarje Petrol Olimpije v sredo znova čaka izjemno zahtevna preizkušnja proti moštvu Neptunas Klaipede, ki v tej sezoni v litovskem državnem prvenstvu igra odlično, in zaseda celo drugo mesto na lestvici, takoj za evroligaškem Žalgirisu, v Ligi prvakov pa se še vedno bori za mesto v končnici. Litovci so sicer izgubili zadnje domače srečanje proti Filou Oostendeju (77:79), a še nikoli v zgodovini Lige prvakov niso izgubili dveh zaporednih domačih tekem. Gostovanje v Klaipedi bo za Zmaje, ki so zmagali zgolj na eni izmed zadnjih 15 tekem v tem evropskem tekmovanju, bo tako znova zelo zahtevno, še posebej ob dejstvu, da glavni trener Saša Nikitović ne bo mogel računati na Mirzo Begića, Domna Lorbka in Aleksandra Lazića, ki v torek niso odpotovali z ekipo.

Medsebojni dvoboji v sezoni 2018/19:

Razigrani košarkarji Neptunas Klaipede so bili 7. novembra lani v Stožicah preprosto prevelik zalogaj za košarkarje Petrol Olimpije. Ljubljančani so obračun petega kola Lige prvakov odprli premalo odločno, prednost gostov pa je tako že v prvi četrtini znašala deset točk (22:12). V drugi četrtini so Litovci svoj naskok dvignili že na visokih 17 točk (36:19), Zmaji pa so svoje tekmece začeli loviti, a neuspešno. Zaostanek so v zadnji četrtini uspešno znižali na vsega šest točk (80:86), po minuti odmora pa je moštvo Neptunasa vseeno našlo način, da zatre vse upe ljubljanskih košarkarjev na preobrat, na koncu pa so gosti slavili zmago s 97:88.

Ključ do zmage:

Ustaviti litovske ostrostrelce in skok za vsako odbito žogo. V tej sezoni Neptunas Klaipeda v povprečju dosega kar 83,5 točke na tekmo, s to točkovno bero pa napad litovskih košarkarjev velja za petega najboljšega v Ligi prvakov. Da gre za izjemne strelce so sredini tekmeci Zmajev dokazali že v Ljubljani, kjer so dosegli kar 97 točk. Ljubljančani bodo v Litvi nastopili brez dveh najboljših skakalcev v tej sezoni v tem evropskem tekmovanju (Begić, Lazić), za Petrol Olimpijo, ki iz skokov v napadu v povprečju dosega kar 14,9 točke, največ med vsemi moštvi v tej sezoni Lige prvakov, pa bo ena izmed glavnih nalog prav zagotovo nadomestiti njun učinek pod obema obročema.

STATISTIČNA PRIMERJAVA

NEPTUNAS KLAIPEDA

 

PETROL OLIMPIJA

83,5

Točke

75,4

33,3

Skoki

37,1

18,3

Podaje

15,2

Jerai Grant (15,8)

Najboljši strelec

Jan Špan (13,8)

Jerai Grant (8,6)

Najboljši skakalec

Aleksandar Lazić (6,4)

Lorenzo Williams (4,8)

Najboljši podajalec

Jan Špan (3,8)


Tekmovanje: Liga prvakov (12. kolo)
Dan: Sreda, 23. januar 2019
Začetek tekme: 18.00 (SLO)
Dvorana: Švyturio Arena
Mesto: Klaipeda (Litva)
Prenos tekme: Šport TV 3
Radio: Val 202