Priprava na tekmo: Helios Suns – Petrol Olimpija

Košarkarji Petrol Olimpije so le še eno zmago oddaljeni od uvrstitve v veliki finale Lige Nova KBM. Boj za naslov državnega prvaka si bodo skušali zagotoviti v ponedeljek ob 19.00 v Športni dvorani Domžale na tretji tekmi polfinalnega niza s Helios Suns.

Pred tekmo:

V Domžale se košarkarji Petrol Olimpije odpravljajo z eno zmago v žepu, v ponedeljek pa si proti Helios Suns želijo zabeležiti še drugo, in se še tretjo sezono zapored uvrstiti v veliki finale državnega prvenstva. Ljubljanski Zmaji imajo z drugo tekmo v seriji neprijetno izkušnjo iz gostovanja pri Gorenjski gradbeni družbi Šenčur – v Šenčurju pri Kranju so 4. maja doživeli poraz s 70:73, četrtfinalni niz se je preselil nazaj v Ljubljano, kjer so Zeleno-beli na tretji tekmi nato vknjižili zanesljivo zmago (85:73), s katero so si v polfinalu Lige Nova KBM zagotovili zmenek z domžalskimi košarkarji.

Pot do zmage v Športni dvorani Domžale bo za Ljubljančane tokrat zagotovo težja, kot na prvi tekmi. K Helios Suns se namreč podajajo brez kapetana Jana Špana, ki bo po poškodbi sprednje stegenske mišice leve noge s parketov odsoten dlje časa, ter Luke Šamanića, ki je v nedeljo odpotoval v Chicago na prikaz talentov pred naborom Lige NBA.

Dosedanji potek niza:

Na prvi polfinalni tekmi so imeli košarkarji Petrol Olimpije na samem začetku tekme kar nekaj težav pri lovljenju pravega ritma, a ko so ga sredi druge četrtine ujeli, so v vodstvo prešli z 12 zaporednimi točkami, nato pa vodstva in zmage niso izpustili iz rok. V tretji četrtini so tako vodili že z 20 točkami razlike, in zabeležili zmago s 74:60.

Štirje košarkarji v dresu zeleno-bele zasedbe so presegli mejo desetih točk, najbolj učinkovit Zmaj na parketu pa je bil Domen Lorbek, ki je ob odsotnosti Špana tudi prevzel kapetansko vlogo. Lorbek je tekmo sklenil s 16 točkami (2/3 met za tri točke), dvema podajama in enim skokom. Na drugi strani je Jure Besedić 17 točkam dodal devet skokov.

Ključ do zmage:

Tako, kot na prvi tekmi v Stožicah, bo tudi na drugi v Domžalah odločala igra v obrambi. Petrol Olimpija je uspela igralce Helios Suns v soboto v stoženski lepotici pustiti zgolj na 60 doseženih točkah, Domžalčani pa v nobeni od četrtin niso uspeli preseči meje 20 doseženih točk. V drugem delu igre so jih dosegli le devet.

STATISTIČNA PRIMERJAVA (KONČNICA 2018/19)

HELIOS SUNS

 

PETROL OLIMPIJA

78,3

Točke

77,0

29,3

Skoki

35,3

15,0

Podaje

16,0

Miroslav Pašajlić (15,7)

Najboljši strelec

Luka Šamanić (17,0)

Blaž Mahkovic (5,3)

Najboljši skakalec

Luka Šamanić (9,3)

Blaž Mahkovic (3,3)

Najboljši podajalec

Jan Špan (8,3)


Tekmovanje: Liga Nova KBM (2. tekma polfinalnega niza)
Dan: Ponedeljek, 13. maj 2019
Začetek tekme: 19.00
Sodniki: Sašo Petek (Maribor), Blaž Zupančič (Ljubljana), Matej Špendl (Maribor)
Tehnični komisar: Aleš Kamnikar (Ljubljana)
Dvorana: Športna dvorana Domžale
Mesto: Domžale (Slovenija)